Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés teliholdnál a Francia-Pireneusokban

2009.11.14. Bata Attila

Síelés teliholdnál a Francia-Pireneusokban Az utóbbi napok hatalmas havazásai után egyre többet hallhatunk a Francia-Pireneusokról. Az idei szezontól egy különleges ajánlattal várják itt a haladó síelőket, más síterepekhez hasonlóan itt is megszervezik a késő éjszakai lesíelést, majdnem 3000 méter magasságból, a telihold fénye mellett.
Pic du Midi a Pireneusok egyik leglátogatottabb csúcsa, köszönhetően annak, hogy 130 évvel ezelőtt csillagvizsgálót építettek a tetején, amely azóta is éjjel-nappal fogadja az érdeklődőket. Az idei szezontól a tiszta égboltot és a csillagos éjszakát már nem csak a távcsövek előtt élvezhetik az érdeklődők, hanem lecsúszva a 2877 méter magas hegy oldalából.

A Pic du Midi a Francia-Pireneusok legnagyobb síterepén, Tourmalet közepén található. Bár sípályák veszik körül és gondola is visz a csúcsra, még sincs kiépített, jelzett pálya a csúcsról lefelé. A mostani ajánlat is kifejezetten jó síelőknek szól, akiknek a tudását egy nappal a csúszás előtt a helyi síiskola képviselői ellenőrzik, és csak az ő jóváhagyásukkal vághatnak neki a kalandnak. Összesen 10 ember kerülhet be a kiválasztottak közé, akiket 199 euróért kabinos liftekkel felvisznek a csúcsra, ott jár egy vacsora a csillagvizsgáló éttermében, aztán következik a feltehetően fantasztikus élmény, lesíelés a hegy oldalában, a fénylő csillagok alatt, szigorúan a helyi síiskola oktatóinak irányításával.

A szezonban négyszer nyílik alkalom arra, hogy telihold mellett síelhessenek le a csúcsról. November 20-tól fogadnak el jelentkezéseket a szezon négy éjszakájára. A szórakozást legfeljebb az időjárás ronthatja el, hiszen a környék már régóta az eget kémlelők paradicsoma, hiszen a hegy környékén szigorú szabályokat vezettek be, hogy csökkentésék a fénykibocsátást, a fényszennyezést, hogy minél zavartalanabb legyen a csillagok kémlelése.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.