Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Briancon - Serre Chevalier
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Whylechlapht
6 élménybeszámolót írt
6
10 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Briancon - Serre Chevalier
2023.01.17. 21:25
A 2. héten, január 7-14 között töltöttünk Briancon-ban egy hetet többnyire jó tapasztalatokkal. Ezeket megpróbálom most összefoglalni, hátha valaki most készül ide, vagy kedvet kap hozzá.

Szervezés: A SkiNet utazási irodán keresztül foglaltam, csak ajánlani tudom őket. Gyors válaszok (munkaidőn kívül is), minden kérésünket, kívánságunkat tolmácsolták a franciáknak, majdnem minden meg is valósult :)

Utazás: 2 autóval utaztunk, oda úton, pénteken Ljubljanában foglaltam szállást, visszafelé szombaton pedig Velence Mestre városrészében. Mivel a 2 éves kislányommal utaztunk, nem mertük bevállalni egyben az utat, de a fent említett szállások kb. 5000ft/fő/éj környékén voltak és nagyon megkönnyítették az utazást. Arról nem is beszélve, hogy belefért egy kis városnézés is mindkét helyen.

Szállás: Brianconban, a Prorel kabinos felvonó épületében a La Guisane 2 apartmanházban foglaltunk 2db 5 fős apartmant. Eredetileg 9 felnőtt 1 gyerek utaztunk volna, végül 7 felnőtt 1 gyerek jutott a 2 apartmanra, így pont elfértünk. Nem mondom, hogy 10-en nem lehetett volna megoldani, de biztosan nem lenne kényelmes 1 hétig, ezért véleményem szerint ajánlott nagyobb apartmant foglalni (de ez a franciáknál nem újdonság).

Időjárás/ hóviszony: óriási mázlink volt az idővel. Az év eleji nagy meleg, olvadás után (15 fokban utaztunk), az első sínapunkon 10cm friss hóra és hóesésre ébredtünk. 2-3. napra kitisztult, kaptunk kis napsütést, 4. nap délelőtt mikor Les2Alpes-ra látogattunk még egész tiszta idő volt, déltől viszont befelhősödött, rossz látási viszonyok mellett a faluban havas eső, fent hó esett. 5-6. napra Brianconban visszatért a napsütés, hibátlan hó/ pálya minőséggel.

Serre Chevalier: ahogy említettem a friss hó nagyon jót tett a pályáknak, 1-2. nap porhó, korlátozott látási viszonyokkal, viszont 3. 5. és 6. nap gyönyörű napsütés, kezelt pályákkal. A pályarendszer szinte végig, szinte teljes egészében működött, minden felvonó ment 1-2 fekete pálya kivételével minden pálya síelhető volt. Szerdán szelesebb idő volt, itt lezártak néhány kieső felvonót, de a rendszer teljes egészében átcsúszható maradt. Tömeg, sorban állás sehol nem volt, délutánonként nem egyszer előfordult, hogy kilométereket csúsztunk egyedül.
Általánosságban elmondható, hogy a zöld és kék pályák kezeltek, hosszúak, minden sítudással kellemesek. A pirosak minősége változó, az átcsúszó pályákat kezelik, de a kieső pirosaknál találtunk olyat ami már régóta nem látott ratrakot és szép nagy buckákat túrtak rá. Feketére nem gyakran tévedtünk, viszont pl. a chantemerle-i Luc Alphand nevű völgypálya végig kezelt, jól sielhető állapotban volt.
Egyedüli negatívumként azt emelném ki, hogy a neten talált infókkal ellentétben, nincsen már ingyenes buszjárat a völgyben, 2€ az út egy irányba, és a sofőrbácsik szeretnek zsebre trükközni. Pl. a szeles napon, nem ment a Prorel teteje és a felvonó aljában a kezelők ingyen dupla jegyeket osztogattak, hogy eljuthassunk a terep többi részéhez is. Mikor felszálltam a buszra azért megkérdeztem a sofőrt hogy ez retúr jegy-e, nagy francia magyarázkodás, fejcsóválás közben a jegyem felét konkrétan zsebre tette a másikat meg széttépve visszaadta :D Szóval itt óvatosan

Les2Alpes: 4. nap átkirándultunk ide, és mivel már 2019-ben járunk itt, szép emlékekkel, nagy elvárásokkal érkeztünk. Csalódással indult a túra... miután szüleimnek megvettem a sétáló jegyet a gleccserre, a Jandri expressen beszálásnál a kezelő nem engedett fel minket kutyával. A weblapon kifejezetten utána néztem és megtaláltam, hogy kistestű kutya felvihető a felvonón, csak a gleccseren nem szabad elengedni. Ez a kezelő szerint csak a nyári szezonra vonatkozik. Plusz 30 perc elpocsékolása után sikerült édasanyám jegyét visszaváltani, így neki lent kellett maradni a kutyával. Mire felértem a gleccserre, pont befelhősödött és semmit nem lehetett látni, a kilátóra ki sem mentünk. Még 1-2 jó kört tudtunk csúszni a hó/ havas eső előtt, utána a gleccserről elég komoly embertömeg indult meg lefelé. Ugyan a felvonóknál nem volt sorbanállás, a pályák érezhetően zsúfoltabbak voltak, mint Briancon-ban.

Árak: Aki megpróbál egy francia túrát spórolósabbra venni annak mindenképpen Briancont ajánlom, hiszen a városban nagyobb élelmiszerboltok, Decathlon, McDonalds is megtalálható. A
hegyekben szerintem +10-20%-al drágábban tud csak az ember bevásárolni. Serre Chevalier pályáin nagyjából 6-9 €-ért lehet paninit, hot-dogot, 10-11 €-ért lehet pizzát, hamburgert kapni. Korsó sört, rövid italt 7-10 €-ért. Les2Alpes-on tapasztalatom szerint erre +10%-ot rá lehet tenni, de lehet hogy tapasztaltabbak tudnak ott is "olcsóbb" helyeket. Briancon városában jó értékeléső étteremben egy főfogás 24-30 €.

Összességében a fenti 1-2 apróságot leszámítva nagyon pozitív a tapasztalatom, szuper síelés volt. Ár/érték arányban a francia síutak még mindig verhetetlenek, ha pedig belegondolok ezen a héten milyen volt az európai hóhelyzet, gyakorlatilag csodával határos, hogy mekkorákat tudtunk itt csúszni.
IMG-8384.jpeg
IMG-8383.jpeg
IMG-8394.jpeg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.