Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

kulacs által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (110)Időben csökkenő Időben csökkenő
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.01.08. 10:30
Azok a bizonyos túrák szépen, térképpel is illusztrálva a http://www.altabadiaski.info/ oldalon találhatóak többnyire. Jó sielést kívánok, most aztán lesz hó dögivel. Én majd márc. végén megyek. Addig vigyázzatok mindenre.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.01.06. 18:47
A Sella Ronda az még dél Tirol, tehát teljesen olyan a piakultúra és az ételek mint Ausztriában. Jagertee, glühwein, Vodka feigen, sör, Jagermaister minden játszik. Az ételeknél azonban szerencsére már érződik egy kis olaszos beütés a mindenféle nyokki (tészta) ételekkel kapcsolatban. Az italokhoz is csatlakozik az itt ikon szerű Bombardino. Ez a jóöreg tojáslikör felforralva és tejszinhabbal megbolondítva. Ezért a Hüttékben rebbenéstelen szemmel elkérnek 3,5€-t. Az üzletekben olyan 12 €-ba kerül egy liter. Tejszinhabot jobb ha itthonról visztek, mert nagyok ki kell fogni az üzletekben. Az itteni sörök nagyon finomak a Forst a földkerekség egyik legfinomabb söre. Mézzel meg bodzával meg mittudomén mivel készül. Sok felé azt csapoják a hegyekben. Ha a boltban veszed akkor a Moretti is nagyon jó lesz.
Én már minden hüttében voltam - ez nálam alapelv. Három hüttét mindenképpen ajánlok: Ütia Sharaghes. http://www.miaaltabadia.it/cf/c29_utia_saraghes.jpg
Ez a 13-as hullámos kékpálya közepe felé található Alta Badiában. A teraszán mindig süt a nap.
Porta Vescovo. Ez a nagykabin végállomásán van az Arabbai Részen. Önkiszolgáló étterem a spenótos nyokki őshazája. A sült csülök is innen eredeztethető.
A belvedere területen, a Sella Ronda vonalán oda vissza érinthető a Sas Becé nevű hütte. Valami sielő mókus-é lehet , mert tele van kupákkal. Arról híres, hogy itt van a környéken egyedül literes sörös korsó. Mondom valami sportember-é a krimo.
Végül is remek program az is ha felmentek a kabinnal szintén innen a Belvedere területről a Sas Pordoi-ba. Ez a hütte a Sella hegyen van fent 2950m. A léceket nyugodtan lent lehet hagyni. Ha szép idő van, azt a kilátást soha nem fogjátok elfelejteni. A felvonóhoz csak gyalogosan lehet oda menni, kb. 200 m-t kell sétálni. Mi az utolsó felvonónál szoktuk a léceket hagyni. De ha felviszitek a csúcsra a szerkót átvághattok az egész Sella Masszívon, a Val Mesdi nevű legendás fekete pályán, pontosan Colfoscoba juttok. Na ez csak vicc volt, az az út csak hegyi vezetővel járható feketeöves sielők, bordozók számára.
http://dolomitesport.com/wp-content/uploads/2009/04/20090412-_mg_4385.jpg

Üdv: Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.01.04. 14:54
Próbáld beírni a GPS-be, hogy Badia. Ez a Pedraces nevű falu La Villa előtt. Én is arra a szoktam menni ami az előbb íródott. Lienz-ben meg tudtok állni egy kicsit: McDonalds és Sport áruház is van közvetlen az út mellett. A másik oldalban meg NewYorker meg mindenféle Shoping célpont a szoknyásoknak.
A kereszteződés tényleg gáz szombaton, de ha számítasz rá, csak túléled valahogy.
Kulacs
Hát igen az a sör...
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.01.02. 09:22
Amint annak idején a Gábornak is javasoltam, Kőrsízni jobb, ha kocsival indulsz. Biztos meg lehet tenni a körsít is a háztól, de macerás. A Marmoladai kirándulás, vagy a Lagazoi hágó kirándulás, az simán belefér onnan is. Meg természetesen az Edelweis völgy is meglátogatható.
A ház közelében lévő pályák is nagyon jók Pedraces felé, főleg reggel.

Üdv.: Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Obertauern
2010.01.02. 09:04
Sziasztok!
A hóval és a pályákkal nincs semmi gond.
