Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mire figyeljünk használt sífelszerelés vásárlásakor?

2012.01.11. Szmolka Tamás

A használt sífelszerelés vásárlása nem egyszerű feladat. Sokszor még nehezebb lehet a választás, mint új felszerelés esetén, hiszen a néhány éves lécek kategóriájának megállapítása okozhat némi nehézséget. Viszont amivel nem nagyon lehet mellényúlni az a gyerek használt felszerelés!
h i r d e t é s
Miután felmérte az aktuális piaci kínálatot és nyilvánvalóvá vált, hogy a sítudásához megfelelő síléc ára nem megfelelő a pénztárcája méretének, érdemes körülnézni kicsit használt fronton. Manapság nagyon könnyen juthatunk számos információhoz és rengeteg eladó használt felszereléshez az internet segítségével. Igenám, de hogyan szűkítsük a kört? A választás előtt érdemes képbe kerülni a főbb választási kritériumokról, amik mondjuk egy új léc vásárlásához is elengedhetetlenek (pl. szükséges hossz, sítudáshoz szükséges keménység).

Keresés, szűrés

Érdemes a keresést a szakirányú fórumok apróhirdetéseiben, vagy szaküzletek webáruházaiban kezdeni. Például a sielok.hu apróhirdetéseiben egyaránt megtalálhatók magánszemélyek és szaküzletek hirdetései is, így már célirányosan lehet keresni a hirdetések között, nemúgy mint egy általános apróhirdetési oldalon.

Személyes élmény

Miután kigyűjtöttünk néhány számunkra megfelelő felszerelést az internetes keresések során, érdemes azokat személyesen is szemügyre venni.
  • Ha szaküzlet kínál használt felszerelést, úgy érdemes kikérdezni az eladót, hogy mit érdemes tudni a sílécről, vagy sícipőről. Új korában milyen kategóriájú felszerelésnek számított, és hogy körülbelül hány szezont futott. Egy jó szaküzlet nem fogja kockáztatni szakmaiságát, vagy jó hírnevét egy használt síléc miatt, így nyugodtan megbízhatunk az eladó véleményében, szaktudásában.

  • Ha egy magánszemély felszerelését készülünk megvenni, érdemes magunkkal vinni egy ismerőst, aki nálunk jobban ért a sífelszerelésekhez.
    Egy sílécről, vagy sícipőről első pillantásra lerí, hogy mennyit használták azt. Valószínűleg egy össze-vissza karcolt sílécre, vagy cipőre nem vigyáztak annyira. Ettől mondjuk a léc szerkezete még nem feltétlenül sérült. Ezért is lehet nehéz a választás. Vannak azonban olyan árulkodó jegyek, és fogások, amik arról tanúskodnak, hogy jobb ezt a lécet, vagy cipőt inkább elfelejteni, mint megvenni:

Síléceknél:

  • Kantni, vagy él vizsgálata: mindenek előtt, érdemes szemügyre venni a síléc egyik legfontosabb elemét, az élét. A síléceket szezononként legalább egyszer „illik” lekezelni. Minden egyes élezés és talpcsiszolás alkalmával egy minimális részt lecsiszolnak a léc talpából és éléből. Ha a kantni nagyon vékony (kevesebb mint 1,5-2 mm) akkor valószínűleg elég sokszor volt szervizelve. Ezt érdemes a talp felől és oldal irányból is leellenőrizni, esetleg más használt léccel összehasonlítani, vagy ha van rá alkalom egy szaküzletben új síléc mellé tenni és megnézni a különbséget. A túl vékony kantni általában kölcsönzőből kiárusított sílécek jellemzője lehet, így 3-4 szezonnál többet futott kölcsönzős lécet nem érdemes megvásárolni.
    Amennyiben kicsit rozsdás, vagy tompa az él, nem feltétlen kell megijedni tőle, mert egy 4000.-Ft körüli karbantartási ráfordítással, élezéssel ez a probléma orvosolható.

  • Talp vizsgálata: fontos, hogy a talp egyenletes legyen és a vastagsága is még ideális legyen. A használat és sok szervizelés során elvékonyodott talpanyagot onnan lehet felismerni, hogy közvetlenül a kantni mellett áttetszik az él beágyazásához kialakított él-perem. Ebben az esetben nem ajánlom a lécet megvásárlásra.

    Ha a talpon kisebb karcok vannak és nagyobb darab nem hiányzik, szintén egy szervizmunkával tükörsima felületté változtatható, így emiatt nyugodtan megvásárolhatjuk a lécet.

