Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Ez volt az ötödik legsúlyosabb lavinabaleset Szlovákiában

2006.01.01. Bata Attila

A Nyugati Tátrában szombat reggel lavina temette be a Spálené völgyben éjszakázó nyolc cseh hegymászót. A hegymászók a négyes fokozatú lavinaveszély ellenére is a hegyen töltötték az éjszakát.

A balesetet az a hegymászó jelentette, akinek sikerült magát kiszabadítania a hó fogsága alól és telefonon hívta a hegyi mentőket. Több szlovák és cseh mentőcsoport érkezett a helyszínre, és számos önkéntes, valamint két helikopter is segítette a mentést.

Az áldozatok holttesteit néhány órával később találták meg. A szerencsétlenségben életét vesztette hat férfi és egy 29 éves nő. Az áldozatok életkora 22 és 38 év között volt.

Az utóbbi napok erős havazása miatt nagyon megnőtt az esélye a lavinaomlásnak a Tátra környékén. Jelenleg az ötös beosztású skála szerinti négyes fokozatú lavinaveszély van érvénybe, amelynek értelmében a hótakaró helyzete nem stabil és nagy az esély arra, hogy külső beavatkozás nélkül is bármikor megindulhat a hótömeg.

A szlovák illetékesek jelentése szerint ez volt az ötödik legtöbb áldozatot követelő lavinabaleset eddig Szlovákiában. A legszörnyűbb kataszrófa 1924 februárjában történt a Nagy-Fátrában, amikor a lavina elsöpörte Rybo falut és ezzel 18 ember halálát okozta.

Tavaly előtt 29-en, tavaly pedig 24-en vesztették életüket valamelyik szlovák hegységben balesetek következtében. Az áldozatok nagy része szlovák és cseh állampolgár volt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.