Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

esslegg által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (97)Időben csökkenő Időben csökkenő
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2015.02.20. 08:54
Hebalm. Szülővel 14 éves korig ingyenes. Elméletben valami regisztrációs kártya kell hozzá, de nekünk múlt hétvégén nem kérték, 2 felnőtt mellé a 4 gyereknek ingyen adták a bérletet.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Hochkar
2012.03.06. 22:01
Egyetértek. Mi is hétvégén voltunk, nagyon sok hó van, és bár valóban puhák, firnesek voltak a pályák, kicsit hidegebb időben javulni fog a minőségük. Ellenben a látvány gyönyörű volt: fent napsütés, a völgyekben felhőtenger, hegycsucs-szigetekkel...
Előzmény: (vasssy 136599)
hochkar1.2.jpg
hochkar3.2.jpg
hochkar2.2.jpg
hochkar4.2.jpg
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Planneralm
2011.03.16. 21:20
Március 12-16 között, 3 nap csúszással Planneralm. Kellemesen csalódtam a helyben: alapvetően inkább a nagyobb síterepeket keresem, de gyerekekkel, 3-4 napra ideális. A terep fekvése kifejezetten hangulatos, kis kompakt pályarendszer. A fenti szállások gyakorlatilag mind pályaszállás, max 2-3 perc sétával elérhetők a liftek. Hó van - bár a helyiek elmondása szerint ennél 3x több szokott lenni -, de a gyenge plusszok éreztették a hatásukat: reggel 9-kor kifagyott pálya, 10-11 között a legjobb (mikor kissé megolvadt), utána kezdődő kásásodás-buckásodás, de mert nem voltak sokan, még délután is élvezhetőek. Időjárással szerencsénk volt, ugyanis a 3 nap többségében napsütés, és csak gyenge szél - ellenben ma reggelre már beborult, havaseső esett erősödő széllel kombinálva.
A pályák mellett az erdőben is aranyos útvonalakat találtunk - persze az 1 méteres lécek itt előnyben.
Az E jelű csákányos valóban elég combszaggató, ám a következő szezonra tervezik a lecserélését egy 6-os ülőliftre - ha megépül, még jobbá fogja tenni a helyet (onnantól az összes pálya elérhető lesz ülőlifttel).
Érdekes volt még, hogy tényleg nincs kiépített hóágyúrendszer - egy átlagos havas szezonban el tudom képzelni, hogy ez abszolút nem hiányzik nekik, most azért találkoztunk néhány kopottasabb folttal, ill. helyenként kövekkel.
Aki a kisebb, átlátható, kevésbé felkapott, ám emiatt nyugodt és nem zsúfolt helyeket kedveli, annak Planneralm szerintem jó választás.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2011.03.08. 21:12
Skyman,

Én - azt gondolom - értem, amit mondani akarsz, és többségében osztom is a véleményed.
Sok írásodból számomra 3 fő témakör csapódik le: (1) 4 üléses beszállójának veszélyessége, (2) drága étterem / büfé árak, (3) alacsony beléptetőkapu.

Az (1) valóban kritikus kockázat, amit az üzemeltetők véleményem szerint rosszul kezelnek, ugyanis még reakció sincs a felvetésre (pl. "dolgozunk a megoldáson, addig is a felvonókezelők jobban figyelnek és szólnak az előre csúszóknak stb."). Elég egy súlyos sérülés (ami már, mint hallottuk, majdnem be is következett), hogy nagy bajuk legyen a dolgoból (üzemeltetési engedély felfüggesztése, pereskedés stb.) - természetesen nem kívánom ezt, de tulajdonosként biztos nem mennék el egy ilyen hatású kockázat mellett...