A meredekebb részeken szokásos jegesedések,de semmi extra, szerintem itt nem nagyon eshetett eső 25-én.
Mondjuk a GS2-t nem próbáltuk ki. Az úgy ránézésre igen meredeknek tünt...

Üdv.: Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.01.02. 08:59
december 29-én voltunk.
A Hochwurzen-en, a Planai-n és a Haus-i pályákat próbáltuk ki. A dec 25-i esőből ide is jutott bőven. A pályák nagyon jegesek. Az öt napos Amade sielésünk alatt itt találkoztunk a legnagyobb tömeggel. Minden pályát lehet használni, de mind jeges.
A Planai és a Hochwurzen közötti liftállomásnál parkoltunk le.
A Hochwurzennel keztünk. Szeritem a környék legjbb adottságú hegye, itt vannak a legjobb pályák, kár hogy nincs sok pálya. Van egy viszonylag új lift a hibrid, melyen ülő székek és kabin is van. Ezzel nagyon szépen fel lehet jutni, a mellette lévő pálya nagyon jó, de a régi kabin-csoportos felvonó középállomására visz, innen másfelé is el lehet kalandozni. A Tauernalm-tól (rönkhütte) le lehet csúszni ehhez a felvonóhoz. Ezek a pályák jók voltak. Nem túl jegesek. A lenti rész, már gázosabb volt, a házak között található kék pályákra gondolok. Itt már csak a hóágyúk által kirazlot pályákon volt hó (jég)
Ezután átmentünk a Planai-ra.
Az új 8 üléses litnél nagyon sokan voltak. A kedvencünk a 12 -es pálya, most szimtén jeges volt. Olyan, hogy csak a ratak lánctalpnyomait láthatod rajta.
Átcsúsztunk Haus-ba. Az átkötő pályák, gondolom a magasságuknál fogva egy fokkal jobbak voltak. A Höfi lifteknél lévő pályák nem voltak rosszak, a tömeg sem volt veszélyes.
Ahogy visszafelé jöttünk Hausból, kell használni egy rövid csákányos felvonót, mely egy kis katlanból indul, a 12-es pálya elejére visz föl. Lärchkogel-Südlift a neve a térképen. Na ezt messziről kerüljétek el délután. Mi itt egy jó 20 percet vártunk. Már azon gondolkodtam, hogy gya log felmegyek, csak 79 méter a szintkülönbség.
A Talfahrt-ot kihagytuk, lifttel mentünk le, mint szinte mindenki.
Amíg nem esik hó rendesen, addig szerintem ez marad a helyzet.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Obertauern
2009.12.30. 17:17
dec. 30
Ma itt sietünk Obertauernben. Sosem értettem, miért nincsen benne az Amade Síszövetségben ez a terep. A környéken minden terep benne van és tök jó, hogy a többnapos bérletekkel sok város siterepeit be lehet barangolni.
Miután kipróbáltuk, mostmár tudom miért nincs ennek a terepnek szüksége a síszövetségre. Való igaz, hogy Obertauern benne van Ausztria legmenöbb öt síterepe között.
A liftek nyitására érkeztünk, a P3-as parkolóban álltunk meg, másoknak is ezt javaslom. Innen indultunk a zöld színű Tauernrundéra. A napos oldalra átérve, többször újra mentünk néhány pályán, annyira el voltunk tőle ragadtatva.
A liftek nagyon gyorsak, kényelmesek, csak ott nincs buborék, ahol a szél ezt nem teszi lehetővé. Lehet, hogy máskor ennél többen szoktak lenni, de mi tömeggel szinte sehol nem találkoztunk.
Ebéd időre végeztünk a zöld körrel, kicsit még a szokásos ebédelési hullám előtt be mentünk egy hüttébe. Az árak egy hajszállal magasabbak mint másutt.
Délután kényelmesen megtettük a piros kört, néhol elidőzve.
Ami kevesebb mint máshol, az a slide park, meg a tanuló csoport.
