Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazott Olaszországban, Karintiában és Horvátországban

2009.11.05. Bata Attila

A tél ismét az kopogtatott az ajtón. Az októberi kóstoló után most már azok a síterepek is részesültek a jóból, amelyek akkor nem voltak olyan szerencsések. Végre havazott Franciaországban, Svájcban, de a jelek szerint legjobban az Olasz-Alpok és környéke járt. Még Horvátországot is jelentős hó borította.
Először nézzük az olasz meteorológusok jelentését. Szinte az összes hegy fehérlik északon a taljánoknál, az 1100 méter alatti részeken 5-15 cm hó hullott. Minél magasabbra megyünk, annál vastagabb hótakarót mértek a meteorológusok. Civetta, Alleghe és Col dei Baldi lejtőin már 60 centiméteres a hó. Arabba 35 cm, Porta Vescovo 50 cm havat jelentett. A Dolomitok „királynőjének” is nevezett Marmolada 3300 méteres magasságában 50-80 cm friss hó esett. A legtöbb síterep átlagosan 25-35 cm friss hóban részesült.

Az olaszországi havazás jó hír a hétvégi tervezett nyitások előtt. A múlt héten meleg miatt nem tudott kinyitni Bormio, most valószínűleg semmi gond nem lesz, hiszen egy nap alatt 40 cm hó esett, így a Valbella-Cima Bianca lift mellett található 2450 méter feletti pályák kinyitnak, szintén üzemelni fog a Bormio 2000 lift is. Szintén nagyszerű hírek érkeznek a Tonale gleccserről. Itt már 70-80 cm friss hó hullott, így hétvégén megnyitják a gleccser pályáját. Egyelőre szigorúan csak a rekordsebességgel elkészített pályán szabad síelni, pályán kívül még tiltott lesz a hivatalos megnyitóval egybekötött hétvégén. Még egy kis idő és november 13-án egy másik legendás olasz síterep, Cortina d'Ampezzo is megnyitja kapuit.

Az olasz határhoz közeli Karintia is kapott a havazásból. Nassfelden 30 cm, a Villach környéki pályákon (Gerlitzen, Dreiländerecke és Verditz) 15 cm hó esett kedd reggelre. A gerlitzeni üzemeltetők még további 40 cm hóval számolnak a következő napokban. Biztató, hogy a hidegnek köszönhetően a talaj már kifagyott a magasabban fekvő helyeken, és reményeik szerint a november 27-i szezonkezdet már biztosnak tűnik, ha csak valami nagyon váratlan dolog nem történik. A tározóban lévő víz hőmérséklete is lehűlt, amely azt jelenti, hogy hamarosan bevethetik majd a hóágyúkat is. A másik két helyen is kitűzték már a nyitás időpontját, Dreiländerecke (Arnoldstein) december 8-án, Verditz pedig Karácsonykor kezdi meg a szezont.

A havazás áthúzódott a szlovén és horvát területekre is. Az Isztria-félsziget szlovén oldalán 15-20 cm vastag havat kellett eltakarítani az útról. A magasabb horvát hegyekben, de még Zágrábban is havazott. Érdekesség, hogy a tengerparti Makarska felett közvetlenül található 1762 méter magas Biokovo hegységben 20 cm hó esett és mínusz négy fokot mértek, még napközben sem emelkedett fagypont felé a hőmérséklet. A Zágráb melletti Sljeme síterepéről 11 cm havat jelentettek. A korai horvát havazás nem sokáig marad meg, valószínűleg még ezen a héten elolvad.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Haus Im Hochtal
Haus im Hochtal 3 háziállatmentes, szépen berendezett, modern 4 fős apartmant kínál a karintiai Bad Bleibergben.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mistel Apartmanok
3 db, 80 m²-es apartman, önellátással Bodensdorfban, 7 km-re Gerlitzentől. Szolgáltatások: közösségi "hütte" kandallóval, konyhával, szaunával. Ingyenes wifi, parkoló, szánkóhasználat.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Blasge csillagcsillagcsillag
Kedvező árú szobák és apartmanok reggelivel Bodensdorfban, a gerlitzeni sítereptől 6 km-re. A szálláshely az Ossiachi-tó partjától 10 perces sétára található, gyönyörű kilátással, nagy terasszal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.