Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A megfelelő snowboardcipő kiválasztása

2010.09.18. Szmolka Tamás

A korszerű snowboard cipőkről egyaránt elmondható, hogy két részből állnak. Egyik a kényelemért felelős, külön fűzővel, vagy tépőzárral rendelkező belső rész, a másik a láb tartásáért felelő külön rögzíthető külső héj. (Gyerek és junior cipők esetében gyakran nincs külön bélés.)
h i r d e t é s
A cipő szerepe:
A cipő a snowboard-felszerelés azon eleme, amely az irányításért első lépésben felel. Lábunk mozgását követi le a snowboard cipő, amely a kötésen keresztül az információt a lapnak továbbítja. A lap pedig végrehajtja a feladatot, amit ezeken az eszközökön keresztül küldünk neki.

Itt érdemes beszélni a cipők keménységéről:

Egy kezdőnek puhább felépítésű cipőre van szüksége, hiszen a mozgástanulás durva koordinációs szakaszában sokkal elnagyoltabb, „ügyetlenebb” mozdulatokkal hajtja végre a feladatsort, mondjuk a kanyarodást, mint egy haladó snowboardos. Ezért a cipő ezeket a nagy mozgásokat elnyeli és csak a legkisebb részét továbbítja a kötésen keresztül a lap felé és jó esetben létrejön a lassú tempó mellett a kanyarodás. Gondoljunk csak bele, ha egy kezdő lábára kemény cipőt adnánk, amely a legkisebb mozdulatokra reagáltatja a lapot, akkor az esésekkel teli kínkeserves tanulás lenne, amely az ember kedvét is elveheti. Nézzük meg a másik oldalról: egy profi lábára azért kell „kőkemény” cipőt húzni, mert a nagy tempónál fontos, hogy a legkisebb mozdulatra reagáljon a lap.

Jó tanács: ezért nem érdemes kezdőként a már rutinos barátoktól kölcsönkapott felszereléssel próbálkozni, hisz a legritkább esetben megfelelő a méret, de a felszerelés szintje is hátráltathat a tanulásban.

A lap-kötés-cipő hármasnak összhangban kell lennie. A lapoknál tárgyalt stílusok alapján érdemes a cipőt is kiválasztani. Puha cipő:
Első ránézésre egy robosztusabb hótaposónak néz ki. Külső héja és bélése egyaránt külön fűzős. A lapoknál tárgyalt irányzatok közül a freestyle és freeride lapokhoz használhatók. Ezt a cipőt puha kötéshez lehet csak használni, más rendszerekkel nem kompatibilis. A szaküzletekben különböző „keménységű” puha cipőket lehet találni. Ennek magyarázata a fent tárgyalt tudásszint kiszolgálásában rejlik, másrészt a különböző stílusirányzatok is különböző keménységű cipőt igényelnek. A szűzhavazásban jobban viselkedik egy lágyabb cipő, míg az ugrások és érkezések esetén jobb, ha egy masszívabb cipő tartja az ember bokáját.

Kemény cipő:
Nagy tempóhoz használt alpin laphoz kemény cipő passzol igazán. Egy külső szemlélő számára elsőre inkább sícipőnek tűnik, mint snowboardcipőnek. Külső merev héja 2-4 csattal rendelkezik, míg belseje nagyon hasonlít egy sícipő bélésére. Ezen cipők merevsége biztosítja a legprecízebb irányíthatóságot. Fontos tulajdonságai továbbá a kemény cipőknek, hogy szárának dőlésszöge mind a négy irányba állítható. Az oldal irányú Canting állítás felel a helyes tartásért, az előre-hátra állítás pedig a meredekség és tempó függvénye. Manapság elég nehéz még a legjobb szaküzletekben is a nyomára bukkanni a kemény cipőknek.

Jó tanács: amikor túl vagyunk a kipróbálási szakaszon és arra adjuk a fejüket, hogy apránként beruházunk egy teljes snowboard felszerelésre, higiéniai és kényelmi szempontból érdemes a cipővel kezdeni a vásárlást. Másrészt a cipő az, amely közvetlen érintkezik a testünkkel, és nem mindegy hogy „kitaposott” kölcsönzői cipővel próbálkozunk, vagy egy a használatok során a saját lábformánkra alakuló, gondosan kiválasztott cipő van a lábunkon.