Relative sok magyar beszédet hallottunk, mely érthető, ha arra gondolunk mit nyújt ez a terep, és csak 500 km Budapesttől. Ha a bérletárakat összehasonlítjuk, más terepepekével. Ez effektíve magasabb, de sokkal többet lehet itt sielni egy nap alatt, a gyors lifteknek és a remek pályarendszernek köszönetően.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Zauchensee
2009.12.27. 18:07
dec 27. Fachauwinkel - Kleinarl - Zauchensee
Ezen a napon a Flachauwinel-i autópálya parkolóból indultunk. A Flachauwinel-i pályák a mellettük lévő hatüléses gyors felvonókkal mindig is a kedvenc terepünk a Ski Amade-n belül. Itt délelőtt, ha kibújik egyáltalán a nap, nagyon szépen süti a pályákat. Szinte csak kék pályák vannak, igazi családi terep. Erre egy kicsit rátesznek az itteniek, mert a szokásosnál sokkal több border pálya van. Még a lift alatt lévő vad terepre is tesznek itt-ott korlátokat, hidakat, hogy a riderek tudjanak nyomulni. Ez egyrészt jó, mert a liften ülve van mit nézni, pontozni. Másrészt viszont egy kicsit zavaróan sok a földigérő kabátos, lógó-gatyás, fogszabályzós oszták tinédzser, aki mindent leszar, mert nagyon laza. (Főleg tömegben). Ha a hegy túloldalára is átcsusszanunk, nagyon szép széles kékpályát találunk. Ha rendesen van hó érdemes lecsúszni egészen Kleinarlba, de ha nincs (mint most) inkább a félútról kanyarodjunk vissza.
Ezután átmentünk az autópálya másikoldalára,a Zauchensee-i pályákra. Mikor átértünk a traktor-vontatta kabinokkal, mindenkinek leesett az álla micsoda si-plázát varázsoltak ide az Osztrákok. Mondták is a gyerekek, hogy ez biztos valami támogatásból építették. Mindenesetre én nem láttam sehol óriásplakátot, hogy aszongya "Európa itt épül".
A Zauchensee-i pályák tényleg remekek, csak a völgy, ahol a liftek összefutnak, nem tejlesen ergonómikus, néha kell botozni, hy egyik oldalról a másikra eljussunk. Amit még észleltem az az, hogy nincs olyan sok hütte. Ha láttok egyet, menjetek be, mert az ami más terepeken jól működik "hogy majd bemegyünk a következőbe" az itt úgy alakul át, hogy valahogy jussunk vissza abba amit az imént láttunk.
A völgyben van néhány természetesen, meg egy-két lift felső állomásán. A parkolóhoz levezető pirospálya nagyon jeges volt, de az új lifttel le is lehet menni, így megspórólhtjuk a jégsízést.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2009.12.26. 17:34
dec. 26. Alpendorf-Wagrain.
A tegnapi hóesésnek itt semmi nyoma nem volt a völgyben. Minden szép zöld... Az Alpendorfi liftállomásoknál egy frankó parkolóházat építettek, ha ügyesen a magasabb emeletekre mentek, akkor szinte a pálya mellett lehet kiszállni. A pályákról: az alsó talbfahrt jég. Szó szerint jég, a botot nem tudtuk semennyire sem beléje vágni. Ez itt kaphatott a tegnapi esőből. A fenti pályák viszont némi újhóval voltak borítva, azok nagyon jók voltak. Lehet, hogy gazdasági válság, vagy H1N1 de nagyon kevés ember volt. A tavalyi tömegnek most semmi nyoma nem volt. A Hütték kongtak az ürességtől. Wagrain felől építettek egy új kabinos felvonót. Én amíg nézegettem senki nem jött fel vele. (lehet hogy próbaüzem volt?) A Buchhau piros 60-as kutya jeges volt a felső részén. Javaslatom, hogy az utolsó, kocsihoz lecsúszást helyettesítsétek egy libegőzéssel. Amíg nem jön új , nagy hó, a talbfahrtok nagyon jegesek lesznek.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2009.12.25. 19:33
Ma jöttünk Ramsauba. Eléggé durva kedvem volt egész úton. Az A2-n Wiener Neustadt-nál 16 fok volt. Emberek! 16 fok, hó sehol, az eső esegetett. Eljöttünk a Semmeringnél valami hó volt a pályákon, néhány emberrel. A Sthuleck egy fokkal jobban nézett ki, de az eső esett, (7 fok). Amint rátértünk az A9-re az eső atom módon elkezdett esni. Csak azért nem nyomtam az ablaktölőt rali fokozatban, hogy nehogy má'. Azért a szél fújt és hűlt valamicskét az idő (4 fok). Haus-nál néhányan sielgettek, a felvonó járt, az eső ömlött. A Planai főpénztában átvettük a jegyeket, az eső továbbra is esett, a monitorokon látható volt, amint a középállomás is ázott. A csajszi a pénztárban azt mondta, hogy holnap ennél csak jobb idő lehet. Szép lassan elindultunk fölfelé Ramsauba, az idő hült, mikor elértük a 0 fokot az eső átcsapott havazásba. Itt fönt a platón igen siralmas látvány tárult elénk. nem volt hó, csak sár. Nagyon esett és azóta is esik megállás nélkül. Ahogy nézem itt a webkamerákat mindenhol esik már a hó. Itt már esett vagy 20 centi, azt nem tudom mi lesz a pályákkal? Gondolom a Ratakok nem fognak menni. Mindenesetre napos időt ír a wetter.at. Aki otthon van jöjjön nyugodtan, az eső már nem fog esni.

