Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eltévedt, ittas snowboardost mentettek meg a fagyhaláltól

2024.01.21. Bata Attila

A hét elején vélhetően csak a hegyimentőknek köszönhetően menekült meg a fagyhaláltól egy eltévedt hódeszkás Ausztriában, Salzburg és Tirol tartomány határán. Életét a telefonjának is köszönheti, amelynek segítségével a hegyimentők be tudták mérni a tartózkodási helyét.
A mentés körülményei (Kép: Bergrettung Mittersill)
A mentés körülményei (Kép: Bergrettung Mittersill)
Hétfőn, délután 5-kor, a tomboló hóvihar közepén kapták az értesítést a Mitterstill közeli hegyimentők, hogy egy német snowboardos eltűnt a hegyekben. Az illetékeset az eltűnt barátai értesítették. Az később derült ki, hogy az erősen ittas német teljesen eltévedt, letért a sípályáról és valahol az erdőben bolyongott, amíg el nem akadt a hóban.

A mentés nem volt egyszerű, hiszen a rossz időjárási körülmények között sem drónokkal, sem mentőhelikopterrel nem tudtak kutatni. A hegyimentőknek telefonon sikerült felvenniük a kapcsolatot a hódeszkással, azonban a helyszínt nem tudta pontosan leírni, így a mentőegységek kénytelenek voltak kiscsoportokba osztódni és külön egységenként átvizsgálni egy hatalmas területet.
A mentés körülményei (Kép: Bergrettung Mittersill)
A mentés körülményei (Kép: Bergrettung Mittersill)
Később a hegyimentőknek már sikerült bemérniük a snowboardos telefonját, így pontosan tudták, hol akadt el a hóban. Kb. 7 óra körül találták meg Resterhöhe környékén, már tiroli területen, kb. 1800 méteres magasságban. Külső sérülési nyomok nem voltak rajta, de már a kihűlés jeleit mutatta.

Ebben az esetben is kritikus volt, hogy időben odaérjenek, hiszen valós esély volt arra, hogy a hipotermia hamar bekövetkezik. A beazonosítást a snowboardos telefonja segítette, az ittas állapota valószínűleg kevésbé. Feltöltött mobiltelefon és annak használatából a mentők (a hatóságok segítségével) jó esetben be tudják mérni a tartózkodás helyszínét. Ebben az esetben a WhatsApp alkalmazás segített, de egy sima sms küldése is elég lehet az akkumulátort erősebben terhelő applikációk helyett.

A hegyimentők felhívják a figyelmet, telefon bemérése nem mindig működik. Ehhez a nap végén is megfelelő töltöttségű telefon szükséges, és ezen felül a hálózati lefedettség is fontos szerepet játszik a műveletben.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.