Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

TOP10 - A világ legnagyobb síterepei

2019.11.20. sielok.hu

Mutatjuk a Föld leghatalmasabb síterepeinek listáját. Az élen a franciaországi Trois Vallées áll összesen 600 kilométernyi egybefüggően besízhető sípályáival.
A világ legnagyobb összefüggő síterepe: a Három Völgy
A világ legnagyobb összefüggő síterepe: a Három Völgy

A 10 LEGNAGYOBB EGYBESÍZHETŐ SÍTEREP:

A világ 10 legnagyobb egybesízhető síterepét Európában találjuk, íme a toplista, a pályakilométerek szerint rendezve.
Sícentrum neve Ország Pályakilométerek száma
1. 3 völgy - Trois Vallées Franciaország 600 kilométer
2. Avoriaz - Portes du Soleil Svájc / Franciaország 580 kilométer
3. 4 Vallées : Verbier - Nendaz - Tyon - Veysonnaz Franciaország 412 kilométer
4. Via Lattea - Sestriére Olaszország / Franciaország 400 kilométer
5. Zermatt - Matterhorn Ski Paradise Svájc / Olaszország 322 kilométer
6. Les Sybelles Franciaország 310 kilométer
7. Ski Arlberg - St. Anton - Lech - Zürs - Warth Ausztria 303 kilométer
8. Tignes, Val d'Isere Franciaország 300 kilométer
9. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Ausztria 284 kilométer
10. Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn Ausztria 270 kilométer

DIÓHÉJBAN A LEGNAGYOBBAKRÓL

A csúcstartó: 3 völgy - Trois Vallées

Az elsőség nem véletlen, hiszen a síterep kedvező földrajzi adottságai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy felejthetetlen élményt nyújtson a téli sportok kedvelőinek. A terület 85%-a 1800 m szint felett található. Több mint 160 sífelvonó várja a látogatókat.

Még mindig az élmezőnyben: Avoriaz - Les Portes du Soleil

A síterep a francia-svájci határon helyezkedik el, 1800 m-es magasságban. 12 alpesi települést kötnek össze a felvonók és síbuszok, melyek közül 8 van Franciaországban. A francia oldalon a leghíresebb település Avoriaz. Itt is nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, hiszen Avoriaz autómentes terület, a közlekedés csilingelő lovasszánokkal vagy gyalogosan történik. Az autókat a város bejáratánál zárt parkolókban kell hagyni. A snowboardosok Mekkájának is nevezik, mivel Európában itt karolták fel először a sportágat, ennek megfelelően 3 speciális hópark várja a vállalkozó kedvű deszkásokat.

Feltörekvő: 4 Vallées : Verbier - La Tzoumaz - Nendaz - Tyon - Veysonnaz

A mega sícentrum összesen öt síterepet foglal magába, ahol a gondosan ápolt lejtők mellett a mélyhavat kedvelők sem maradnak élmény nélkül. A verbieri Mont Fort hegyről induló pálya 15 km hosszú, s ezzel méltán került be Földünk leghosszabb pályáinak a sorába.

Kicsit olasz, kicsit francia: Via Lattea - Sestriére

A Via Lattea a Les Portes du Soleilhoz hasonlóan határvidéken fekszik, ezúttal Svájc helyett Olaszország osztozkodik a franciákkal. A 400 kilométeres pályarendszerhez olyan híres síközpontok kapcsolódnak, mint a VK futamairól híres San Sicario és Sestriere az olasz oldalon és az impozáns Montgenevre a francia felén.

Síelés egész évben: Zermatt - Matterhorn Ski Paradise

A síközpont közel 3900 méter magasságig húzódik, s így egyike a világ legmagasabban lévő síterületeinek. A szezon november végétől kezdődik és május elejéig tart, azonban a gleccseren az év 365 napjában élvezhetjük a sízést vagy éppen snowboardozást.

3 csúcson síelni: Les Sybelles

A Les Sybelles síterület a Maurienne-völgyben található St. Jean de Maurienne városa felett, háttérben az Aiguilles d'Arves jellegzetes hármas csúcsával. A pályarendszer alapvetően három területre tagolódik, melyen belül a pályák többségének vonalvezetése nem túl bonyolult.

Best of the Alps tagja: Ski Arlberg - St. Anton - Lech - Zürs - Warth

Ausztria legnagyobb összefüggő pályarendszere lett. 88 felvonó szolgálja ki az összesen 303 km-nyi pályarendszert, melyek közt megtaláljuk a kényelmes családi lesiklópályákat, carvingosoknak az ún. Cyber Area-t, jól kiépített funparkokat, kihívást jelentő meredek lejtőket, vagy éppen a magashegységi útvonalakat. Ezenfelül a mélyhó kedvelőit 180 km hosszúságban várják a különböző nehézségfokozatú, szűz hóval fedett útvonalak.

A legszebb: Tignes, Val d'Isere

Az 1992-es albertville-i téli olimpia egyik helyszíne. A terep leghíresebb pályája természetesen a Rocher de Bellevard alatti olimpia pálya (Face), melyen rendszeresen rendeznek Világkupa futamokat.

Tiroli óriás: SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Az Alpok egyik leghóbiztosabb és legsokoldalúbb téli sport régiója. Összesen 284 km sípálya, melyből 225 km pályát mesterségesen is be tudnak havazni az 1000 hóágyú segítségével.

Sícirkusz: Saalbach - Hinterglemm - Leogang - Fieberbrunn

A kitzbüheli Alpok közepén összesen 270 km-nyi pálya és további 30 km kezeletlen síútvonal érhető el egy rendszerben összesen 69 sífelvonó használatával négy településből kiindulva juthatunk el "síhinta" rendszerben egyik völgyből a másikba és vissza.
KOMMENTEK
Rossi | 2019.11.20. 10:51
Paradiski-t nem számítjátok bele? Elvileg az is egyben 425 km-es pályarendszer. Saalbach sícirkusz: idén bekapcsolták Zell am See-t, így egybefüggőnek is tekinthető, 270 + 77= 347 km, igaz a hivatalos honlap 408-at ír, de Kaprun-Maiskogelt nem adnám hozzá.
WAndrea | 2019.11.20. 11:15
A Paradiski fantázianév két síparadicsomot takar; La Plagne-t és Les Arcs-ot. A Vanoise kabinos jóvoltából 2003 óta összekötötték a két rendszert, viszont pályaösszeköttetés nincs köztük, ezért nem került fel ebbe a szigorúan vett toplistába.
Ld. https://sielok.hu/siterep/paradiski.../

A Zell am See – Saalbach lift összeköttetéssel sem jön létre összesíelhető terület egyelőre, de Saalbach már így is top10-es. December 7-én adják át a zellamseeXpess alsó szakaszát, ezzel már a völgy saalbachi oldaláról is fel lehet jutni a hegyre Viehhofen irányába. A Schmittenhöhe - Saalbach összekötettetés tényleg egy komoly lépéssel halad ezzel előre.
Rossi | 2019.11.20. 16:39
Rendben, van benne logika így. Ahogy nézem a friss sítérképet, Saalbach irányából azért be lehet csúszni egyenesen a Zellamseeexpress alsó állomásáig, szóval innen átjárható, visszafelé viszont valóban nem még, ott egy útvonal jelegű pályát jelölnek csak egyelőre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.