Üdv.:

Kulacs
Foto0347.jpg
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2009.03.17. 21:32
Tök jó dolog ez az internet. Az ember visszaolvasgatja a régi bejegyzéseket és csak ámul, hogy egyes terepeken mekkora a fejlődés. A Sella Ronda már régen nem az mint néhány éve volt. A lifteket folyamatosan cserélik, hol a kabinokat módosítják, néha a kapacitást, a sebességet növelik. Most eljutottunk oda, hogy gond nélkül kétszer körbesíztük a hegyet. Reggel az első kabinnal indultunk 8.30-kor Corvarából Arabba felé a narancssárga irányban. 12 előtt pár perccel fordultunk vissza. Még megebédeltünk a Sella hágó után, (a hüttében egy kolozsvári lány dolgozik, a konyhán meg egy románia srác nagyon finom és gyors volt a dolog). Fél négyre újból Corvarában voltunk. Kb. 40 km sítalpon, 32 km fevonózással megspékelve. Igazán nem kellett beledögleni. Manapság talán csak egy dolgot kell szem előtt tartani a kőrsín: ez pedig a Wolkeinstein-i tömeg. Ott van ugyanis messze a legtöbb szállás, az a legpuccosabb terep. Amikor azok elindulnak, úgy 9-10 óra között, mindkét irányban bedugítják a felvonókat. Érdemes e tömeg előtt haladni, így lesz hely az ebédnél a hüttében, nem kell tolongani a felvonóknál. Ha erre nem figyelünk könnyen ilyen szituba kerülhetünk:
Foto0169.jpg
Foto0168.jpg
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2009.03.09. 19:15
Most itt a helyszinen szembesültem vele, hogy a pralongia kétszemélyes iftet egy hatüléses liftre cserélték. Ezt csak úgy minden féle felhajtás nélkül. A Chrez I-en meg melegítős süppedős üllések vannak. Ma megpróbáltuk a Sella Rondát oda-vissza megjárni. 12.00 - kor végeztünk az első körrel, visszafelé azonban a nagy szél miatt lezárták a Sella Hágó-i lifteket, így nem sikerült a menet, de simán meg lehet csinálni. Holnapután újra megpróbáljuk. Jelenleg itt az elmúlt hatév legnagyobb hava van. Már zavaróan sok. A pályák minden elképzelést felülmúlóan jó állapotban vannak. Nem is tudom miért, de nincsenek buckák, jeges részek, kikopott lejtők, még délután sem.
Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Val Mezdi
2009.02.13. 23:15
Csak azért is életben tartom ezt a topicot. Állítólag vezetővel 200 € ért lehet rajta végig menni. Csak van már olyan tökös magyar sielő akinek meg volt. Írja ide milyen. Nehogymár én legyek az első arc, aki lenyomja.
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2009.02.03. 09:43
Ja tényleg figyelni kell, bár a Wolkensteinbe vezető út a Sella Ronda része (narancs irány). A csákányos liftet jobbról kell kerülni, úgy jutunk a patak partjára, jónéhány sportársunkkal együtt...
