Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zermatt: a világ leghosszabb gyalogos függőhídja

2017.07.30. Bata Attila

A túrázók szombaton vehették birtokba az ismét átadott, de ezúttal már Charles Kuonen névre keresztelt függőhidat a svájci Alpokban, Zermatt közelében. A helyi turisztikai hivatal szerint, a 494 méter hosszú híd, a maga kategóriájában, a leghosszabb a világon.
A kőomlásos hegyoldalban már 2010 nyarán megépítették a mostani híd elődjét, amely vélhetően nem volt elég messze a veszélyzónától, így egy kőomlás az átadás után két hónappal tönkretette a hidat. Az átkelés lehetetlenné vált, a turisták pedig kerülővel érhették el céljukat.

Az idén fogtak neki a híd "újjáépítésének". Az új hidat lejjebb vitték, a korábbi 250 méteres hosszúságot megnövelték, így a 494 méter hosszú függőhíd tartópillérei biztonságosabb részre épültek. Az építkezés is egyfajta rekordnak tekinthető. A teljes híd összesen 60 munkanap alatt készült el. Az alapozás és a tartóoszlopok megépítése után 17 nap alatt került helyére a függőhíd, amelyből csak a drótkötelek súlya eléri a nyolc tonnát.

A híd legmagasabb pontján 85 méterrel a földfelszín felett ível át, a legalacsonyabb pontja 65 méterre "lóg" a föld felett. Érdekesség, hogy nem túl széles az átjáró, mindössze 65 centiméter. Az egész építkezés körülbelül 700 ezer svájci frankba került (kb. 188 millió forint), amelyet nagy részben a szponzorok és a környező régiók adtak össze.

A korábbi hidat Europabrücke-nek hívták, a mostanit, amely kb. 200 méterrel a régi alatt épült a legbőkezűbb adományozóról nevezték el. Charles Kuonen egyedül 100 ezer frankkal járult hozzá a költségekhez.

A híd csak gyalog közelíthető meg, egy kissé túrázni kell. Legközelebb Randa település található, innen 2-2,5 órát kell gyalogolni. Zermatt vagy Grächen településekről körülbelül 6-7 órás túra után lehet elérni a hidat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.