Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zauchensee: hegyimentők hozták le a felvonó utasait

2024.02.09. Bata Attila

Bajba kerültek az egy rövid időre síelőből sima turistába átmenő utasok a salzburgi Zauchensse síterepén kedd délután. A síterep egyik legmeredekebb pályájának tetejére közlekedő felvonó leállt, a hegytetőn maradt 17 utast a hegyimentők hozták le.
A pálya a világkupa versenyen, a kanyarig a női versenyzők kb. 10 másodperc alatt gyorsulnak 120 km/órás sebességre
A pálya a világkupa versenyen, a kanyarig a női versenyzők kb. 10 másodperc alatt gyorsulnak 120 km/órás sebességre
Korábban már írtunk erről a meredek szakaszról, amikor januárban női lesikló versenyt rendeztek a síterepen. A Gamskogel (2188 m) csúcsára egy rövid sikló vezet a Schwarzwand kabinos hegyállomásától. A Weltcupexpressnek nevezett felvonóval jutnak fel a versenyzők a rajthoz, ahol egy ritka meredek szakasszal indítanak a lesiklók, természetesen csak megfelelő időjárási- és hóviszonyok esetén.
A sikló pirossal (most nem üzemel) a sítérképen
A sikló pirossal (most nem üzemel) a sítérképen
A hatszemélyes sikló szezonban is üzemel, de a síelők ilyenkor azért utaznak fel, hogy a hegytetőtől eléjük táruló panorámát megcsodálják. Kedd délután a felvonó meghibásodott és az automatika hirtelen lehozta a völgyállomásra a kabint az utasaival együtt és többé nem indult. Az utasok épségben leértek, de a hegyen még maradtak 17-en.
A hatszemélyes felvonót 2000-ben építették
A hatszemélyes felvonót 2000-ben építették
Amint írtam, innen még versenyzőknek is komoly feladat lesíelni. A meredekség érzékeltetésére a pálya melletti sikló adatait idézem, amely 120 méteres távon 70 méter szintkülönbséget emelkedik. A meredekséghez jött még a mostani időjárásra jellemző jeges, lefagyott pálya és a viharos szél, így eldőlt a kilátóponton "ragadt” 17 utas (10 felnőtt és 7 gyerek) sorsa: segítségre lesz szükségük.
Megérkezett a helikopter (Kép: Bergrettung Altenmarkt)
Megérkezett a helikopter (Kép: Bergrettung Altenmarkt)
A környékbeli települések (Altenmarkt és Flachau) hegyimentőit délután 2 óra 9 perckor riasztották, akik mentőhelikopterrel 2:55-re megérkeztek. Nyolc utast szállítottak le helikopterrel, kilencet pedig a lenti videóban látható módon, akik kötél segítségével egy hegyimentő társaságában „legyalogoltak” a jeges lejtőn. Minden flottul ment, 3:25-re már mindenki a szomszédos liften csücsült és indult lefelé a jól megérdemelt forró teájáért vagy egyéb erősebb italáért a nagy ijedtség után.
KOMMENTEK
minerel | 2024.02.09. 13:00
A helivel utazók még jobban is jártak :-)

Szállástippek
Happy Flachau apartmanok
Az apartmanház Flachau központi, ám mégis nyugodt részén várja vendégeit, a StarJet 1 felvonótól kb. 300 méterre és 100 méterre a legközelebbi pékségtől. Szauna és infrakabin is kényezteti a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Hirschenau csillagcsillagcsillagcsillag
Igényesen felújított aparthotel a Ski Amadé / Filzmoos sípályáitól 150 méterre. Konyhás, 4-5-6 fős apartmanok önellátással, vagy igény esetén reggelivel, közös szaunahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpin Apart Flachau
Az Alpin Apart vidékies hangulatú, 2-8 fős modern apartmanjai Flachau / Reitdorfban találhatóak, a SpaceJet 1 felvonó völgyállomásától kb. 2,5 km-re. A ház elől ingyenes síbusz indul a sífelvonóhoz. Wellness: beltéri és nyáron kültéri medence, szauna, gőzkabin.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.