Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Käsespätzle (osztrák sajtos nokedli) receptje

2010.04.02. 2018.03.04. | frissítve: 2018.03.04.

Az osztrák hütték kedvelt étele a laktató Käsespätzle, melyet általában forró vas serpenyőben szolgálnak fel, zöld saláta kíséretében. Íze a felhasznált sajtoktól függően sokféle lehet. A sajtos nokedli egyik változatának elkészítése roppant egyszerű.
A Käsespätzle-t mindig frissen főzzük, és forrón tálaljuk. Gyomrot nem kímélő étel, így jól esik utána kis mozgás. A recept:

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl szódavíz (vagy sör)
  • 1 dl tej
  • 4 tojás
  • bors
  • 30 dkg sajt (ementáli, vagy más erős, karakteres típus, többféle is lehet)
  • 10 dkg vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk, és zsiradékban aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. A lisztből, szódavízből, tejből, sóból, és 4 tojásból nokedlitésztát készítünk. A hozzávalókat csomómentesen elkeverjük. A tésztát nokedliszaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, készen vannak, szedjük ki és öblítsük le hideg vízzel. A sajtokat lereszeljük, és egy serpenyőben 10 dkg vajat felolvasztva összekeverjük a nokedlivel. A nokedli kész, borsozzuk meg ízlés szerint, szórjuk a tetejére a pirított hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tálaljuk melegen salátával.
Käsespätzle  - osztrák sajtos nokedli
Käsespätzle - osztrák sajtos nokedli
Hasznos tippek, változatok:
  • Karakteres ízű sajtokat használjunk, mint például ilmici, lajta, ementáli, camembert, kevés márványsajt, de beletehetünk mindenféle sajtmaradékot
  • A füstölt sajtokat mellőzzük
  • Hagyományosan vasserpenyőben tálalják, mely melegen tartja
  • Lehet pirítani egy kis szalonnát is a tetejére
  • Elkészíthető sütőben is, ilyenkor a nokedlit és a rávalókat rétegezzük, és aranybarnára sütjük
KOMMENTEK
badzoli | 2011.10.14. 07:38
Hivatalosan a nokedlit sörrel kell készíteni és "bergkase" kell rá.
vmate | 2013.02.13. 14:32
este ez lesz!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.