(2) Árak: szerintem is végiggondolandó alternatíva lehet a jelentősen olcsóbb ár -> sokkal nagyobb forgalom -> végeredményben legalább ugyanannyi profit összefüggése. Az üzleti modell részleteinek ismerete nélkül ezt nehéz megítélni - de erre vonatkozó "közvéleménykutatást", vagy akár kisérletet (akciós hét pl.) megérhet az üzemeltetőnek. De azt meg szerintem fogadd el, hogy az árképzés az ő döntése - mivel sokszor elmondtad már ezt a javaslatot (meg mások is korábban ezt a véleményt), jó eséllyel eljutott hozzá. Azt gondolom, kár naponta újra előhozni, ez már nem vezet sehova, főleg hogy 1-2 hét van a szezonból...Ha nagyon a szívügyed, vedd elő a témát újra novemberben :-)

(3) Valóban vicces a beléptetőkapuk pozíciója - kivéve, ha az embernek a kabátujjában / kesztyűjében van zsebe -, de ezt inkább apró kellemetlenségnek érzem a másik két témához képest (azaz szerintem kis prioritású kérdés).

A kitartásod számomra becsülendő - "okosabb" kommunikációs stílussal viszont talán még több eredményt elérhetnél...
Előzmény: (Skyman 114305)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2011.03.05. 23:11
Ma voltunk itt egy napot (tegnap Hebalm). Reggel 7-től szikrázó napsütés a környéken, és így maradt egész nap. 9-re értünk fel a parkolóba, ütemesen érkeztek az autók, rendszám alapján főleg környékbeli osztrákok, de többen Bécsből is - vonzó volt a jó idő. Ennek ellenére a pályákon egyáltalán nem volt tömeg, és a lifteknél is max. 1-2 perc sorbanállás, néha. Kicsit szezon végi, de kifejezetten vidám feelingje volt a napnak.
A pályák nagyon jó állapotban voltak, és amúgy is kellemesek: van több jó széles, carvingra termett (piros ill. fekete), de hosszú, "síútszerű" kékek is - aranyos fakerítésekkel vagy pl. fellógatott kolompokkal szegélyezve, amiket az arra járók a sibotjukkal ütögetnek (a gyerek imádta, naná hogy többször kellett nekünk is arra csúszni).
A hegyen lévő hütték (talán kettő) nagyon hangulatosak, 50+ évesnek tűnnek, és gyönyörű kilátással bírnak - a lentiek inkább modernebbek. A hegycsúcson lévő szélkerék pedig tényleg monumentális.
A felnőtt napijegy 27 EUR - ennyiért csak ajánlani tudom ezt a terepet, főleg azoknak, akiket nem zavar, hogy nincs ülőlift.
salzstiegl1.jpg
salzstiegl2.jpg
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Hebalm
2011.03.05. 22:54
Tegnap csúsztunk itt egy napot: péntek délután volt (igaz, hogy egy kicsit felhős-ködös), de ennyire minimális ember között nem emlékszem, mikor síeltem utoljára (nem ma volt). Összesen kb. 50-en lehettünk az egész terepen - szó szerint volt olyan, hogy egy lecsúszás alatt senkivel sem találkoztunk a pályán. (A nagy terepeken hányszor vágyom erre - félve, hogy fentről elcsapnak sb carvingolás közben...)
Az ülőslift gyakorlatilag az összes pályát kényelmesen kiszolgálja, carvingra kifejezetten jók a pirosak, de a kékek is kellemesek (nekünk gyerekgyakoroltatás volt soron).
Még mindig sok hó van, ráadásul előző nap eset is vagy 10 cm, így a pályák teljesen rendben voltak - és még kora délután is találtunk érintettlen ratraknyomot.
Budapestről kb. 4 óra alatt jó tempóban oda lehet érni, ráadásul szinte végig autópálya (M7 - Szlovénia felé).
8.30-as indulással 13-kor már a pályán csúsztunk, és du. 5-ig kellemesen elfáradtunk. Aki viszont az amúgy kifejezetten vonzó, 21.00-ig tartó esti síeléssel kalkulál, az figyeljen, mert március 1-től már nincs.
Az 5-ös pálya melletti hüttében pedig kedves-csinos magyar lányok szolgálnak fel :-)
Összegezve: kisgyerekeseknek, most kezdőknek, vagy nem hajnali indulás esetén első napra (-1 nap szállásktsg) - de akár további 1-2-re is - Graz környékén kifejezetten ajánlott terep.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2011.01.25. 22:09
Ilyen esetekre szó szerint európai megoldás pl. az Europaeische biztosító lemondás-biztosítása. Az út árának 5-6%-a, de nincs para, minden költséget fedez, és pl. a szállással sem kell "harcolni", vagy sunnyogni, ami szerintem sem jó irány (pláne nem országimázs).
Mi a gyerekek megszületése óta mindig kötünk - és volt már, hogy kellett utolsó pillanatos betegség miatt.