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2009.02.02. 13:36
Na akkor még gyorsan ideírok egy újabb túrát. Ez azoknak lesz jó akik nem Alta Badiában szállnak be a kőrsíbe. Elsősorban Val Gardena-i és Arabbai rezidens sielők számára ideális. A Campologno Hágóra kell első körben eljutni. Ez Corvara és Arabba között található, a sípályák egészen az aszfaltos útig levisznek. A felvonó, amivel kezdjük a túrát átvisz az út felett neve Cherz I. Valszeg arról kaphatta a nevét, hogy a Cherz nevű hegyre visz fel. Út közben remek versenyt lehet üllni a Cherz II. nevű párhuzamosan haladó lift utasaival. Felérve a szintén Cherz nevű Hütte melett jobbról elhaladva indul a sielés. Nagyon lendületes kékpályán juthatunk le egy völgybe ahonnan több lift is indul. A legtávolabbi, kétszemélyes lifthez csusszanjunk. Ami a Pralongia nevű hegyre visz (A lift neve: Pralongia) Ezt mi csak fagyi liftnek becézzük, majd 15 percig halad egy igen szeles területen, igen mérsékelt sebességgel. A felvonó mentén akár vissza is lehet sielni a völgybe, mert az a pálya is remek, csak utána, ha folytatni szeretnénk a túránkat újra a fagyi felvonót kell igénybevenni.
Na a Pralongián próbáljunk jobbra tartani, mert így érhetjük el a túránk igazi célját a hullámos kékpályát, mely ha jól emlékszem 12-es számú. Ez kb. 11 km hosszú, egészen a Piz Sorega nevű tojásos felvonóhoz vezet le, San Cassianoba.
11 km kékpálya, és lehet rajta eszelősen gyorsan menni, vagy szép lassan ahogy tetszik, további sielők, főleg délután, rajtunk kívül nem lesznek. Egyre kell vigyázni, hogy amikor már leértünk az erdőbe és megszaporodik a társaság, nehogy elkanyarodjunk jobbra Armentarola felé.
A Piz Sorega nevű lifttel fel a hegyre, és onnan vissza lehet jutni a Sella Rondára, több pontjára is. Csak a kék 6-os pályát hanyagoljuk, annak közkedvelt elnevezése Delta Pálya. A régi Delta főcimképei alapján...
Én hogyan mennék vissza: a Piz Soregából előre szépen kigyalogolunk kb. 80 métert. Amikor oszlik a tömeg láthatjuk, hogy balra lent a völgyből 3 lift is indul. A középsőt célozzuk be. A Biok nevű hegyre visz. Innen a hegytetőről tovább haladunk a három induló pálya közül a jobb oldalin. Jól eresszük ki a lécet, hogy a végén ne kelljen botozni. Az Ütia Biokhoz (hütte) érve eldönthetjük, hogy Corvarába (Val Gardena) vagy a Campolongo Hágóhoz (Arabba felé) szeretnénk vissztérni.(Vagy ott a Hütte mellett megéleztetjük a léceinket egy jókedvű helybéli vax mesterel) Jobbra le vezet az út Corvarába, egyenesen a felvonóhoz menve pedig újra a Parongiára juthatunk. A Pralongiáról aztán a fagyi lift mellett jobbra kell menni. Ha Corvara felé megyünk tilos kihagyni a Neger Hüttét. Hogy miért Néger Hütte nem tudom, de a teraszán ülve, sört és/vagy Bombardino-t iszogatva piszok hamar feketére lehet égni a napon.
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2009.01.29. 20:06
Évek óta visszatérő koptatói vagyunk a terepnek. Szerintem Alta Badia a legjobb indulásnak, már néhány éve itt leírtam: nem véletlen, hogy a hivatalos Sella Ronda leírások mind Corvarából mesélik el az utat.
Az idén is megyünk majd márciusban. Akkora már hosszabbak a nappalok és nagyon süt a nap is. Este 17 óráig lehet nyomulni.
