Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lehűlés után újra hóágyúznak a Tátra síterepein

2024.03.07. Bata Attila

Hosszabb enyhe és síeléshez kedvezőtlen időjárás után megérkezett a hideg és a havazás Szlovákia északi síterepeire. Ma a hóágyúkat is beindították az Alacsony- és Magas-Tátrában.
Chopok-Jasná, webkamera, Brhliska - 1423 méteren, ma délben
Chopok-Jasná, webkamera, Brhliska - 1423 méteren, ma délben
Néhány síterep, pl. Jasna és Csorbató kihasználta a lehűlést és ma reggel beindította a hóágyúkat.
Jasnán több mint száz hóágyú áll készenlétben. Próbálunk havazni, különösen a belépési pontoknál, amelyek alacsonyabb magasságuk és magasabb hőmérsékletük miatt már elkezdték elveszíteni a havat, valamint hóágyúzunk a kritikusabb, meredekebb helyeken is.
tájékoztatott Maroš Kupčo, Jasná sípályáinak vezetője.
Március 7-én reggel beindították a hóágyúkat Jasnán
Az időjárás-előrejelzések bíztatóak, így hamarosan Tátralomnicon is szeretnék kihasználni a hűvös időjárást és megkezdeni a hóágyúzást.

A síterepek szempontjából Szlovákiában is katasztrofálisan enyhe volt a február és az idei tél. (A cikk publikálásának időpontjában ismertetik a téli időszak szlovákiai meteorológiai adatait, erre hamarosan visszatérünk a többi ország adataival együtt.)
Rohács, friss hó a pályán (Kép: Ski Roháče Spálená)
Rohács, friss hó a pályán (Kép: Ski Roháče Spálená)
Az utóbbi időszakban szinte naponta zártak be a szlovák síterepek. Már csak 15 terepen lehet már síelni, jobbára az ország északi részén található magashegységekben. Hétfőn bezárt Donovaly magasabb hegye, Bachledkán már csak 1 pályán (piros Majstrák) lehet síelni. Az ismertebbek közül Kubínska hoľa, Krušetnica és a zdiari Strachan sícentrum kedden zárt be. Csak összehasonlításnak: tavaly ilyenkor még 80 szlovákiai síterepen, 270 kilométer pályán lehetett síelni, szemben a mostani 15 üzemelő sítereppel. Az összehasonlítást jól szemlélteti Bachledka tavalyi és idei képének példája.
Bachledka tavaly és idén (Kép: thisisslovakia)
Bachledka tavaly és idén (Kép: thisisslovakia)
Síelni továbbra is lehet a magasabb régiókban. Nem meglepetés, hogy az alacsonyabban fekvő (1000 méter) részeken már csak a pályacsíkon van hó. Most itt is elkezdődött a havazás, a szlovákiai síszünet utolsó napjaira. A következő napok lehűléséből profitálhatnak a még üzemelő síközpontok. Vasárnapra és a következő hét elejére nagyobb mennyiségű csapadék várható a hegyekben, most még nem látszik pontosan a havazás határa, de az eredményére a jövő héten visszatérünk.
KOMMENTEK
Hiking | 2024.03.12. 14:55
Hétvégén voltunk Jasnán sítúrázni délről fel, le a túloldalon Rovna Hola-ig, majd vissza fel és le délen, majd másnap Lomnicon síeltünk. Jasna nagyon jó volt, főleg az északi oldal, egy nagyon puha porhó réteg volt a tömör hó felett, amin nagyon kellemes érzés volt lesíelni, de a dél is rendben volt leszámítva a buckásodó, latyakosodó alját.

Ellenben Lomnic katasztrófális állapotban volt. Az ok, hogy a Start alatti rész hiányosságai nem javathatóak ilyen időjárási körülmények között, de szombatról vasárnapra sehol nem járt ratrak, pedig a Kőpataki tó alatt bőven lett volna mit ratrakolni. Így a pálya is eléggé off piste jellegű volt, plusz nagyon buckás már nyitás után. Legjobb, még épp elfogadható állapotú a Start alatti 8-2-1 kombináció volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Wellness Hotel Repiská csillagcsillagcsillag
A szálloda egy nagy fenyőerdő közepén található Chopok-észak sípályáitól 3 km-re. Egy- és kétágyas, részben pótágyazható szobái reggelivel, vagy vacsorával foglalhatóak. Wellness: medence élményelemekkel, pezsgőfürdő, háromféle szauna, élményzuhany, fitneszterem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.