Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világkupa: idén duplán a kitzbüheli és wengeni klasszikusok

2021.09.29. Bata Attila

Véglegesnek tekinthető az idei alpesi világkupa versenynaptára. A tavaly bevezetett járványügyi intézkedésekből idénre is maradt néhány, de most már Európán kívül is rendeznek versenyeket, különösen a szezon legnagyobb érdeklődéssel várt versenyét, a téli olimpiát Kínában.
Kitzbüheli lesiklás ebben a szezonban kétszer (január 21. és 22.) (Kép: Ski Austria Alpin)
Kitzbüheli lesiklás ebben a szezonban kétszer (január 21. és 22.) (Kép: Ski Austria Alpin)
Az idei versenynaptár összeállítói meghallgatták a tavalyi kritikákat és már a kezdeteknél egyenlő feltételeket kínálnak a gyorsasági és a technikai számokban induló síelőknek. Tavaly ez az arány nagyon eltolódott, a hölgyeknél 18 technikai versenyt (szlalom és óriás-műlesiklás) rendeztek a 13 gyorsaságival (lesiklás és super-g) szemben. A férfiaknál még ennél is kevesebb esélyük volt a lesiklóknak a végső győzelemre, hiszen 22:13 volt az arány a technikai versenyek javára.
A francia Alexis Pinturault ezzel a futammal nyerte az összetett világkupát a tavalyi szezonban
Ennél igazságosabbat nehezen lehetne kitalálni, hiszen idén mindkét nemnél 18-18 versenyt rendeznek a két csoportnak. A tavaly bevezetett szakágankénti elkülönítés idén is marad, így az alpesi összetett idén is elmarad, ezt a számot csak az olimpián láthatjuk majd.

A fertőzésveszély csökkentése miatti elkülönítés az idén nagyjából megmarad a férfi és a női versenyzők között is. Csak 3 hétvégén (a nyitó söldeni, a Lech-Zürs-i parallel és félig-meddig a januári zágrábi futamokon) tartózkodnak majd közös helyszínen a vk futamok alatt.

Tavaly kizárólag Európában rendeztek versenyeket. A korábbi menetrendhez hasonlóan, a mezőny ismét visszatér Észak-Amerikába november végén. Ázsiában (Kínában) pedig téli olimpiát rendeznek február 4. és 20. között.

Sokaknak jó hír, hogy a megduplázódik a klasszikus férfi lesikló versenyek száma. Idén kétszer is lesz lesikló futam a két leghíresebb helyszínen, Kitzbühelben és Wengenben. A kanadai Lake Louise-ban is duplaversenyt rendeznek, így akik szeretik a lesiklást, idén igazán örülhetnek, hiszen 11 ilyen versenyt terveznek a férfiaknak. Persze, az is igaz, az időjárás miatt ezek a versenyek vannak a legnagyobb veszélyben, hogy nem lehet őket megrendezni.

És mi lesz a nézőkkel? Ezt még nehéz megmondani. Az egyik osztrák verseny szervezője szerint könnyebb a lottószámokat eltalálni, mint erre válaszolni. Tavaly helyszíni nézők nélkül zajlottak a futamok. A kitzbüheli szervezők reménykednek, ha nem is 50 ezer néző előtt, mint 2020-ban, de korlátozott létszámban fogadhatnak nézőket.

A versenynaptárakat az oldalunkon is hamarosan frissítjük, addig a FIS oldalán lehet böngészni a férfi, illetve a női versenynaptárt. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.