Mi a túra sielést kedveljük, tehát azt amikor reggel kitűzünk valami célt, oda szépen elsielünk, majd vissza. A Sella Ronda erre remek lehetőséget kínál. Nem csupán a körbe sízés lehet túra, de az összekapcsolt terepeknek köszönhetően hasonló, vagy hosszabb utakat is összeállíthatunk. Már régebben leírtam a Marmolada, a Seceda, a Lagazuoi túráinkat. Most feldobom a tavalyi sztár túránkat amit kétszer is lenyomtunk. A neve legyen Monte Pana. Ez egy völgy vagy mi Santa Christina fölött, modjuk 1600 méteren van tehát lehet hogy hegy, de mi oda lesieltünk tehát inkább völgy. Lehet, hogy fensík. Ez a túra akkor jön jól, amikor a Sella Ronda túlzsúfolt. Sajnos van ilyen. Lényegében egy letérő a Sella Rondáról. A Val Gardenai részen kell feljutni a Piz Sellára. Ez kétféleképpen is megthető: vagy Plan de Gralba-ről felhúzó nagy kabinnal lehet, vagy a Sella Rondába is beletartozó 45-ös, 51 majd 52-es liftel. Innen jön egy fantasztikus rész, gyönyörű aranybarna sziklafalakkal és "jég-esésekkel" száguldós és lassabb erdei szakaszokkal tarkított síút egészen a Monte Pana nevű részhez. Itt a Monte Pana Sporthotel teraszán mindig süt a nap, az ételek nagyon nagy tányéron jönnek és nagyon finomak, a csapolt Frost pedig páratlan. Najó a számla is rendes, dehát ha az ember már idáig eljut, nem szabad kihagyni a dolgot. Itt van visszafelé egy kis hegy a Monte di Seura (2117m) amire néhányszor érdemes felmenni majd ismét le a völgybe, van vagy három szép pálya vissza. A Sella Rondára visszatérő pálya is szép, de van egy kis kétüléses lift ami árnyékos részen halad igen lassan. Hidegben engem ne szidjatok...
Ez az elzárt rész a nyüzsi mellett igazán megér egy kis kalandot, nagyon melegen tudom ajánlani mindenkinek.

Üdv.: Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2007.10.25. 19:28
Szevasztok!
A hosszúhétvégén kint voltunk Tauplitzben, hogy egy kis őszi túrázáson vegyünk részt. Na az 50 centis hó ebben megakadályozott. Viszont a Hochwurzeni kabinos lift működött, tudjátok az ami a szánkópályához is visz. Mellette mindenfelé ezerrel nyomták a hóágyúkat és bizony már sielgettek is az első mélyhósízők. Aztán meg kaptam egy sms-t a planai AG-től, hogy okt 26-án Szezon start lesz.
Szóval indul az élet fehér oldala...
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2007.01.14. 19:12
Utána néztem a dolgoknak és a jelenlegi állapot:
A négy síterep összes pályájának hossza 458 km, ebből sielhető 445 km. Az összes lift 205 db, ebből működik kereken 200 db. A webkamerákon kicsit alig látni havat, de bizosan van, ha lehet sielni...
Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2007.01.08. 21:51
Látom az autós indulást elméletben kilőtted. Na a Piz la Ila-ról le lehet valóban sízni Corvarába. Nagyon sok a sík terep, botozni kell bőven. A visszafeléút kicsit komplikált errefelé. Az 5-ös pálya az nagyon rendben van Corvara felé, de nem teljesen a kabinos lifthez vezet, ott is kell botozni. Bár ez a botozás, meg gyaloglás a Sella Rondán is folyamatosan úgyis előjön. Amit néztél, a 29-es lift, az visszafelé jön, ott arra nem kell felszállni. Ha az óramutató járásával ellentétesen mégy körbe, akkor végülis mehetsz ezen a vonalon. Az átjutás a szállásotokról Corvarába szerintem 1 óra, a visszaút inkább 1,5 óra. A visszaúthoz kell komolyan nézegetni a térképet. Ha Arabba felől érkezel Corvarába akkor azthiszem nem lesz nagyon sok botozás-gyaloglás. Az 1-es majd 2-es lifttel menj. A fantasztikus Brancia Hüttétől pedig le a 14-es pályán a völgybe. Az nagyon frankó pálya. Onnan egy kékpálya egyenesen lemegy a La Villai parkolóhoz, ha nyitva van menjetek arra, ha nincs fel a Piz la Ila-ra a 6-os felvonóval. A térképeden csak kék pöttyökkel van jelölve és 24-es a száma ennek a kékpályának.
A Val Gardenai rész a legzsúfoltabb, de kétségtelen, hogy a pályák fantasztikusak.Ha megcsinálod azt a túrát a Seceda-hoz meglátod. Javaslom még a Colfosco-i 45, 50-es pályákat, reggel meseszép. És ott van egy kényelmes kabinos felvonó.
