Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ismét hóágyúznak Chopokon és Tátralomnicon

2024.03.18. Bata Attila

Amit lehet, még megpróbálják kihozni a szlovák síterepek az idei szezonból. Bár már jelentősen lecsökkent az üzemelő síterepek száma, de a magasabb régiókban még találunk jó hóviszonyokat a kora délelőtti órákban. Mától egy hidegfront és vele együtt az újraindított hóágyúk javíthatnak a pályák állapotán.
Hóágyúzás Jasnán március 18-án
Hóágyúzás Jasnán március 18-án
Visszatért a hideg Szlovákiába. A helyi meteorológiai intézet kora reggeli fagyokra figyelmeztet az utakon. Ha a nőnapi, március 8-i egynapos intermezzót nem számítjuk, akkor számos szlovákiai mérőállomáson ma a március leghidegebb napját regisztrálták. És a hideg a következő napokban is folytatódik. Poprádon (694 méter) például a hétvégi 12-13 fokos maximumok után nem emelkedett 4 fok felé a hőmérséklet. Kojsovska Holán (1244 m) ma egész nap nulla fok alatt maradt a hőmérséklet, a Csorbatónál (1322 m) csak délben egy órára időtartamra emelkedett fagypont fölé a hétvégi 8-9 fokok után.
Tátralomnic, március 18-én beindították a hóágyúkat
Csorbató a március elejei 60 centiméter természetes hóvastagságából mára még harmincat megőrzött. Ezek a hőmérsékleti és magassági adatok nagyjából mutatják milyen magasságban érdemes sípályákat keresni a következő napokban. Gyakorlatban azonban elég limitált a választék. Kb. 7-8 síterep tart nyitva hétközben, de ebbe már beleszámoltam a Csorba-tó melletti sífutópályát is, amely még egyedül tart ki műfajában.

A Tátrákban Csorbató, Chopok-Jasná, Tátralomnic és Rohács továbbra is nyitva. Közülük Rohács magasabb része pozitív visszajelzéseket kapott a szlovák fórumokban, a másik három helyen pedig már beindultak a hóágyúk, hiszen az előbb említett magasságokba visszatért a hideg.
Roháče Spálená a hétvégén
Vannak olyan síterepek, amelyek hétközben zárva tartanak és kímélik a pályát, pl. Vrátna, de hétvégére nyitást terveznek. Martinky is bezárt ideiglenesen, itt is az alsó részről hiányzik a hó. Amennyiben azt pótolni tudják a héten, akkor itt is várható nyitás.

Tavaly március 24-én zárt be Donovaly, Telgárt, Zdiar-Strachan, Tále vagy Bachledka. Idén közülük Telgárt az első, a többiek a második márciusi hétvégén befejezték a szezont. Ezek a helyek már nem érték meg a magyar síelők megérkezését a március 15-i hosszú hétvégén. Talán egyedül Bachledka esetében lehet pozitívumot látni a korai zárásban, így hamarabb nekifoghatnak a Leitner új, hatszemélyes felvonójának építésének, amely már decembertől üzemelhet.
Chopok 2024 méter, ebben a magasságban közel 3 méter vastag a hóréteg
Chopok 2024 méter, ebben a magasságban közel 3 méter vastag a hóréteg
Hétvégéig ismét emelkedik a hőmérséklet, így csak pár nap maradt a hóágyúzásra. Azonban jövő hét elejére a meteorológiai modellek ismét lehűlést jeleznek, amely havazást is hoz a magasabb régiókba. Bár még kissé messze van a pontosság tekintetében, de ha még nem tettük el a léceket, akkor még érdemes figyelni az időjárás jelentéseket a következő héten.
KOMMENTEK
magnum56 | 2024.03.19. 06:55
Hová tervezik Bachledka síterepén a Leitner új, hatszemélyes felvonóját?
Lehet erről tudni valamit?
Bata Attila | 2024.03.19. 10:31
A piros 7-es és 8-as Furmanec pályák melllé, a mostani 'J' jelű húzólift helyére. Ezzel egyidőben teljesen kiépítik a hóágyúkat a két pálya mellett, amely főleg a 8-asról hiányzik.
magnum56 | 2024.03.20. 20:11
Köszönöm a választ. Ez jó hír, mert a mostani csákányos elég kényelmetlen, mivel egy kicsit oldalra is lejt a terep, így jelenleg felfelé is rendesen igénybe veszi a combot.
Nekem ez az egyik kedvenc síterepem, mert elég közel van ahhoz, hogy akár 1 napra is megérje kiugrani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Wellness Hotel Repiská csillagcsillagcsillag
A szálloda egy nagy fenyőerdő közepén található Chopok-észak sípályáitól 3 km-re. Egy- és kétágyas, részben pótágyazható szobái reggelivel, vagy vacsorával foglalhatóak. Wellness: medence élményelemekkel, pezsgőfürdő, háromféle szauna, élményzuhany, fitneszterem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Wellness Hotel Bystrá csillagcsillagcsillag
A Wellness Hotel Bystrá*** az Alacsony-Tátrában, számos népszerű sípálya közelében található: Myto 2 km, Tále 3 km, Chopok dél 9 km. 2000 m² wellness részleggel és gyerekbarát szobákkal várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.