Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A biztosításon és a síelés hosszán spórolunk

Megdöbbentő adat: a síbalesetet szenvedők 2/3-ának nincs biztosítása

2013.01.21. Szíjj Miklós

A biztosításon és a síelés hosszán spórolunk Javában tart már a síszezon, így a magyarok közül is egyre többen választják valamelyik környező ország síparadicsomát. Sajnos azonban a folyamatos figyelmeztetések vagy a több százezres károkról szóló hírek ellenére a magyar síelők még mindig csak alig kétharmada köt utasbiztosítást.
Ennél is meglepőbb, hogy még a kedvezményes külföldi orvosi ellátásra jogosító, ingyenesen elérhető Európai Egészségbiztosítási Kártya is csak minden második síelni induló pénztárcájában lapul ott. Többek között ezek derülnek ki abból a kérdőíves kutatásból, amelyet az egoMedia végzett el a 930 ezer felhasználót tartalmazó adatbázisából kiválasztott 2094 fős mintán. A felmérésből az is kiderül, hogy nemcsak a biztosításon spórolnak a síelő magyarok: idén a válaszadók kétharmada rövidebb ideig hódol téli szenvedélyének, s emiatt is, 2013-ban az összes megkérdezett síelő harmada 10-50 ezer forinttal költ kevesebbet a téli sporttevékenységre, mint az előző években.

A 2094 fős mintából 47 megkérdezett válaszolt úgy az egoMedia kérdésére, hogy az elmúlt években szenvedett már balesetet síelés közben. Közülük akkor csupán 19 fő rendelkezett síbiztosítással, közel kétharmaduk tehát saját zsebből fizette ki a jelentős részüknél fölmerülő mentős szállítás, orvosi vizsgálat és gyógyszeres ellátás jellemzően több tízezer forintos költségét. „A síelők sok esetben a buszjegy árának megfelelő napidíj ellenében elérhető síbiztosításon spórolnak, miközben csak a tavalyi szezonban több mint 10 ezer magyart ért síbaleset, a kárösszegek pedig a 10-20 ezer forinttól a több millió forintig is terjedtek” - hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, a kutatást végző egoMedia-t üzemeltető AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

Az egoMedia felmérése arra is rámutat, hogy a magyar síelők fele még a legalapvetőbb előkészületeket sem teszi meg arra az esetre, ha balesetet szenvedne. Ők ugyanis a hazánkban is mindenki számára ingyenesen elérhető Európai Egészségbiztosítási Kártyát sem váltják ki, amely biztosítaná számukra, hogy baleset esetén Európa 31 országában az itthoni kötelező egészségbiztosításuk terhére vehessék igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat - ugyanolyan módon, mint az adott ország állampolgárai. „Fontos megjegyezni azonban, hogy amennyiben csak Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkezünk, abban az esetben meg kell térítenünk az adott ország polgárai számára is díjköteles szolgáltatások árát, így például az orvosi ellátások után fizetendő önrészt, az esetleges hegyi mentés és a helikopteres szállítás díját, ráadásul, ha nem rendelkezünk biztosítással, ezeken túl még például az előre megvásárolt síbérletünk árát is elbukjuk” - mondja az AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

A kutatásban résztvevők azt is elárulták, hogy mintegy egynegyed részük bérel sífelszerelést és ruházatot, amelyeknek akár több százezer forintos értékét – például egy balesetben történő megrongálódásuk esetén – ugyancsak a sísport szerelmesének kell kifizetni, amennyiben nem rendelkezik síbiztosítással. A saját sporteszközöket használók számára a 4600 és 13900 forint közötti éves díjért megvásárolható sí- és snowboardfelszerelés-biztosítást fejlesztettük ki, amely 50 ezer és akár 300 ezer forint közötti fedezetet kínál a ruházat és a lécek lopása, rongálódása vagy baleset során történő károsodása esetén. Az egyéves biztosítás tehát több síszabadság idejére is védelmet nyújt, ráadásul azoknak is, akik esetleg csak belföldön síelnek - teszi hozzá Marosvölgyi Péter az egoMedia felmérése kapcsán.

KOMMENTEK
claracska | 2013.01.22. 11:05
Számomra ez érthetetlen, hisz egy biztosítás nem egy nagy költség a többi kiadáshoz képest, ezzel nem lehet sokat spórolni. Én 8 napra megyek és 5000ft a kifejezetten síelők részére kialakított csomag. Inkább most 5000 mint a végén többszörösét fizessem. Jó én kezdő vagyok, de azt gondolom ezen később sem éri meg spórolni.
jerry.f | 2013.01.22. 12:25
Én egy olyan cikkre lennék kíváncsi, hogy a síelők hány százaléka fogyaszt alkoholt napközben. Baleset esetén fizet a biztosító?
Üdv.
idavid | 2013.01.22. 12:36
Én az AXA-nál kötöttem tegnap a "közepesen drága" síelős csomagot, szűk 6000 forintot fizettem úgy, hogy a Franciaországba tartó és a hazafele jövő, buszos utazás napjára is fizetek (poggyászkár). Tehát ~600HUF/nap. Ez az általános utasbiztosításon felül kiterjed a sífelszerelésemre, poggyászra, mindenféle jogi dolgok, okmánypótlás, betegség esetén síbérlet visszatérítés, fényképező/kamera 100e HUF-ig...