Neten keresztül 2 perc alatt megköthető hitelkártyával:
http://www.europaeische.at/index.php?id=in761&L=2

(És nem, nincs irányukban érdekeltségem.)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2010.02.21. 21:19
Ma a gyermekkel (4 éves) megjártuk Kékestetőt is (az elmúlt hetek Eplény-Visegrád-MSZI látogatásai után) - röviden: szuper volt. Jót tett az éjszaka leesett 10-15 cm hó, ami a gyönyörű napsütéssel együtt igazi téli hangulatot adott a napnak. Fenn a Mátrában még rendes tél van...
Kisgyerekkel tanulás szempontjából ez a pálya jött be nekünk legjobban - a déli lejtő kellően lankás, egyben jó hosszú és a szélessége is ok. A hó teljesen rendben volt rajta, és a csákányos lift nyomvonala kényelmes. A hétvége és a szép idő ellenére egyáltalán nem voltak sokan - f10-kor, mikor odaértünk, talán 10 autó volt a parkolóban, és később napközben sem volt hosszabb a várakozás 1-2 percnél (10-15 ember a sorban), főleg hogy a párhuzamos tárcsásat is beindították egy idő után (bár annak a nyomvonala nem volt tömörítve).
Bennem Kékes mindig "nosztalgikus" hangulatot ébreszt: anno 30+ éve itt álltam először lécen, 15-16 évesen ide jöttünk először cimborákkal csúszni felnőtt kiséret nélkül (alvás az UTE síházban), a jó kis kesztyűgyilkos kampós felvonók (északi, meg a "vaddisznós" ami a déliből nyílt oldalra) stb. - jó volt megint egy napot itt síelni majd 2 évtized után (mire nem jó a gyerek - magamban valószínűleg nem jöttem volna :-)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2010.01.22. 21:08
Apuka 15 éve már csak alpin snowboardozik (kivéve mostanság, amikor a gyerekkel megy) - de azzal mégsem kezdhet egy 4 éves :-)
Egyetértek többetekkel a síoktatásra beíratással kapcsolatban, magam is hiszek benne, sőt tavaly már ezt is tettük Au-ban.
De idén, tekintve hogy a kistestvér nemrég született, egyelőre nem valószínű a több napos küldöldi túra (max. márciusban), maradnak a délutáni visegrádi (vagy fél-egy napos eplényi / mszi) kiruccanások. Mivel a lányom nagyon rákapott a síelés dologra és élvezi (azaz az örömével nincs gond :-), most "akarom ütni a vasat" - bébipályán stabilan megy egyedül egyenesen, következő lépésként most jönne sztem a hóeke / kanyarodás (azaz sebességkontroll, elsősorban ehhez keresném a rávezető gyakorlatokat. Idénre ez a "cél", ebből szerintem még bárhová továbbfejlődhet a jövőben pl. síoktató segítségével (azaz nem hiszem, hogy ettől végzetesen rossz mozdulatok égetődnének be...).
A magyar pályákon a síoktató szervezést kissé macerásnak érzem, lévén egyelőre pár órásak ill. ad-hoc módon történnek a látogatásaink, de lehet, hogy ezt is megpróbáljuk.
Mindenesetre köszi a tippeket - ha a fentiek fényében van még konkrét gyakorlat-javaslat, azt is örömmel veszem.
Pókmalac, írok mailt privátban.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2010.01.18. 00:31
Sziasztok,

