Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Amit látni kell: a versenyek versenye Kitzbühelben

2015.07.10. Árvay Sándor

Amit látni kell: a versenyek versenye Kitzbühelben Vághatjuk a centit, hiszen még közel fél év van hátra a legközelebbi nagy futamig, a 2016. január 19-én kezdődő 76. Hahnenkamm Világ Kupa versenyig, ám ilyenkor szentelhetünk némi figyelmet a híres-hírhedt alpesi lejtő környezetére is, hiszen Kitzbühel igazi sportváros. Nem csak télen, hanem nyáron is.
A környéken ezer kilométernyi kiépített túraút, ennél is hosszabb kerékpáros szakasz, és nyolcszáz kilométeres mountain-bike terep várja a szabadidősportok kedvelőit. Uszodák, golfpályák tömkelege egészíti ki a bőséges kínálatot. Aki pedig mások erőfeszítéseire is kíváncsi, válogathat az események közül. A legfontosabb, persze a hagyományos nyárközepi tenisztorna. Tradicionális nagy esemény, hiszen már 1902-ben rendeztek itt versenyt, 1971-től pedig folyamatosan az ATP körforgás része (az 1974-es győztest Taróczy Balázsnak hívják...), a 439 ezer euró összdíjazású idei viadal augusztus első hetében várja a vendégeket.
Hahnenkamm Downhill, Kitzbühel, 2009. január 24.
Hahnenkamm Downhill, Kitzbühel, 2009. január 24.
Sokan jönnek, de olyan érdeklődésre nem számíthatnak a rendezők, mint a téli sí Világkupa-futam idején. Az 1712 méteres Hahnenkamm mágnesként vonzza a szurkolókat, a legnehezebb lesiklófutamok közé tartozó versenyre nem csak Ausztriából, hanem a világ számos országából jönnek drukkerek, a téli pihenést egy nagyszerű verseny élményével fűszerezni kívánó vendégek. Az Innsbrucktól száz kilométerre, keletre fekvő kis alpesi településen nincs kiadó szoba, szállodai férőhely ilyenkor, csordultig megtelnek a kis kávézók és csillogó éttermek, a hangos sörivó klubok és a fényűző eleganciát árasztó kaszinók egyaránt. Kitzbühel e téli hónapokban magával ragadó módon egyesíti a nagyvilági légkör és a vidéki kisváros hangulatát. Nem véletlenül lett tagja a Best of the Alps szövetségnek.

A csúcskategóriás Hahnenkamm-pálya helyenként eléri a 85 százalékos meredekséget, így még a profiknak is kihívást jelent. A lejtőnek ezt a szakaszát csak versenyzők használhatják. Itt rendezik meg 1931 óta évente a híres „Hahnenkammrennen” versenyt, ahol nem ritka a 140 kilométeres tűzgolyó-száguldás sem.
Hahnenkamm - Kitzbühel | forrás: skiteambrianza.com
Hahnenkamm - Kitzbühel | forrás: skiteambrianza.com
A természet olyan pályát állított fel, ahol ilyen sebesség mellett ezredmásodperceken belül kell reagálni a változásra, sokszor úgy, hogy a hegy északi oldalán levő lejtő árnyékos, rosszak a látási viszonyok, s a köd/hóesés miatt be sem látható a következő szakasz. A technikai tudás önmagában nem elegendő, még a tökéletes fizikai állapot és a mentális koncentráció sem, hiszen ha a három együtt működik, a versenyzők elmondása szerint a sikerhez még akkor is szükségeltetik szerencse, s a csillagok kedvező állása.

A híres-hírhedt Streif course-pálya néhány adata. Rajt 1665 méterre a tengerszint felett, cél 805 méteren. A 3,3 km szakaszon 860 m szintkülönbséggel kell megbirkózniuk a síelőknek, az átlagos lejtés 27 fok, de van olyan szakasz is, melyről még letekinteni is lélegzet-elhárító. Akad néhány olyan ugrató, ahol 80 méternyit is a levegőben szárnyal a síelő. A pályacsúcsot az osztrák Fitz Strobl tartja, 1:51.59 perccel, ami 106.9 km/órás átlagot jelent.
Kitzbühel Hahnenkamm / Ausztria
Kitzbühel Hahnenkamm / Ausztria
A talán leghíresebb Világkupa futam összdíjazása meghaladja a tenisztornáét. A több mint hatszázezer euróból a szombati lesiklóverseny és a vasárnapi szlalom győztese egyaránt 70 ezret tehet zsebre, míg a szuper-óriásműlesiklás és a kombináció nyertese egyaránt ötvenezret kap. Aki pedig nem csupán a kulináris élvezeteknek vagy a szurkolásnak akar hódolni, hanem önmaga is lécet csatol, bőséges kínálatból választhat.

A kitzbüheli sícentrum leghosszabb lejtője, a Kaser Extended 7,5 kilométeres lesiklásra csalogat, ám meredek lejtőivel, buckáival és leginkább: az ezer métert meghaladó szintkülönbségével nem egyszerű feladat meghódítani – kihívást jelent mindenki számára. A freeride kedvelői 32 kilométernyi mélyhavas lejtőt síelhetnek be a környéken. A síbuszok és a parkolók használata ingyenes, csupán a Hahnenkamm kabinos felvonója előtti parkolóban kell fizetnünk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.