Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A snowboardkötés kiválasztása

2010.09.18. sielok.hu

A snowboardkötés kiválasztása A snowboardkötés kiválasztása talán a legegyszerűbb feladat. Ezt hagyhatjuk a beszerzés végére. Egy kötést lehet választani cipőhöz, vagy laphoz. Amire viszont nagyon figyelni kell: fontos a lap-kötés-cipő hármas összehangolása.
h i r d e t é s
A kötés szerepe:
A kötés a snowboard-felszerelés azon eleme, amely az irányításért második lépésben felel. Lábunk mozgását követi le a snowboard cipő, amely a kötésen keresztül az információt a lapnak továbbítja. A lap pedig végrehajtja a feladatot, amit ezeken az eszközökön keresztül küldünk neki.

A snowboardkötés nem old ki, de ezt a snowboard mozgásanyaga és eséstechnikája tökéletesen áthidalja.

A kötéseket a cipők kategóriáihoz hasonlóan két csoportba sorolhatjuk. Puha kötést használunk a puha cipőkhöz, keményet pedig a keményhez.

Kemény kötés:

Maga a kötés állítható méretű, elől vagy hátul csatos szerkezet, amely a cipőt nagyon szilárdan rögzíti a laphoz. Kemény kötés leginkább alpin laphoz passzol. A lapoknál és cipőknél tárgyalt okok miatt (és a kompatibilitás miatt) az alpin kötés szintén nagy tempót kedvelő ridereknek javasolt, hiszen ezen hármas együtt a legprecízebb, energiaveszteség nélküli mozgást, kanyarodást tesz lehetővé. Sajnos, ahogyan az alpin lapok és cipők esetében is említettük a kemény kötés is egyre nehezebben beszerezhető fajta.

Jó tanács: az alpin kötés kipróbálható sícipővel is, hiszen azt is bele lehet csatolni, de komolyabb használatához érdemes kemény cipőt beszerezni, mert annak sarok kiképzéséből adódóan nem akad le a hátsó ívnél kanyarodáskor.

Puha kötés:

A legáltalánosabb, legelterjedtebb kötésfajta. Ez sokkal több mozgást enged, mint amit a kemény kötés tesz lehetővé. Főbb részei a kötésnek:
  • az alap, amivel a cipő talpa érintkezik
  • a tárcsa, amivel a kötést a laphoz lehet rögzíteni és a kívánt szöget beállítani
  • a két csatos pánt, amivel a cipőt optimális feszességben rögzíteni lehet
  • a hátsó híd ami a cipő sarkát rögzíti
  • és a háttámla, amely mint egy erőkar a kanyarodásban nyújt segítséget
  • komolyabb modelleknél találkozhatunk állítható „gáz-pedállal” is, ami a cipő orra alatti rész, amely stabilitást, és jobb irányíthatóságot tesz lehetővé
Jó tanács: érdemes olyan kötést választani, aminek első pántja, úgynevezett „cap-strap”-es és nem felülről vágja a cipőt, hanem annak orrára tökéletesen rásimul és megszorítva a pántot, hátrafelé a sarok irányába húzza be és rögzíti a cipőt.

Mindkét kötéstípusnak van step-in változata is. Ez elsődlegesen a kényelmet szolgálja, hiszen a felcsatoláshoz nincs is szükség kéz-használatra, és a lecsatolás is lényegesen gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos változatoknál. Úgy tűnik, hogy a step-in rendszerek – talán épp az alkalmazott mechanika és annak meghibásodásai miatt – az elmúlt néhány évben némileg háttérbe szorultak. Az alpinban teljes létjogosultsága van azonban ma is, csak a puhacipős rendszerek tűntek el.

A fenti problémát belátva, de a kényelmet továbbra is szem előtt tartva a gyártók kifejlesztettek egy "fél-step-in" rendszert. Először a Flow cég alkalmazta a saját cipőivel tökéletesen működő technológiát, miszerint a puha kötés hide-back-je, vagyis háttámlája hátrafelé lenyitható, és lehetővé teszi, hogy a pántok meglazítása nélkül ki-be lehessen szállni a kötésbe, mint egy papucsba. Ezt a rendszert azóta több cég alkalmazza egyéb hasznos sajátosságokkal kiegészítve. Eddig a cipőhöz történő választás alapján csoportosítottuk a kötéseket, de mindenképp meg kell említeni – ahogy a cikk elején is – hogy manapság a kötést a laphoz is lehet (sőt néha kell) választani, hiszen néhány gyártó szem előtt tartva az innovációt, állandóan fejleszt a snowboardélmény fokozása érdekében. Így jött létre pl. a BURTON által kifejlesztett EST-ICS rendszerpáros, ahol egy teljesen új sínes kötés-felfüggesztési rendszert fejlesztettek ki. Az ilyen újítások értelemszerűen mindkét termékre vonatkoznak és ez a konkurens termékekkel kompatibilitási problémákat okoznak. Az élményfokozás mellett nem utolsó marketingfogásnak sem…

Szögbeállítások:

Minden kötésnél állítható a lábak merőlegeshez képesti szöge. Ezen szögek nagysága mind egyéni tapasztalatok függvénye. Az egyik érték az elöl lévő lábra, a másik a hátul lévő lábra vonatkozik. A szögek nagysága utalhat a rider habitusára. Egy kezdőnek kevésbé meredek szögek ajánlottak, pl.: 30/15, vagy 18/9 ideálisak lehetnek. Akik mindkét irányba szeretnek menni, kacsában szerelik fel a kötésüket: ilyenkor mindkét lábfej kifelé néz, pl: 15/-15 fokban. Ha úgy csúszik valaki, hogy a bal lába van elöl, akkor regular az elnevezése a kötések állása alapján, ha pedig a jobb láb van elöl, akkor goofy csoportba tartozik.

Számok tükrében:
Junior kötések 15. - 30.000 Ft
Kemény kötések 30. - 50.000 Ft akár már step-in-es is!
Puha kötések 20. - 80.000 Ft
Természetesen ugyanezek a kötések akciók keretében jobb áron is megvásárolhatók. Használt felszerelések pedig állapot függvényében a teljes ár töredékéért beszerezhetők.

Legnépszerűbb márkák: BURTON, APO, F2, HEAD, K2
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.