Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Pantherophis
57 élménybeszámolót írt
57
13 éve tag
2020.11.06. 14:18
Igen, ez már többször felmerült korábban ebben a fórumban is.
A lényeg az, hogy tényleg nem egyszerű a helyzet.
Ami (többé-kevésbé) tiszta sor, az a Piszkéstető északnyugati lejtője, hiszen nagyrészt egy bozótos, viszonylag könnyen "sípályásítható". Szintén adja magát az összeköttetés a korábbi MSZL-i pályával, ami a Kút-hegy/Narád északi oldalán érkezik kb. a piszkéstetői pályák leendő végpontjához. Itt eddig is pálya volt, tehát nem lehetetlen a dolog.
Ami viszont necces, az a Kút-hegy nyugati oldala, ugyanis itt lehetne összekapcsolni az új pályarészt a régivel, és ezzel kialakítani egy jó hosszú (majdnem 2 km-es) összefüggő pályát a jelenlegi terep aljáig. Sajnos ez a hegyoldal erősen beépített.
Google Earth-ön nézve talán két "rés" van, ahol elférne egy még értelmezhető szélességű nyomvonal, de biztosan ebbe is beleesnek magántulajdonban lévő telkek, arról nem is beszélve, hogy 2 közutat is keresztezni kéne a pályával (alagút/híd?), ami nagyon megdobná a költségeket. Felmerül esetleg egy déli kerülő, viszont ott nem lennének hótartóak a pályák, és az összefüggő erdő valószínűleg Natura 2000-es terület, ezért is kiesik.
A hóágyúzás kérdését pedig jól összefoglaltad, milyen kihívásokat rejt.

Én mindenesetre nagyon drukkolok, hogy sikerüljön összehozni a bővítést!
Előzmény: (magnum56 209694)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2020.11.06. 13:32
Szia Zoli!
Igen, nagyon szép lenne. Örülnénk neki, ha megvalósulna. A Piszkéstető alatti terület valóban alkalmas lenne, a lejtése és a fekvése is jó.
De te is látod, hogy vannak akadályok. A hógyártáshoz víz kell, nem is kevés. A Piszkéstetőn nincs víz. Nincs patak, amelyet el lehetne gátalni és összegyűjteni a vizét, mint ahogyan MSZI-ben van. Ide fel kellene szívattyúzni a vizet. De gondolom, hogy a szükséges villamos teljesítmény sem áll rendelkezésre, amit szintén ki kell építeni.
De vannak más akadályok is.
A leendő sípálya nyomvonala ked beépülni házakkal.
És gyanítom, hogy az piszkéstetői csillagvizsgálóban sem örülnének a sípályának.
Szóval van mit tenni, ha 2021/2022-es szezonra itt fejleszteni akarnak. De ha minden akadály elhárulna is, akkor sem nagyon látom, hogy hol lehetne újabb 4,3 km pályát kiépíteni, és azt összekötni a mostani
pályákkal.
Jó lenne látni a terveket.
Előzmény: (TZoli 209622)
TZoli
1159 élménybeszámolót írt
1159
20 éve tag
2020.11.02. 22:08
A terület egy dolog. Ha sikerülne is kialakítani, akkor is kell a hó. Az pedig itt eléggé pótlásra szorul. Ahhoz meg víz kell. Minél nagyobb terület, annál többre. Ráadásul azzal is számolni kell, hogy szezon közben is olvadhat. Egyre inkább. Pedig szép lenne.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.