Méret kiválasztása:

Nagyon fontos a helyes méret megtalálása! Egy vastagabb sí, vagy snowboard-zoknival kell próbálni a cipőt. A helyes méret-megállapításhoz mindenképpen befűzött, használatra kész cipőre van szükség. (Ha egy kikötött cipőbe beledugjuk a lábunkat, valószínűleg a lábujjainkkal érinteni fogjuk a cipő orrát. Ez természetes jelenség, de a cipő felső részének befűzésével az egész lábfej hátrébb jön a cipőben!) Ideális a méret, ha a befűzött cipőben nyújtott térddel állva, a lábujjak épphogy érintik a bélést elöl, de a cipőre ráterhelve, (sípcsonttal a cipő nyelvére nehezedve) a sípcsont megtámaszkodik a cipő nyelvén és a sarok hátracsúszik a cipőben a helyére, ilyenkor elöl a lábujjaknál egy kicsi hely keletkezik, és már nem ér hozzá a béléshez egy lábujj sem. Ha ilyenkor is érinti a bélést elöl a lábujj, érdemes egy fél számmal nagyobb cipőt is megpróbálni. További kritériumok: a cipőben ne „harangozzon” a lábfej, vagyis oldalirányba a cipő két fala jól tartson, és fontos továbbá, hogy a sarok ne emelkedjen el a cipőn belül.

Jó tanács: a mivel a gyártók többféle méretezést használnak, gyakran átváltásra van szükség, ehhez kérjünk nyugodtan segítséget.

Nem csupán kényelmi szerepe van az ideális méretnek, a végrehajtásban is fontos szerepe lehet! Egy nagy, túlméretezett cipőben kapaszkodni kell a lábujjakkal, ami az egész talp rész megfeszítésével jár, ami egyrészt meglátszik a mozgáson, másrészt rövid időn belül a talp, illetve a lábszár begörcsöléséhez vezethet. A kicsi cipő szintén nem jó, hátráltat a helyes mozgástanulásban, elvonja az ember figyelmét, de akár hosszan tartó körömfájást, körömvesztést is okozhat.

Jó tanács: minden használat után érdemes a cipő bélését egy ügyes mozdulattal kivenni a külső héjból és azt külön kiszárítani. Másnap sokkal komfortosabb egy kiszáradt cipőbe belebújni, mint egy kocsi csomagtartóban éjszakázott csatakos bakancsba.

Megfeszítési fajták:

Kemény cipők esetében a feszítésért 2-4 csat és tépőzár(ak) felelnek. A puha cipők piacán egyre változatosabb fűzési technikákkal találkozhatunk: a hagyományos fűzők mellett megtaláljuk az úgynevezett "gyorsfűzős" modelleket, amik egyértelműen a felhasználó kényelmét szolgálják. Ezek általában fokozatmentesen és elég precízen beállítható feszességet biztosítanak a cipőnek és viselőjének. Az egyik legelterjedtebb rendszer a BOA-System, amely egy vékony acélsodronyt tekercsel fel egy a nyelven található tárcsára, ezzel szabályozva a cipő szorítását. De akadnak előre befűzött, a normál fűzőknél jóval vékonyabb, kézi erővel szabályozható és rögzíthető rendszerek, amelyek ugyanolyan biztonsággal és pontossággal feszítik meg a cipőt, mint hagyományos társaik, csak lényegesen gyorsabban. Számok tükrében:
Junior cipők 15 - 30.000 Ft / akár kötéssel szettben is!
Kemény cipők 60 - 90.000 Ft
Puha cipők 20 - 70.000 Ft
Természetesen ugyanezek a cipők akciók keretében jobb áron is megvásárolhatók. Használt felszerelések pedig állapot függvényében a teljes ár töredékéért beszerezhetők.

Legnépszerűbb márkák: BURTON, NITRO, F2, HEAD, K2, BLAX, DEELUXE
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.