Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Lavinabalesetek hete volt az Alpokban

2006.01.09. Bata Attila

Számos lavinabaleset történt az előző héten az Alpok lejtőin, amelyben legalább tízen vesztették életüket, köztük heten Franciaországban és hárman Németországban. A halálos eseteken felül rengeteg komoly sérüléssel járó baleset történt és száz körülire tehető azoknak a száma, akiket ki kellett szabadítani a hó fogsága alól.

Ehhez járult még hozzá a németországi Bad Reichenhall jégcsarnokának katasztrófája, amikor a rosszul megépített csarnok teteje összeroskadt a frissen esett hatalmas hó mennyisége alatt. Végleges adatok szerint a katasztrófa 15 ember, köztük sok gyermek életét követelte. A környéken (Salzburg) három napon át megállás nélkül havazott és kb. 50-60 cm friss hó hullott.

Courchevel terepén (Franciaország), amely az Alpok egyik legfelkapottabb és legdrágább síterepe, egy amerikai síelőt sodort el és ölt meg a lavina a völgy melletti liften utazó síelők döbbent szemei előtt. A hegyi mentők 20 perc alatt megtalálták a szerencsétlenül járt síelőt, de már nem tudtak rajta segíteni.

Tignesben, ahová a magyarok is szívesen járnak egy négyfős csapatnak sikerült egymást kiásni a hó alól, nem messze tőlük egy apát és fiát temetett maga alá a hótömeg, de szerencséjükre több síelő is szemtanúja volt az esetnek és a segítségükkel még időben kimentették őket.

Az egyik síelő három társával együtt átmászott a lezárt területet jelképező sorompón, amelyen túl tilos volt tartózkodni és nyolcvan métert zuhant le egy szikláról. Társait jelenleg is kihallgatja a francia rendőrség.

Az összes halálos eset közös jellemzője, hogy az ellenőrzött pályákon kívül történt. A síelés továbbra is abszolút biztonságos a kijelölt pályákon, akik nem tudnak ellenállni a frissen esett szűz hó csábításának, és off-piste síelésre indulnak, azok indulás előtt feltétlenül informálódjanak a lavinahelyzetről, gondoskodjanak megfelelő felszerelésről, és nem árt, ha van valaki, aki ismeri a helyi terepeket is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.