Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés babával - nem kell félned, jó lesz!

Bababarát tippek és trükkök az első családi síeléshez

2021.10.04. Fekete Ági

Egy babával elindulni bárhová meglehetősen félelmetes lehet elsőre, de leginkább másodikra, amikor már van valami fogalmunk arról, hogy mit jelent kimozdulni az otthoni komfortzónából. Szerencsére erre a műfajra is igaz az, ami a síelésre: csak gyakorlás kérdése az egész. Tapasztalat hiányában pedig itt van pár tuti tipp, amivel stresszmentesíthető a babás síelés.
Fotó: Farkas Ivett / sielok.hu

A legfontosabb hozzávaló

Ez pedig nem más, mint egy vagy két, legjobb esetben négy fittisport nagyszülő. Ha nincs készleten ilyen, akkor vigyük magunkkal azt a személyt, aki segíteni tud nekünk, legyen az barát, nagybácsi vagy bébiszitter. Akkor se adjuk fel, ha egyáltalán nincs segítségünk – sok családi síparadicsomban van gyerekfelügyelet - általában 6 hónapos kortól már vállalják a babákat is, így a közös síelés sem kizárt.

Helyszínválasztás

Érdemes az úticélt rugalmasan kezelni annak fényében, hogy mennyire optimális eljutnunk oda babával. Ha a kicsi szívesen autózik, nyert ügyünk van – egy közeli osztrák sítereppel nem lehet mellélőni. Az útra csomagoljunk kellő mennyiségű játékot, mesekönyvet, valamint végszükség esetére mese lejátszására alkalmas technikai kütyüt.
Fotó: Farkas Ivett
Fotó: Farkas Ivett
Ha utálja a kocsit, akkor válasszunk inkább repülővel megközelíthető terepeket: a legkönnyebben a svájci határon fekvő francia Chamonix érhető el Budapestről 2 órányi repülőúttal és egy órás reptéri transzferrel. A helyszínen bérelhetünk mindent, amire csak szükségünk lehet, így nem kell egy tonnányi babacuccal repülni.

Szoba helyett apartman

Egy jól felszerelt apartman konyhával, hálószobával nagy segítség lehet, különösen akkor, ha cumisüvegből táplálkozik a csemete és az éjszaka közepén is szükségünk lehet egy mikróra. Érdemes gondolni a fürdetésre is és fürdőkáddal rendelkező apartmant választani. Ennek hiányában jó szolgálatot tehet egy összehajtható fürdetőszék, amivel a zuhanyban is fél kézzel megoldhatjuk az esti pancsolást. Azért is jó választás az apartman, mert a hálószobán kívül van még egy helység, ahol csendesen bulikázhatunk, amíg a baba alszik. Gondoskodjunk kis fényerejű, lehetőleg alvást elősegítő vörös tónusokkal operáló éjszakai világításról. Az éjjeli lámpa helyett helytakarékosságból pár sötét, meleg színű kendőt is elég bedobnunk a táskába, amit a lámpák köré csavarhatunk. Ezt a trükköt csak ledes égő esetén használjuk, hagyományos izzóval tűzveszélyes lehet a művelet.

Babakocsi sítalpakkal, többek között

Elsőre vad ötletnek tűnik, de a babakocsis altatásokhoz szuper segítség a babakocsis sítalp. Nem valószínű, hogy sokszor lesz ilyenre szükségünk, így vásárlás helyett inkább béreljünk sítalpakat vagy sítalpakkal ellátott babakocsit. Azt is érdemes megnézni, hogy a szállás környékén milyen ösvények vagy sífutópályák vannak – még az is lehet, hogy gyönyörű túraútvonalakon sétálhatunk, miközben a bébi az igazak álmát alussza a kristálytiszta levegőn. Sok síparadicsomban van bébifelszerelés bérlésére lehetőség, érdemes rákeresni a neten vagy megkérdezni a szállásadót, hogy tud-e ilyenről. A francia Meribel és Courchevel síterepein például ingyenes házhozszállítással működő bérleti lehetőség van.

Babával a síterepen

Bár láttunk már olyat, soha senki meg se próbáljon hordozóban testre rögzítve vagy bárhogyan babával síelni. Ne. Tényleg ne. A hüttézésről azonban nem kell lemondanunk, ilyenkor szuperjól jön a hordozó és a kabinos lift. A pelenkázás bizonyos hüttékben kihívás lehet, de ha muszáj, akkor akár egy angol WC lehajtott fedelére tett pelenkázó alátéttel is meg lehet oldani a dolgot, főleg, ha van segítségünk a művelethez. Kipróbáltuk: kényelmetlen, de nem lehetetlen.
Fotó: Farkas Ivett
Fotó: Farkas Ivett

Baba és gyerek kombó

Az igazán bevállalósak több gyerekkel indulnak neki a síelésnek – megéri, mert életre szóló élményeket szereznek ilyenkor a csemeték. Ausztria bővelkedik a családbarát szállásokban és síterepekben, elképesztően tudják, hogy mitől lesz kényelmes és izgalmas egyszerre egy sokgyerekes síelés. Van olyan hotel, ahol játszóház és síovi is van, az olasz Monterosában bébi hóparkba is elvihetjük a kicsiket, ahol még a nagyobbacskák is remekül fogják érezni magukat. A lehetőségek és szolgáltatások száma szinte határtalan - érdemes végigfutni családbarát szálláshelyeket összegyűjtő cikkünket, hogy teljes képet kapj a síelés gyerekdimenziójáról.
Fotó: Farkas Ivett
Fotó: Farkas Ivett
KOMMENTEK
solti | 2020.02.24. 14:24
"megéri, mert életre szóló élményeket szereznek ilyenkor a csemeték"
2 hét után nem fog rá emlékezni;)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.