Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nyitás Val Thorens-ben: francia helyzetjelentés

2009.11.13. Bata Attila

Nyitás Val Thorens-ben: francia helyzetjelentés Lassan-lassan éledeznek a francia pályák is, itt-ott már síelni is lehet a gallok földjén. Val Thorens, Európa legmagasabban fekvő sífaluja hétvégén megnyitja a kapuit, Chamonix-ban elmarad a nyitás, a Pireneusok francia oldalában pedig úgy kell kiásni a síterepeket a méteresnél is vastagabb hótakaró alól.
Egy héttel a kijelölt dátum előtt, már ezen a hétvégén lehet síelni Val Thorens pályáin, igaz a helyi síklub viccesebb hozzászólói szerint mindenki viseljen maszkot, mivel a hét közepén kénytelenek voltak bezárni a falu általános iskoláját az ott is ugrásra kész újinfluenza járvány miatt. Aki mégis ott lesz, az megnézheti, hogy milyen pályát sikerült összehozniuk a már két hete folyamatosan dolgozó ratrakoknak. November közepéhez képest, választékban nem lesz hiány, hiszen 10 pálya és öt lift fog üzemelni. Ehhez a felnőtteknek 21 eurót (a félnapos jegy 17 euró), a gyerekeknek pedig 12 eurót kell leszurkolniuk.

Val Thorens webkamera-képe ma reggel Élőkép: www.livecam.valthorens.com
Val Thorens webkamera-képe ma reggel
Élőkép: www.livecam.valthorens.com
Az utóbbi napokban vészesen emelkedik itt is a hőmérséklet, de remélhetően a hó továbbra is tartja majd magát. Az alsóbb részeken (2300 méter) 55 cm havat, fentebb (3200 méter) pedig 85 centimétert jelentettek. A síterep az igazi nyitást, a nagy durranást, jövő hétre időzítette. Mivel közeleg a februári Olimpia, a francia csapat tagjai már napok óta itt gyakorolnak, így hétvégén van esély arra, hogy a kilátogatók a profiktól is ellessenek valami hasznosat. Aki csak jövő héten tud kimenni, ne bánkódjon, igazi szezonnyitó ígérkezik, hatalmas bulival, a világ 15 legjobb márkáinak a felszereléseit lehet ingyenesen tesztelni.

Kissé csalódottak egy másik kultikus francia síterep, Chamonix lakói. Itt is napok óta próbálják a pályagépek síelésre alkalmassá tenni a pályákat, de a meleg minden reményt szertefoszlatott. A Bochard és Marmottons pályákon egész héten dübörögtek a hóágyúk, de a természet közbeszólt. 3000 méter magasságban található 40-50 cm hó még valahogy síelhető, de lentebb, 2000-2100 méter magasságban már győzött az enyhe idő.

Egészen más a helyzet a nálunk kevésbé ismert Francia-Pireneusokban. Az igen rapszodikus szezonokat produkáló régióban szinte minden síterepen 50-130 cm friss hó esett ezen a héten. Több síterepen is dolgoznak a pályagépek, de a nyitást még sehol sem erősítették meg hivatalosan. Tavaly novemberben is hasonló nagy havazás borította be a környéket, akkor egy héttel később indult a szezon. Aztán az egész tavalyi szezon jó havasra sikeredett, de sajnos ez nem látszott meg a síterepek bevételein, úgyhogy nem véletlenül óvatosak a helyi síterep-üzemeltetők.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.