(Nem reklám jelleggel, de a T-Mobilenak van az UNION biztosítóval szerződése, SMS-ben lehet kötni direkt síelésre is kiterjedő biztosítást, netbank sem kell hozzá. Napi díja 490/fő, de van családi csomag is, 1190/fő - ha a saját egészségetek nem is, de a gyerekeiteké érjen meg ennyit!)

Ezen spórolni nagyjából annyira látom értelmét, mint azon a 2-3ezren egy több napos síelés előtt, amibe a saját léc wax+élezés-e kerül szervízben. Aztán meg kint 1 nap után jössz rá, hogy ez így nem is élvezetes, "tavaly ez jobban ment", a gyorsszervíz a pályánál meg 15-20 euró. + a bérlet költsége, amíg nem síelsz...inkább eszem 1-2 nap szendvicset főtt ebéd helyett, de ezeken nem spórolok.
idavid | 2013.01.22. 12:39
Jerry.f: ezt én a tegnapi részeg 13 éves kislányos cikknél is felvetettem, ha nem tévedek. De a védőfelszerelés viselése is egy jó kérdés...majd este elolvasom a biztosítási feltételeim.
aguuu_3 | 2013.01.22. 17:26
en 3 eve szenvedtem Franciaorszagban egy sulyos balesetet a sipalyan, es kb a mutetem+vizsgalatok+hegyimentes kerult 2800 euroba, ugyh ha nem lett volna biztositasom nem is tudom mit csinaltam volna... es nem kezdo sizo vagyok, barkivel elofordulhat baleset, ez ezzel a sporttal jar! Ugyh en ajanlom mindenkinek, hogy kosson biztositast mielott utnak indul!
öt szolnoki | 2013.01.22. 18:13
Én kb. nem engednék foglalást sem irodával,sem helyszínen biztosítás nélkül.Kicsinyes maki magyar szokás,hogy ezen spórol akár egy GYEREKES család.Ha már csúszni megy,akkor ne ez legyen már az akadály.
Italozás:most éppen a szállásról írok Turracher Höhe.Az Adrenalin pálya felső állomásán tegnap du.2 körül egy pohár száraz pezsgő,szőlőcukor,pzs és nyalóka várta a fanatikokat.A pezsgő alkoholos volt...nem ezen múlik,hanem a mértéken és a felelősség tudaton.Mindenki tudja,hol lesz hülye barom....ennyire egyszerű.Egyébként balesetnél,ha nem takarodik el sunyi módon a hibásnak vélt fél,akkor jön a szonda,nem egyszer láttam...ilyenkor gáz a pohár pezsgő is.
Minden évben leírom,az a gond,hogy mindenki,aki lécet csatol,profinak érzi magát,csak attól,hogy megvette a síbérletet.Óriási szemléletváltozás kellene itt is,el kell fogadni,mennyit tud a magyar síelők 98%-a.Egy közepes piros pályán félig megszenvedve 3 részletben letúrva a havat lejön.Fáj,nam fáj,DE ezek a makacs tények.
Yules | 2013.01.24. 07:53
Mindíg kötök biztosítást + sisak. Ez alap. Egy esetleges balesetnél jelent valami előnyt, ha van EU-s kártyám is?
skioutlet | 2013.01.25. 08:50
Yules:

Sokan nem tudják, hogy az EU kártya:

1. Ingyenes!( aki itthon biztosított )
2. Ha van ilyen nálad ( de csak, ha nálad van!), biztosítottság, egészségügyi ellátás terén minden szempontból teljesen azonos vagy az adott ország állampolgáraival!

Itt egy összefoglaló táblázat országonként, mit ad az EU-s kártya. Nagyon érdekes, mert például Szlovákiában az orvos/gyógyszer nem lehet 1 EUR-nál több, a szállítás pedig 0.1 EUR/km, azaz gyakorlatilag ingyenes.

http://www.patikamagazin.hu/cikk/in...dex/14203

A biztosítás témája nagyon érdekes, összetett kérdés:
Nemzetközi kutatások ( közúti közlekedési baleseteknél ) bizonyítják, hogy a biztosítottak statisztikailag nagy átlagban több baleset okoznak, nagyobb káreseményt okoznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.