Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovénia: csak a szomszédba kell menni ennyi csodáért

2021.10.06. sielok.hu

Itt van az ősz, itt van újra, és tényleg nehéz megmondani, hogy melyik a legszebb évszak Szlovéniában. Véget ért a nyár, amely a tengerparton lebarnította a napimádókat, de az ereje kellemesen megszelídült a 2000 méter feletti hegyek árnyékában.
Október Bledben - Fotó: Franci Ferjan
Október Bledben - Fotó: Franci Ferjan
A hegyek és Szlovénia ősszel is várnak, még mindig csodás kirándulásokat lehet tenni az őszi napfényben. Ha mégsem most szánjuk rá magunkat, várunk egy kicsit, akkor hamarosan fehérlő szlovén hegyek között a síelés és a téli világ szintén izgalmas felfedeznivalót tartogat számunkra a szomszédos országban.

Az biztos, hogy bármelyik évszakot is választjuk Szlovéniában, rosszul nem dönthetünk. Szerencsére, az ország előnyös tulajdonságai nem változnak együtt az évszakokkal. Attól nem kell tartani, hogy ezekből valamit is veszítene.
Kirándulás a szőlőtőkék között - Fotó: Jošt Gantar
Kirándulás a szőlőtőkék között - Fotó: Jošt Gantar
Először is, nézzünk a térképre. Ahogy említettük szomszédos ország, ezen felül szintén uniós ország, átjárható határokkal. Ma már rövid idő alatt akár vasúton, akár autóbusszal vagy autóval is kényelmesen elérjük az első szlovén tájat, ahol már érdemes megállni. Sokkal hamarabb ott leszünk, mint gondolnánk...

A földrajzi közelség fontos a mai időkben, és ugyanúgy jó tudni, hogy az ország biztonságos úti cél, ahol maximálisan betartják az egészségügyi és járványügyi intézkedéseket. Különösen a turisztikai szolgáltatók, akik kiemelten figyelnek vendégeik biztonságára és a higiéniás intézkedésekre. Nem véletlen, hogy a szlovénok rendkívül büszkék arra, hogy a világ összes országát felsoroló listán (Global Peace Index) 2021-ben a világ ötödik legbiztonságosabb országának bizonyultak.
Ankaran tengerpartja - Ftró: Jaka Ivančič
Ankaran tengerpartja - Ftró: Jaka Ivančič
A mai időkben sokan szinte vadásznak az olyan helyekre, amelyeket még elkerült a tömegturizmus. A természet csodáit saját magunk is könnyedén felkereshetjük, és nem kell közelharcot vívni több ezer turistával. A szlovén vidék az összes bájával és szépségével együtt megmaradt a tömegek számára eddig jobbára felfedezetlen tájnak. Természetesen ezek nem hétpecsétes titokként elrejtett vidékek, de ezeket leginkább a zöld természet iránt érdeklődő aktív turisták fedezik fel magukra. Szerencsére a számuk nálunk is emelkedik, és a zöld szlovén tájért csak át kell menni a szomszédba.
Tél Kranjska Gorában - Fotó: Iztok Medja
Tél Kranjska Gorában - Fotó: Iztok Medja
Ha átléptük a határt, akkor pedig elég hosszú a lista, hogy mit keressünk fel, amivel a természet le tud nyűgözni bennünket. Természetesen a határ után felbukkanó rendezett domboldalak is azonnal megállásra csábítanak, de Budapesttől körülbelül három és fél órás autózás után, Maribor felett már kezdődnek a hegyek (Pohorje), amely nyáron kiránduló célpont, télen pedig síparadicsom a második legnagyobb szlovén város lakóinak, valamint az idelátogató turistáknak.
Snowboardozás, síelés Maribor-Pohorjén - Fotó: Aljaž Sedovšek
Snowboardozás, síelés Maribor-Pohorjén - Fotó: Aljaž Sedovšek
Természetesen meg kell jegyeznünk, hiszen egy síeléssel foglalkozó oldal vagyunk, hogy Pohorje csak egy az ismertebb és a magyarok körében is népszerű szlovén szlovén síközpontok közül. Pohorje, akárcsak Kranjska Gora, a nemzetközi versenysportban is ismert, hiszen a világ legjobb versenyzői évente összemérik erejüket ezeken a helyszíneken világkupa futamokon. Ezen felül a hóban gazdag Kanin, a szépséges Vogel vagy a közelebbi síterepek közül Krvavec és Rogla neve is ismerős lehet a magyar síelőknek.

Túl nehéz dolgunk nincs, csak fel kell venni a túracipőt és a hegyekkel teli országban megmutatja magát az érintetlen természet. Akár egy izgalmas filmben, erdőrengetegek, hatalmas fák, kanyargó patakok, lezúduló vízesések, valamint a zöld minden árnyalata váltogatja egymást akár egy rövid túra alatt is. Ha a túracipő helyett inkább kerékpárra ülnénk, akkor sem választunk rosszul. Két keréken akár több minden is szemünk elé tárulhat, kerékpárutat pedig nem nehéz találni az ország bármelyik szegletében.

Néha azért tartsunk egy kis szünetet a természet felfedezésében, mert a változatos természeti látnivalókhoz hasonlóan az ország gazdag kulturális és kulináris élettel is rendelkezik. Keressük fel a várakat, múzeumokat, nézzük meg hogyan élnek a különböző régiókban, milyen büszkék rá és mennyire ápolják hagyományaikat.
Tél Velika Planinán - Fotó: Jošt Gantar
Tél Velika Planinán - Fotó: Jošt Gantar
Kevés honfitársunkra mondható el, hogy nem szereti a hasát. Szlovéniában nem lehet csalódni. Óriási a választék az apró ország hatalmas éléskamrájából. A közelség miatt a magyarhoz hasonló ételeket is találunk, a tenger szerelmeseinek közvetlenül a halászok hozzák a halakat, a hegyek világa pedig olyan étkeket tesz le az asztalra, amelyet feltétlenül meg kell kóstolnunk, hogy megértsük, miért fejlődik rohamtempóban a szlovén konyhaművészet. Ha a sajtokat, sonkákat és egyéb finomságokat helyi borral szeretnénk leöblíteni, akkor bátran kérdezzük a helyieket.
Egy turisztikai farm kínálata a Mura folyó környékéről (Kép: Mitja Kobal, Karata Film)
Egy turisztikai farm kínálata a Mura folyó környékéről (Kép: Mitja Kobal, Karata Film)
Ha eddig nem derült volna ki, hogy Szlovénia kinek is ajánlott elsősorban, akkor teszünk rá még egy kísérletet. Ha érdekelnek a természet csodái, ha vágysz a zöldbe és aktívan fedeznéd fel a természetet, akkor ez lesz a te kirándulásod. Ezen felül minden itt van a szomszédban, családoddal és barátaiddal biztonságban tudhatod magad az egész időtöltés alatt. És ehhez jön még, hogy ezt az országot, szó szerint, meg is kell kóstolni.


KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.