Ha szeretsz kékpályákon sielni, akkor ki ne hagyd a Pralongia-tól levezető 9-10-9-11 es pályát az valami 13km hosszú összességében. Ember sehol csak a szép széles pálya, na ott lehet húzni az íveket...
Á, 6 nap itt semmire sem elég.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2007.01.05. 15:18
Ahogy én nézegettem a szállásotok honlapját a Piz La Ila-hoz nem lesz gond a lejutással. Szépen léccel a lábadon le lehet jutni. Egyszer kell egy aszfalt úton átkelni, de ha van rendesen hó, akkor nem kell lecsatolni. Amint írtam ez a felvonó igen elb..tt helyre visz föl. Bár a felső állomáson van egy kis hütte ami igen mókás. Ha mindenáron így szeretnétek menni, akkor talán a Marmolada-i kirándulás és a Lagazoui férhet bele időben. A Sella Ronda biztosan nem. Igen komoly ám a távolság a Marmolada legalább 50 km oda-vissza. El kell jutni először is a Campologno hágóhoz. Eddig az Alta Badia-i részen mennek a pályák, csupa kék, néhol még emelkedik is. Ebből a szempontból a 6-os pálya a legrosszabb, úgyhogy mi azt mindig kerüljük. Ezért írtam a St. Cassianói beszállást, de végül is a Piz la Ila-ról is oda lehet csúszni, egy kis botozás és egy felvonó kell hozzá csak. Visszafelé akár lehet a völgyből egy erdei pályán a La Villai parkolóig sízni.
Na de hogy ne kanyarodjak el a lényegtől: A Campolognó hágótól a Sella Ronda vonalát kell követni Arabbáig. Ott mikor kis séta után eléritek a kabinos felvonókat -mert kettő van egy épületben- a hátsóhoz menjetek. Az egyébként is gyorsabb, folyamatosan indulnak a kabinok. Annak a középső állomásán ki kell szállni és indulhat a túra a gleccserre. Mire ideértek szerintem bőven lesz 12 óra. még egy rakás felvonót kell igénybe venni, némelyik olyan mint a budapesti libegő. Van egy borzasztó hosszú csákány amiről én majdnem lefagytam. Fontos a Marmoladára felvivő kabinnál őrült tömeg szokott lenni. (Eddig 3 szor voltam igaz mindig ugyanabban az időben, de sok a bámészkodó is, nem csak a síző) Nehogy lefelé induljatok, hogy majd Malga Ciapella felől visszacsúsztok. Az az igazi über szívás. léccel a nyakadban fél kilóméter felfelé a betonúton a jutalom, ha megpróbálod. Szóval a kabinosnál várjátok ki a sorotokat, ha mindenáron fel szeretnétek jutni. Mi márciusban eddig még mindig minusz 20 fok alatt voltunk ott. A szél iszonyatos, szóval komoly szerencse kell a Marmoládához.
Na fentről jön le egy piros pálya az megintcsak horror. Nagyon szűk kanyargós (szerpentin) rengeteg ember. Öröm mikor eléred az első felvonót...
És akkor még legalább 20 km áll majd előttetek. Ezért javaslom én a Corvarai indilást-érkezést.
Ha a fekete pályán mégy haza akkor is kell egy kis kabinnal vagy mivel (vagy vasút) menni igaz, hogy csak röviden, de a patak medréből kell femenni úgy 45 fokban (a térképen 55-ös a jele, úgy néz ki mint egy busz). Ha azt lekésitek egy ilyen nap után, az derék. Ja meg vissza a házhoz, ahhoz kell az a kis tanuló négyszékes lift(a térképen 58-as). Mert szeintem legalább 500 méterre lesztek a Piz la Ila lifttől és azt felfelé úton kell megtenni.
Mi Pedraces ban ben szoktunk megszállni, ugyanerre vezet a mi utunk is, ha léccel indulunk el. Mondjuk én csak akkor indultam el léccel mikor a kutya hidegben reggel nem indult a kocsi (-29fok).

Jó lenne már ott lenni...

Ha még érdekel valami írj.

Kulacs
03020025.JPG
elsőelőzőkövetkezőutolsó
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.