  • Keménység: ami meghatározza a léc kategóriáját. Ennek megállapítása némi rutint igényel. Érdemes a léc végét a földre támasztani, egyik kézzel megfogni a csőrét és másik kézzel kicsit megnyomogatni a kötésnél. Ahhoz, hogy érezzünk is valamit érdemes több lécet is összehasonlítani, sőt ha üzletben kéznél van egy új síléc, akkor azzal is összehasonlítani. Ha ezek után a kiszemelt léc túl puha, vagyis nagyon könnyen meghajlítható, akkor inkább ne vegyük meg, mert igen rövid távú megoldást jelente számunkra. Lehet, hogy egy szezon után már nem is tudnánk élvezettel használni. Ennél sokkal egyszerűbb és laikusoknak is könnyen elvégezhető teszt. A síléc mindkét párját, talpával egymás felé fordítva, sífékekkel összekapcsolva átlátunk a két síléc között. Ez az úgynevezett hídnak köszönhető, ami a különböző kategóriájú és felépítésű síléceknél különböző magasságú lehet, így változtatva a két síléc közti rés nagyságán. Azonban így is érezhetjük a lécben „maradt” rugalmasságot, hiszen két újjal összenyomva a két lécet, megtapasztaljuk annak merevségét. Ha ez a rés a két léc között csak 1-2 mm, vagy netalán nincs is, szintén nem érdemes azt megvenni, mert valószínűleg elfáradt.
    Vagy, hogy még könnyebb legyen elképzelni, érdemes lefektetni a két sílécet a talpával a földre. Ilyenkor a léc eleje és vége ér le a talajra és a közepe elemelkedik néhány millimétert. Így is megvizsgálhatjuk a rugalmasságot. Ha nincs elemelkedés akkor az a léc elvesztette merevségét, nem érdemes rá költeni. (A Rocker sílécek esetén a híd már nem lehet árulkodó jel... Hogy miért? Lásd a Rockerek hajnala című cikket!)

  • Csavarodás: a lécnek oldalirányú tekeredéséről árulkodik. Egy épségben lévő, még évekig használható használt sílécnek nem illik elcsavarodnia, ha egy kis kézi tekergetésnek vetjük alá. Ha a fél pár sí végét összefogjuk a két cipőnkkel és e csőrét kicsit megtekerjük jobbra és balra és azt tapasztaljuk, hogy könnyedén meg tudjuk tekerni a lécet, akkor valószínűleg nem érdemes tovább foglalkozni a sível.

Sícipők

Lehetőleg ne vásároljunk használt sícipőt, részben higiéniai okokból, részben pedig azért, mert az a sícipő, ami már néhány év alatt ráalakult valakinek a lábára, igen kis eséllyel lesz jó a miénkre is. Ha mégis használt sícipő mellett döntünk, mindenképp próbáljuk fel, lehetőség szerint töltsünk el benne 15-20 percet és csak akkor vegyük meg, ha ennyi idő alatt jól éreztük benne magunkat. Mindenképp vegyük ki a héjból a bélést, mert annak állapota is sokat elárulhat a cipőről. Azonban ne vegyünk meg olyan sícipőt, aminek a talpa, vagy sarka nagyon kopott, törött, vagy hiányos a csatja, vagy nagyon vékony a bélése, mert ezek azok a sérülések, amik nem nagyon orvosolhatók.
Persze azért ki lehet fogni olyan jó állapotú sícipőket, amit „sajnos” egy használat után kénytelen a gazdája lecserélni, mert vásárláskor nem sikerült jól választani. Az ilyen modellekre érdemes lecsapni, ha méretben, kategóriában és - próbálás után - kényelemben is hozzánk igazodik.

Gyerek felszerelés:

Nagyon jó tapasztalatokkal számolhatok be azonban a használt gyerek felszerelések „piacáról”. Sokszor olyan jó állapotú felszerelésekkel találkozunk munkánk során, amelyeket csupán néhány napig viseltek, aztán gyorsan cseperedő gazdájuk a következő szezonra már ki is nőtte. Ezeket a jó fogásokat érdemes egyes szaküzletekben keresni, ahol vissza számítják az ott vásárolt és kinőtt gyerek felszereléseket, amelyeknek új gazdát kerítenek.
A gyerek felszereléseknél azonban nem kell megijedni a 4-5 éves felszerelésektől sem, cipőben és lécben nyugodtan meg lehet vásárolni a méretben megfelelő darabokat, arra a néhány alkalomra, amit a mi csemeténk is viselni fogja. A gyerek felszerelések a kisebb súlynak és a sokszor kezdő, vagy óvatos sítudásnak köszönhetően sokkal kisebb terhelésnek vannak kitéve ezért még használtan is sokkal tovább használhatók. Műanyag pályás síeléshez mindenképpen érdemes használtban gondolkodni!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.