Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vogel: már üzemel az új kabinos lift a szlovén síterepen

2024.01.23. Bata Attila

Az idei szezon szlovén fejlesztései közül ezúttal a Júliai-Alpok és Szlovénia egyik legnépszerűbb téli-nyári üdülőhelyén átadott vadonatúj, tízszemélyes kabinos liftről számolunk be.
A szlovén kormány nagylelkű hozzájárulással segíti a síterepeit, amelyek komoly veszteségeket könyveltek el a járvány alatti időszakban. Vogel esetében ez azt jelenti, hogy az idei 10 millió eurós (kb. 3,85 milliárd forint) fejlesztésekhez 6,5 millió euró vissza nem térítendő összeget kapnak, így a maradék 3,5 milliót kell saját pénzből előteremteni.
Átadás előtt
Az idei szlovén fejlesztéseket áttekintve Vogel érdekessége, hogy amíg másol négy- vagy hatszemélyes ülőlifteket építettek, egyedül itt vágtak bele egy 10 személyes kabinos megépítésébe. Ez a típus a téli-nyári használhatósága, valamint alacsonyabb fajlagos üzemeltetési költségei miatt az európai síterepek jelenlegi legnépszerűbb felvonó típusa.
Kipróbálnád az új liftet Vogelen? Válassz Bohinj környéki szállásadóink kedvezményes síbérletes csomagajánlatai közül, amivel faraghatsz a síüdülésed költségein!
A szerződést 2022 októberében írták alá az osztrák Doppelmayr céggel, majd tavaly novemberre az összes engedélyt beszerezték és a felvonó is elkészült, de a lift üzemeltetésére még várni kellett. Vogel pályái nem hóágyúzhatók, így mostanáig kellett várni, amíg az új felvonó melletti pálya síelhetővé vélik. Ez január 10. körül megtörtént és azóta üzemel a felvonó. A hivatalos átadás még nem történt meg, de a nyitással nincs értelme addig várni, amíg az átadóbizottság fontos emberei ráének a szalag átvágására.
Az új felvonó hegyállomása
Az új felvonó hegyállomása
A síterepen kb. 15 éve történt az utolsó jelentős fejlesztés. A 10 személyes Zadnji Vogel helyén 40 éven keresztül egy kétszemélyes ülőlift szállított utasokat. Az új felvonóval a kapacitás nem igazán emelkedik (most 1450, korábban 1200 utas óránként), azonban a kényelem igen. Az üvegkabinokban kívülre került a léctartó, menetközben korlátlan kilátás nyílik a környék csúcsaira. Ezt most gyorsabban kell kihasználni, hiszen a korábbi 9:30 perc helyett fele idő alatt felér a hegyállomásra, amely most már 1671 méteren található.

Jó hír, hogy jelentősen csökkent a látványt csúfító tartóoszlopok száma. A korábbi 20-szal szemben az új lift kábeleit már csak nyolc tartja, igaz a legmagasabb 32 méteres. Az 1100 méteres, 359 méter szintkülönbségű útvonalon 24 kabin közlekedik télen-nyáron. Ez utóbbi fontos újdonság, hiszen jelentősen bővül a nyári turisztikai kínálat, mondhatjuk, hogy megduplázódik a nyáron üzemelő liftek száma.
Hóviszonyok január 13-án. Ettől a naptól minden felvonó üzemel.
Hóviszonyok január 13-án. Ettől a naptól minden felvonó üzemel.
Vogelt tavaly 230 ezer látogató kereste fel, amelyek fele érkezett télen síelni. Érdekesség, hogy télen a síelők 80%-át a hazaiak adják, azonban tavasztól őszig a látogatók 80%-a külföldről érkezik. A téli-nyári fejlesztések közé tartozik, hogy számos Bohinj környéki szálláshely újul meg hamarosan.

A síterep távoli céljai között további fejlesztések szerepelnek. Már megszerezték az engedélyt az új felvonókra, amelyekkel az Kratki Plaz húzóliftet és a síterep legrégebbi felvonóját, az egyszemélyes Šija ülőliftet tervezik lecserélni.
Az egyszemélyes cseréje is a tervekben
Az egyszemélyes cseréje is a tervekben
Az előző szezon 2022. december 6-én kezdődött és húsvétig, azaz április 10-ig tartott, amely 123 üzemnapot jelentett. Az idei szezon valamivel rövidebbnek tűnik, hiszen néhány héttel később kezdtek, és húsvét is április elsejével zárul. Hacsak még áprilisban is méter vastagon áll a hó, és lesz igény síelésre.
Az idei szlovén fejlesztések közül eddig az alábbi síterepekről számoltunk be:
KOMMENTEK
Garajc | 2024.01.23. 23:44
Hogy fokozzuk a hangulatot, mától, azaz január 23.-tól üzemel a zágrábi sípálya is a Sljemén!!

Ami kimondottan bombasztikus hír az egészben az az, hogy teljesen INGYEN lehet síelni a teljes szezonban!!

Sőt, a kabinos felvonó, ami Zágrábból megy fel a sípályához, az is INGYENES!!
(Egyébként erre a sípálya üzemeltetői és Zágráb város önkormányzata is kér mindenkit, hogy a kabinos felvonóval menjenek a sielni vágyók fel, mert a keskeny hegyi utak és a korlátozott számú gépkocsi parkolóhelyek száma nem teszi lehetővé, hogy kiszolgálják a megnövekvő forgalmat!)

Mai felvételek: https://youtu.be/ykKzCrmQP8s
A sípálya (a zöld-kék pálya): https://youtu.be/oPfx7SLAszE
Zágráb-Sljeme felvonó: https://youtu.be/h-wY8_7TLLI
Bata Attila | 2024.01.24. 02:05

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Bohinj
Bohinj legújabb, modern és alpesi építészet egyvelegét adó szállodája 2021-ben megnyitotta kapuit, pár lépésre a Bohinji-tótól, 5 kilométerre a Bohinj-Vogel nagyikabonos liftjének alsó állomásától. Wellness: fűtött kint medence, szaunák, panorámás pihenő, sókamra, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Bohinj ECO Hotel csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Szlovénia egyik legszínvonalasabb és legenergiatakarékosabb szállodája Bohinjska Bistrica üdülőtelepülésen, Vogel síterepétől 11 km-re. A szálloda vendégei ingyenesen használhatják a hozzá tartozó aquaparkot!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ribno Luxury Glamping
Új, 2+2 fős faházikók saját, fűtött dézsafürdővel és szaunával a Bledi-tótól 2 km-re, Bohinj-Vogeltől 32 km-re. A szálláshoz akár privát reggeli, valamint félpanziós ellátás is rendelhető a szomszédos hotelben!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.