Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

2023.08.17. sielok.hu

Idén nyáron több rekord is megdőlt az osztrák munkaerőpiacon. Egyrészt soha ennyi magyar munkavállaló nem dolgozott nyugati szomszédainknál, másrészt a külföldi munkavállalók, vagyis a nem osztrák állampolgárok száma átlépte az 1 milliós számot.
Mi is ezt tapasztaltuk: az osztrák hüttékben már az a meglepő, ha nincs magyar dolgozó
Mi is ezt tapasztaltuk: az osztrák hüttékben már az a meglepő, ha nincs magyar dolgozó
Sokan azt hitték, hogy ennél több magyar szakembert már nem tud elszívni Ausztria, de az év első felében ismét elindult egy növekedési trend a szomszédainkhoz való átvándorlásban. Júniusban 124.718 honfitársunk dolgozott Ausztriában. Ez 11.000-rel több mint a tavalyi évben. - adta hírül az Osztrák Ügyek Consulting Iroda.

Milyen területeken dolgozik a legtöbb magyar?

Jelenleg a legtöbben a vendéglátás és turizmus területén dolgoznak, de a kereskedelem, az ipar és a szállítmányozás-logisztika ágazataiban is több tízezezer magyart foglalkoztatnak.

Továbbra is keresnek munkavállalókat a feldolgozóiparba, az egészségügybe, de a mezőgazdaság és az oktatás területén is munkaerőhiány van.

Külföldi munkavállalók ­– növekvő trend

Az előző év azonos időszakához képest idén júniusban több mint 54 ezerrel több külföldi állampolgár dolgozott Ausztriában. Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) statisztikája szerint az év hatodik hónapjában 1.001.121 külföldi dolgozott az országban, ebből minden nyolcadik magyar munkavállaló.

A magyar munkavállalók eloszlása tartományonként jelentősen eltér. A legnagyobb számban Burgenlandban (22.712), Alsó-Ausztriában (22.891) és Bécsben (21.475) dolgoznak honfitársaink. Ezt követi Felső-Ausztria, Stájerország és Tirol. Az emelkedő számú kivándorlás okai közé elsősorban az infláció, így a magasabb, euróban kapott reálbérek, a 13. és 14. havi fizetés, az osztrák családi pótlék és a magas adóvisszatérítés, valamint a kiszámíthatóbb munkaerőpiaci körülmények sorolhatók.

Érdekes adat, hogy amíg 2022-ben a német munkavállalók száma volt a legmagasabb Ausztriában, az idei év derekára a magyar munkavállalók megelőzték őket. A német munkavállalók száma egy év alatt 4,5%-kal, míg a magyar munkavállalók száma 10%-kal, több mint 11.000 fővel emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest.
Tovább nő az Ausztriában dolgozó magyarok száma, a Győr+ TV tudósítása
A soproni Osztrák Ügyek Consulting Iroda - osztrakugyek.hu - munkatársai több, mint 13 éve támogatják az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókat, biztos támpontot nyújtva társadalombiztosítási, adózási és egyéb szociális támogatási, pénzügyi kérdésekben.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.