Van bárkinek tippje arra, hogy kisgyerek (4 éves) okításához, síelésben történő elindításához hol tudnék "szakirodalmat" beszerezni? Könyv, gyakorlatleírások, videó érdekelne...Köszi előre is.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Visegrád
2010.01.18. 00:19
Hétvégén, kb. 20 év után újra, sikerült magyar pályán síelnem - és egyszerre mindjárt kettőn. Pénteken Eplényben (erről bővebben a másik topikban), vasárnap pedig itt Visegrádon, az apropó pedig a nagyobbik, 4 éves gyermek síelős pályafutásának elindítása (pontosabban kiteljesítése, mert tavaly 1-2 napon 1-2 órát már állt lécen).
Az eplényi élmények után a gyereket nem nagyon kellett győzködni, hogy menjünk megint síelni :-) Mi is vasárnap délután, kb. 1/4 3-ra értünk ki: parkolási lehetőség a pálya mellett, már síelők létszáma jól eloszlott a pályákon és a lifteken, utóbbiaknál a hétvége ellenére tényleg 0 sorbanállás.
Elsőre a bébi pálya itt is megfelelt a célunknak, aztán kipróbáltuk a "közepes" és a "nagy pályát" is - néhány kisebb jégfolt és kopás kivételével ezek is jók voltak.
Úgy látom, tanulás / gyerektanítás szempontjából az itteni pályák jól (jobban) "egymásra épülnek"...e tekintetben (de akár technikát gyakorolni vagy csak néhány órát mozogni) kellemes, jó hely, a Budapesttől való távolságában pedig verhetetlen.
A délutáni bérletünkkel belecsúsztunk a sötétedésbe is: világítással is korrektül használhatóak - és még hangulatosabbak - voltak a pályák.
A büfében a sültkrumplira 40 percet kellett volna várni, ezt kihagytuk, ellenben a frissen sütött, még meleg pogácsa gyorsan elpusztításra került.
Reméljük, hogy marad a tél, és akkor biztos jövünk még ide a következő hetekben.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2010.01.17. 23:57
Hétvégén, kb. 20 év után újra, sikerült magyar pályán síelnem - és egyszerre mindjárt kettőn. Pénteken Eplény, vasárnap pedig Visegrád (erről bővebben a másik topikban), az apropó pedig a nagyobbik, 4 éves gyermek síelős pályafutásának elindítása (pontosabban kiteljesítése, mert tavaly 1-2 napon 1-2 órát már állt lécen).
Péntek 13 óra körül értünk le Eplénybe, a pálya melletti parkoló nagyjából tele, de még volt pár szabad hely. A hétvégi program már akkor ment, zenével, hangulatfelelős szpíkerrel és ingyenes sioktatási lehetőséggel (amit nagyon jó ötletnek tartok), szóval jó volt az atmoszféra.
Bérletpénztárnál 4-5 emberes sor, ennek ellenére vagy 10 percet álltunk sorba (majd a végén még egyszer ennyit, a kaució visszakéréséért), ez talán fejleszthető. Viszont kisgyerekeseknek kifejezetten kedvező, hogy 6 éves kor alatt felnőtt kisérővel ingyenes a bérlet (más magyar terepeken talán alapból a kisgyerek is fizetős) - így 3800 Ft-ból a lányommal ketten csúszkáltunk 3 órát.
A bébi pályán kezdtünk, a célunknak tökéletesen megfelelt. A kiírás szerint szervezett oktatáson kívül csak a turnusok közötti 30 percekben lehet használni, de ez most pénteken nem így volt (lehet, hogy az ingyen oktatás miatt?) - ha máskor szigorúan veszik, az talán nem annyira baráti (lévén a többi lejtő egy most kezdőnek szerintem erős).
Egy idő után, a "hedonista" gyerekem kérésére kipróbáltuk az ülőliftet, és felmentünk a csúcsra. Lefelé lányom a lábam között örömében végig kurjongatta a "felnőtt pályát" (1-es), ami ebben a felállásban nekem is kellően fárasztó volt. A sikerélményt meglovagolva, mentünk még egy kört...
Összeségében elvárások feletti volt a délután: gyereket tanítani, számára első élményeket adni szerintem teljesen jó kis hely - amit csak tovább emel a hangulat és a szép környezet.
(Persze, a cél függvényében és reális elvárások mentén kell kezelni az adottságait: saját élményszerzéshez, a 175-ös GS deszkámmal nem ide jönnék carvingolni.)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2009.03.20. 21:13
Baliskiride: már ne haragudj, de te miről beszélsz, amikor bírósággal meg ügyvéddel fenyegetsz??? Nekem úgy tűnik, mintha ragadós lenne ez a stílus a szervezők, üzemeltetők stb. egyszóval szolgáltatásból élők körében (lásd még mátraszentistváni Machu reakciói egy másik topicban), akiknél szvsz indokolatlanul hamar elszakad a cérna, és gyorsan előhúzzák ezt a fenyegetőnek szánt "fegyvert"....ahelyett, hogy a vevőtől kapott visszajelzésen elgondolkodva (ne adj isten azt megköszönve), míg az esetleges tévedéseket ill. nem megfelelőnek érzékelt stílust objektíven, de kellő ALÁZATTAL korrigálva reagálnának. Azt gondolom, az olvasók nagy többsége helyén tudja kezelni az élménybeszámolókat - legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak -, ám a szolgáltatói agresszorkodás szerintem kevesek számára vonzó. Nálam pl. az Exit Tours mostanáig a semleges kategóriában volt eddigi saját tapasztalat hijján, ám a reagálásod olvasva átmozgott a "nem is fogom választani" kategóriába - ha a jövőben netalán gondom-problémám van egy síút kapcsán, nem szeretném, ha a szolgáltatást nyújtótól azt a hozzáállást kapjam, amit most Csokibácsi kapott...
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2009.03.08. 08:07
Sziasztok,

