Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milánó és Cortina d' Ampezzo rendezi a 2026-os téli olimpiát

2019.06.25. Bata Attila

Tegnap délután Svájcban eldőlt, hogy a svédek ezúttal sem rendezhetnek téli olimpiát. A 2026-os rendezés jogát az olaszországi Milánó és Cortina d’Ampezzo nyerte el közösen. Ez lesz az első téli olimpia, ahol két település neve szerepel rendezőként.
Dolomitok: a tervezett síversenyek színhelye
Dolomitok: a tervezett síversenyek színhelye
A szavazás előtt az volt biztos, hogy 42 szavazat kell a győzelemhez, ezt az olaszok könnyen elérték. Egy tartózkodás mellett, 34 svéd szavazat ellenében, 47 szavazattal kapták meg a rendezési jogot.

A téli olimpiák rendezése iránti lelkesedés erősen csökkent az utóbbi időben. Most is több város (Sion, Szapporo, Graz és Calgary) visszamondta a jelentkezést. A sokáig egyedüli biztos pontnak számító svédek mellé csatlakoztak be az olaszok. Igaz, először a Torinó-Milánó-Cortina hármasban gondolkodtak, de a két nagyváros nem tudott együttműködni, így Torinó kiszállt.

Egyébként az utolsó olasz vagy az Alpokban rendezett olimpiát még 2006-ban Torinóban tartották. Az olaszok ezen kívül még 1956-ban Cortinában is rendeztek téli olimpiát. Az 1944-es, szintén Cortinába kijelölt olimpia a háború miatt elmaradt.

A győzelmet az olaszok a nagy arányú hazai támogatottságnak köszönhetik. A NOB mérése szerint az olaszok kb. 80 %-a akart olimpiát (a milánóiak 87%-a), ezzel szemben az arány a svédeknél 50% alatt maradt.
Az olaszok filmje
A tervezett költségek mindkét helyen a megelőző téli olimpiák (dél-koreai és kínai rendezés) költségei alatt maradnak, az olaszoknál már számos helyszín elkészült, sok versenyük szerepel a téli sportágak világkupa sorozataiban.

A tervek szerint három olimpiai falu épül, egy-egy Milánóban, Cortinában és Livignóban. A tervezett 12 helyszín közül 7 már elkészült, 2 ideiglenesen üzemel, kettőt teljesen fel kell újítani és csak egyet kell a semmiből felépíteni.

Az alpesi síversenyeket ismerős helyszíneken rendezik. A nők Cortinában versenyeznek a világkupa futam pályáján, amelyet gratulációjában Mikaela Shiffrin a világ egyik legszebb pályájának nevezett. Érdekesség, hogy a most 24 éves Shiffrin a 2026. február 6. és 22. között megrendezendő olimpia idején még csak 30 éves lesz. Ezt a pályát nagyon szerette, és számos alkalommal nyert itt Lindsey Vonn, aki szintén az olaszokat támogatta. Szintén Cortina ad otthont a bob, a szánkó és a szkeleton versenyeinek.

A férfi alpesi síelők is egy legendás helyszínen, Bormióban versenyeznek majd, a lesiklást a világkupa sorozat egyik legnehezebb pályáján tartják. Livigno látja vendégül a snowboardosokat és a freestyle síelőket.

Milánóban rendezik a férfi- és női jégkorongtornát. Itt kell egy teljesen új hokicsarnokot megépíteni. Valamint remélhetőleg magyar indulókat is láttunk az itteni rövidpályás gyorskorcsolya, illetve műkorcsolya és jégtánc versenyeken.

Antersalva (Bolzano) a sílövészet versenyeit, Baselga di Piné a gyorskorcsolya, Predazzo a síugrás és az északi összetett, Tesero pedig a sífutás futamainak ad otthont. A tervek szerint a megnyitót a milánói 80 ezres Mezza stadionban tartják, amelyet a hírek szerint 2026-ra átépítenek. A záróünnepséget pedig a veronai Arénában. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Residence Civetta csillagcsillag
Modern 2-8 fős apartmanokból álló ház, 100 m-re Civetta felvonóitól. A minőségi fa bútorokkal felszerelt apartmanok mindegyikében található LCD TV. További szolgáltatások: szauna, sószoba, ingyenes WIFI, sítároló, gyerekeknek játszószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.