Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az ideális snowboard-felszerelés kiválasztása

2010.07.22. Szmolka Tamás

Az ideális snowboard-felszerelés kiválasztása nem könnyű feladat. Sok szempontot figyelembe kell venni a tökéletes lap megtalálásához.
h i r d e t é s
Főbb szempontok: a snowboard tudás, testalkat és a habitus.
Ez utóbbit azért érdemes megemlítenünk, mert kezdő és kezdő között is óriási különbségek lehetnek. Esetleg akinek már sí-múltja, vagy wake-board tapasztalata van, előnyt élvez a „csúszós” közegben az abszolút kezdővel szemben.

Jó tanács: a deszkát ne az ára, színe, vagy mintája alapján válasszuk ki! Ezeknél sokkal több és fontosabb szempontot kell figyelembe venni, ezért az alábbi sorok segítenek kicsit tisztán látni ebben a nehéz témában!

Tudásszint

A tudásszintet nagyjából három kategóriára bonthatjuk, ha a hobbi-felhasználókat vesszük alapul: kezdő, középhaladó és haladó. Egy kezdőnek puhább, lágyabb lapra van szüksége egy haladóval szemben. A lap puhasága-keménysége a felépítéséből ered. Attól függ mennyi fa-anyagot, illetve más merevítőt (grafit, kevlár, karbon stb.), építettek bele a gyártás során, illetve azokat hogyan helyezték el benne. Itt érdemes megjegyezni, hogy a lapok árát ez a felépítés, a felhasznált anyagok mennyisége és minősége erőteljesen befolyásolja. A deszka talpanyaga is sokféle lehet. Az olcsóbb típusok nem olyan gyorsak, ellenben könnyen javíthatók a sérülések. A csúcsmodellek talpanyagának nagyobb a részecskesűrűsége, ezért jobban csúsznak, de nehezen szívják magukba a waxot és nehezebb javítani a sérüléseket. A deszkák kantnijában (körbefutó fém él) is lehet különbség, a magasabb kategóriában rozsdamentes acélt használnak az olcsóbb fém helyett. Jó tanács: egy kezdőnek nem szükséges egyből beruháznia, érdemes akár pár alkalomra bérelni a felszerelést.

A középhaladó szinttől (a kezdeti ijedtségeken túl a biztos lapkezelés birtokában) a választásba már beleszólnak a különböző irányzatok. Van, aki kimondottan csak pályán használja a snowboardot, de vannak, akik már ilyenkor nyitnak a szűz-hó, az erdő esetleg a park felé. A pályán általános-, vagy pálya-lap, nagyobb tempóhoz alpin-lap javasolt, míg a mély-hóban a kicsit szélesebb freeride-lapok viselkednek a legjobban, hiszen kevésbé süllyednek le, parkokban viszont a mindkét végén hajlított és szimmetrikus freestyle-lapok használhatók a leginkább.

Jó tanács: az internetes szakoldalak, fórumok és web-shopok segítségül lehetnek számunkra a tájékozódásban, mert sok jó információt tartalmaznak, de a végső választásban kérjük egy szaküzletben dolgozó eladó szakszerű segítségét!
(a monitor mellett nem derül ki egy lap valódi keménysége, de a sportboltban alkalmunk nyílik kicsit meghajlítgatni, összehasonlítani azokat)

Testalkat

A testalkat vagy magasság alapján történő kiválasztása a felszerelésnek is fontos dolog. Egy kezdő számára az ideális méret, ha maga elé állítja a lapot és az a kulcscsont és áll közé ér. Ez az a méret, ami az elején könnyű kezelhetőséget biztosít a kanyarodásnál, manőverezéseknél, de az egyenesekben is a kis tempónál megtartja a stabilitását. A középhaladó szinthez az áll és száj közé érő lapok az ideálisak. Haladó szinten a magas tempóhoz a lap stabilitását megnöveli az orrig érő hosszúság (ennél hosszabb lap nem javasolt).
Ezektől kicsit el lehet térni erős testalkat, vagy nagy testsúly esetén felfelé, hiszen a nagyobb felületen jobban eloszlik a testsúly.
A nagy lábon élők keressék a lapok közül a Wide megjelölésű snowboardokat, hiszen ezek szélesebbek az átlagosnál így egy nagy cipő sem lóg le róla.

Jó tanács: a fenti szempontokat figyelembe véve több termék közül választhatunk az adott kategórián belül, - az egyre bővülő kínálat és márkaválaszték miatt erre biztosan van lehetőségünk - ezek közül válasszuk a legkeményebbet, bár ez valószínűleg picit drágább, de akár években mérhető az élettartam különbsége.

Van még egy fontos tulajdonsága a deszkáknak amivel biztosan találkozni fogunk, a prospektusokban, üzletekben. Ez a lap fordulékonyságának mutatója a rádiusz. A deszkák élei piskóta alakjukból adódóan (az elején és a végén szélesebbek, mint középen) egy körívet írnak le. Ennek a körívnek a nagysága a fordulékonyság mellett a tempóval is összefüggésben van. Tehát ha ez egy kis sugarú (6-8m) kör oldalíve, akkor a deszka jobban hasonlít egy piskótára, amely kis ívű kanyarokat tesz lehetővé. Ha azonban a kör sugara 12-14 m, akkor nagy íven kanyarodik a lap és nagy sebességnél is uralhatjuk a kanyart.

Újdonság: a 2010/11-es szezonban több gyártó előrukkol a valószínűleg „banán-snowboard” néven elterjedő új deszkájával. Az új lap terhelés nélkül középpontjában fekszik fel a hóra és terhelés hatása alatt érhető el, hogy a lap eleje és vége is hókontaktba kerüljön. Erről bővebben hamarosan... Számok tükrében:
Junior 25 - 50.000 Ft / akár kötéssel szettben is!
Kezdő (egyszerű, de jó deszkák) 50 - 70.000 Ft / akár kötéssel szettben is!
Középhaladó (középkategóriás lapok) 70 - 100.000 Ft
Haladó (csúcskategóriás modellek) 100.000 Ft felett
Természetesen ugyanezek a lapok akciók keretében jobb áron is megvásárolhatók. Használt felszerelések pedig állapot függvényében a teljes ár töredékéért beszerezhetők. (Azért itt mindenkit kellő körültekintésre intenék).

Legnépszerűbb márkák: BURTON, NITRO, APO, HAMMER, F2, HEAD, NIEDECKER, FORUM
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.