Mi is jártunk Zinalban február elején - minden évben ekkortájt van egy extrém carvingos snowboard találkozó, idén már vagy 200 résztvevővel. Leginkább a terep 2 fekete pályája miatt szerveződik ide, azok erre ideálisak - ha valaki szereti a carvingot (akár sível) mindenképpen érdemes ezeken a tudást tesztelni.

Kellemes kis pályarendszer, élveztük, és az időnk is jó volt.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Nassfeld
2009.02.16. 22:30
Sziasztok,
Tud valaki Nassfelden magyarul beszélő síoktatót, aki 2-3, négy-öt éves gyereket tudna oktatni pár napig?
(a helyi síiskola által ajánlott 55 EUR / nap (2 óra) / fő egy kicsit borsos lehetőség...)
Köszi előre is.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2009.02.08. 21:34
szia,

én múlt hét végén csúsztam ott 2 napot, egyet St.Antonban, egyet Lech/Zürs-ben. Mindkét terep csillagos ötös, hatalmas freeride lehetőségekkel friss hó esetén - múlt hvégén ez már nem annyira volt igaz, de a pályákon minden ok.
St.Antonon belül valóban jó a Rendl oldal, ami még délután sem volt buckás, meg a Valluga alatti rész. Érdemes felmenni a csúcsra is (ide lécet nem lehet felvinni, csak túravezetővel), a kilátás pazar.
Lech/Zürsben elsősorban a zürsi rész bal oldala tesztett, reggel itt kezdtünk, és szinte üres pályákon gyönyörű íveket tudtunk húzni. Utána továbbálltunk Lechbe (síbusszal átmenni gyorsabb, mint lécen Zug-on keresztül)- arrafelé is jó pályák vannak, de több déli fekvésű, így hamar buckásodtak. Van egy komoly funpark is, kék-piros-fekete minősítésű elemekkel, hogy mindenki tudjon a szintjének megfelelőt választani :-) Lech falu talán a leghangulatusabb, de nagyon elit. Visszafelé a völgy másik oldalán jöttünk, ott is találtunk jó pályákat, bár a nagy szél miatt több liftet lezártak.
Egyszóval, mindkét nap kellemesen elfáradtunk - de a terep egy hétre (sőt hetekre) teljes élményt ad :-) Cserében valóban nem olcsó - napijegy 42.5 EUR, hütték (amelyek szinte kivétel nélkül felszolgálósak)is 30-40%-kal drágábbak a szokásos osztrák áraknál (gulyásleves - 7 EUR, túrós rétes - 7 EUR, pohár üdítő - 5 EUR).
Én már évek óta készültem ide, és nem csalódtam, uh csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek belefér / arra jár.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2006.12.10. 20:00
Léclopás megnehezítésére egy egyszerű trükk, amit pl. Ausztriában több helyen kiírva is láttam: a két lécet külön-külön, egymástól távolabb kell lerakni, belekeverve a hütte előtti léctömegbe. Boarddal nem ennyire könnyű :-)
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.