Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sportsérülés gyógyítása Drakula-módszerrel

2013.09.16. Margay Sándor

Síeléskor, snowboardozáskor érhetnek olyan sérülések is bennünket, amelyekkel célszerű orvoshoz fordulni. A hagyományos terápiák mellett az utóbbi időben több olyan módszert is alkalmaznak a doktorok, amelyeket korábban nem ismertünk, viszont rendkívül hatásosak.
Ilyen kezelési eljárásokról beszélgettünk a régóta síelő dr. Gajdos Gábor traumatológus-sebész szakorvossal, aki természetgyógyász és akupunktőr is egyben.

- Szerveink alapvetően a vérből jutnak hozzá az élethez nélkülözhetetlen oxigénhez és tápanyagokhoz. Az ízületeket alkotó porcok esetében azonban ez nem így van. Porcaink az ízületi folyadékból kapják a számukra szükséges anyagokat, így ennek állapota jelentősen befolyásolja a mozgásunkat - magyarázta dr. Gajdos Gábor. - Van egy speciális eszköz, amely a fájdalomszinten és a mozgástartományon belül passzívan mozgatja a végtagot, pontosabban az ízületeket. Ezzel a CPM-nek, gépi passzív ízületmozgatásnak nevezett technológiával javíthatjuk a folyadék termelődését és keringését. Minél többet mozognak az ízületek, annál folyékonyabbá válik ez az anyag, és annál jobban tudja táplálni a porcokat. Márpedig ez nagyon fontos a gyógyulás érdekében, ugyanis ha hosszabb ideig nem mozog az ízület, például egy sérülés után, elmerevedik, a folyadék besűrűsödik, keringése lelassul.

Az említett berendezés mechanikus mozgatást végez, és segítségével lehet növelni a végtag mozgásterjedelmét. Így a gyógytornát már egy bemozgatott testrésszel kezdhetjük meg, és a gyógyulási idő felét-harmadát megspórolhatjuk. De nemcsak sérülést vagy műtétet követően érdemes ezt a kezelést igénybe venni, hanem az életkor előrehaladtával is. Ez a bemozgatós kezelés kombinálható akupunktúrával is, meg persze egyéb fizikoterápiával. Segítségével az ízületi kopások rosszabbodása lelassítható, így az is síelhet még évekig, akinek már a műtétet javasolták.

- Mostanában egyre többször hallani a Drakula-terápiáról. Mi ez valójában?
- A vérlemezkékben gazdag plazma kifejezés angol nevének rövidítése a PRP, amely a saját vér felhasználása miatt Drakula-terápiaként híresült el. A vérlemezkék kiválasztanak egy növekedési faktor nevű, a sejtosztódást és így a gyógyulást segítő anyagot, amely a különböző külső és belső sérüléseknél azonnal elkezd termelődni; ez játszik szerepet a vérzéselállításban is. A kezelés során a könyökvénából nyolc-tíz milliliter vért veszünk le, majd centrifugálással szétválasztjuk alkotórészeire. Ezután a vérlemezkékben gazdag részt ízületi injekció formájában visszajuttatjuk a fájdalmas, sérült részbe, ami lehet térd, boka, váll, könyök vagy csukló. Sérüléseknél, kopásoknál, ízületi gyulladásoknál egyaránt gyorsabb gyógyulásra ösztökélhetjük így a szervezetet. A kezelés előtt célszerű egy röntgen- és/vagy ízületi ultrahangvizsgálatot elvégeztetni, mert így lehet pontosan megállapítani, mit és hányszor kell tennünk a gyógyulás érdekében. A PRP jól alkalmazható a teniszezés során szerzett sérüléseknél is.

- A kétféle kezelés találkozhat egymással?
- Igen, ugyanis a PRP hatékonyságát segíthetjük azzal, ha átmozgatjuk a beinjekciózott ízületet, mert ezzel szétoszlatjuk a bejuttatott, vérlemezkékben bővelkedő anyagot.

- A végtagokon kívül hol vezethet még eredménye a Drakula-terápia?
- Néhány, speciális felszereltségű helyen a csípőízületet is tudják ezzel az eljárással kezelni. Ehhez különleges képalkotó háttérre van szükség.

- Gyakran előfordul, hogy különösebb ok nélkül fáj az ember lába, leginkább a térde, és ez megnehezíti a síelést. Mit lehet tenni ilyenkor?
- A viszonylag indokolatlan térdfájdalmak gyakran a lábboltozat süllyedésének következményei. Ezért érdemes elvégeztetni egy gyors és fájdalommentes számítógépes talpvizsgálatot, mert ezzel az ún. podoszkópos eljárással pontosan megállapítható a süllyedés vagy a bokabedőlés mértéke. E problémák egyedi talpbetétekkel jól kezelhetők. Ezek a sícipőbe is behelyezhetők, akár a kivehető talpbélés helyére. Ha valakinek van ilyen segédeszköze, a sícipővásárláskor feltétlenül vigye magával, mert így szabható igazán a saját lábra az új bakancs. Érdemes erre az egyszerű holmira áldozni, mert egy átlagos, nem megfelelő talpbetét ronthat is az állapoton.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.