Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új és visszatérő síterepek a világkupa versenynaptárában

2023.08.23. Bata Attila

Az alpesi síelés legmagasabb színtű versenysorozata hamarosan megkezdődik. A 2023/24-es világkupa szezon előtt összefoglaljuk az előző szezonokhoz képest fontosabb változásokat a versenyhelyszínek tekintetében.
Dupla öröm: Schladmingban két remek hangulatú, villanyfényes versenyt rendezhetnek
Dupla öröm: Schladmingban két remek hangulatú, villanyfényes versenyt rendezhetnek
A söldeni gleccser már évek óta az első versenyt jelenti mind a férfiak, mind a hölgyek számára. Ez az idei szezonban sem változik, október 28-29-én itt indul a sorozat.

Tavaly az első 8 futamból hetet törölni kellett az időjárás miatt, köztük Zermatt-Cervinia négy lesikló futamait. Az idén egy héttel későbbre tervezték (férfiak november 11-12-én, nők november 18-19-én), talán kedvezőbb lesz az időjárás. A szervezők az idén jóval több hódepóval készülnek, ahonnan a tavalyi szezonból eltárolt hóból pótolhatják a természetes havat.

A nők idén is nyerhetnek egy rénszarvast a finnországi Leviben, míg a férfiak először versenyeznek az ausztriai Obergurgl-Hochgurgl síterepén. Utána kezdődik a szokásos észak-amerikai túra, amely kellemetlen meglepetéssel indul. Többévtizednyi rendezés után a kanadai Lake Louise bedobta a törölközőt, az itteni gyorsasági versenyek elmaradnak, pótlásukra nincs terv.

A kanadai hölgyek a technikai számokban szép szezont zártak tavaly, így Tremblant utóbbi években felújított pályája izgalmas versenyeket hozhat december elején. December további része mondhatni a szokásos menetrend szerint alakul. Ebbe az is beletartozik, hogy páratlan év révén Semmering helyett Lienzben rendezik a két ünnep közötti női versenyeket.

Januárban elmarad a szokásos Zágráb-Maribor kezdés. A horvát rendezők mindent megtettek az elmúlt években, de az időjárással nem tudták felvenni a harcot. Hasonló volt a helyzet Mariborban, itt az idén a pályát magasabbra viszik, az átépítés miatt a korábban gyakran póthelyszínként beugró Kranjska Gora már alapból megkapta a szlovén szövetség női versenyét. Ide a férfiak is visszatérnek márciusban.

Januárban maradnak a férfiak klasszikus versenyei pl. Adelboden, Wengen, Kitzbühel vagy Schladming. Utóbbi helyen nemcsak szlalomot rendeznek villanyfényben, hanem óriás-műlesiklást is.

Visszatérők között üdvözölhetjük a szlovákiai Jasnát, ide január 20-án érkeznek a hölgyek, valamint a bulgáriai Banszkót, ahol a férfiak versenyeznek. A német Garmisch a tavalyi egy villanyfényes futam után most 4 gyorsaságit is rendezhet.

Februárban a férfiak ismét visszatérnek Amerikába. Palisades Tahoe rendezhet vk futamot a férfi szlalomosoknak, a hírek szerint az egész világkupa sorozat legmeredekebb technikai pályáján. Március elején Aspenben versenyeznek, majd térnek vissza Európába.

A norvég Kvitfjell már megszokott helyszínnek tekinthető, de most először rendeznek férfi és női versenyeket. A norvégok megpályázták a 2025-ös vk finálé megrendezését is, amelyet az idén az ausztriai Saalbach kapta, mivel 2025-ben itt világbajnokságot rendeznek.

Az idei szezonban sem világbajnokság, sem olimpiát nem rendeznek, így felszabadult két hétvége a világkupa futamoknak. Reméljük, hogy az időjárás kegyes lesz és minél kevesebb verseny marad el, és sikeresen lehet pótolni az elmaradt futamokat.

Bár nem a helyszínekkel kapcsolatos, de idén nem rendeznek sem parallel, sem városi, sem egyéni kombinációs versenyeket. Újdonságként csapat kombináció szerepel a naptárban (1-1 férfi, illetve női verseny). 

A versenynaptár itt található.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.