Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Saalbach: napenergiával működik az új nyolcüléses libegő

2022.12.09. Stánicz Balázs

Salzburg tartomány legnagyobb síterepén sem aludtak a nyáron és a leogangi oldalon modern nyolcfős libegőt építettek. Ráadásul a fenntartható fejlődést szolgálva az üzemeltetésbe a napenergia is besegít, de ez még nem minden.
Téli köntösben az idei szezon újdonsága Saalbach-Leogangon - Fotó: Michael Geißler
Téli köntösben az idei szezon újdonsága Saalbach-Leogangon - Fotó: Michael Geißler
Csaknem húszéves hű szolgálat után a korábbi hatfős ülőszékest nyugdíjba küldték, egészen pontosan karrierjét egy lengyel síterepen folytatja tovább. Leogangon a helyét egy modern és kényelmes nyolcfős ülőfelvonó veszi át, amit Asitzkogelbahnra kereszteltek és a december 2-án elrajtolt szezon óta várja a vendégeket.
Modern sportülések - Fotó: Saalbach-Hinterglemm-Leogang
Modern sportülések - Fotó: Saalbach-Hinterglemm-Leogang
A 236 méter szintkülönbséget és 836 méter távot három perc alatt megteszi és 6 m/s sebességével akár 3700 téli sportolót is képes szállítani óránként. A kétsebességes felvonó kényelmes sportülésekkel és lehajtható buborékkal lett ellátva, továbbá a védőkorlát, léctartó automatikusan lehajtódik beszálláskor, növelve ezzel a biztonságot.
A völgyállomásban lounge és mosdó is helyet kapott, amit napenergiával fűtenek - Fotó: Saalbach-Hinterglemm-Leogang
A völgyállomásban lounge és mosdó is helyet kapott, amit napenergiával fűtenek - Fotó: Saalbach-Hinterglemm-Leogang
A teljesen újjávarázsolt völgyállomás déli oldalára napelemeket telepítettek, amik az itt helyet kapott lounge és mosdók fűtését biztosítják. Ezzel az újítással a "leogangi teknőben" mindhárom ülőfelvonó modern nyolcüléses lett.
Három perc sem kell hozzá, hogy a csúcsra szállítson minket - Fotó: Saalbach-Hinterglemm-Leogang
Három perc sem kell hozzá, hogy a csúcsra szállítson minket - Fotó: Saalbach-Hinterglemm-Leogang
KOMMENTEK
magnum56 | 2022.12.09. 17:35
"napenergiával működik az új nyolcüléses libegő"

"A teljesen újjávarázsolt völgyállomás déli oldalára napelemeket telepítettek, amik az itt helyet kapott lounge és mosdók fűtését biztosítják."

Most akkor mi működik napenergiával? A libegő, vagy a társalgó és a mosdók.
Nem érdemes átvenni a bulváros stílust, ahol a cím egészen mást mond, mind a cikk tartalma.
Kis Kovi | 2022.12.11. 08:10
Sajnos megszokott ....-on ez a "parasztvakítás" a megújulók kapcsán.

Több, mint 20 éve írtam a szakdolgozatom a témában és meg kell mondjam, az például energiatározás kapcsán szinte marginális az előrehaladás, ha az egész társadalmi, gazdasági rendszert és igényeket nézzük, így pedig nehéz lenne az átállás, főleg, hogy számtalan lehetőség miatt, amúgy is szükséges a "több lábon való állás".

Nálunk már jelenleg is két paksnyi beépített napenergia kapacitás áll rendelkezésre (és pár éven belül még jóval több lesz), mégis az igények töredékét tudják csak éves viszonylatban biztosítani.
Igen vannak időszakok, amikor nagyon jelentős részét tudják biztosítani adni az elektromos energia igénynek, de éves viszonylatban ez még mindig nagyon karcsú, a megoldáshoz kellene a tartós energiatározás infrastrukturális lehetősége.

Osztrákoknak például könnyebb, a hegyek közé "felhúzott" víztározókkal, folyamaikkal, de úgy tesznek, mint ha mindenkinek ilyen lehetőségei lennének, amikor más térségek megoldást kívánnak találni a fosszilis alapú energiák kiváltására, például az atomenergia által.

A francia területen épülő már eddig is brutális pénzeket elnyelő ITER-t (fúziós erőmű kísérlet), gyakorlatilag újra kell kezdeniük a beszámolók szerint, azaz további évtizedekig lehet várni rá, ha csak a kínaiak nem lepik meg előbb majd a világot.

Hihetetlen mértékű álszentség van az élet minden területén, folyamatosan manipulálják a "közérdeműt" és gyártják folyamatosan az újabb kríziseket.
Amennyiben mindenki a "seggén" maradt volna a "csúszó-mászó" terjeszkedés helyett, akkor ezeket a forrásokat ilyen dolgokba lehetett volna "ölni".
Volt olyan ország, amely már az első puska dörrenésre várt és a fiókból előhúztak egy 88 db-os megrendelést F-35-ös vadászgépek megrendelésére darabonként, repülőnként átszámítva 70 milliárd Ft értékben.
A németek is most lettek végleg vazallusok (nemcsak energiára már hadászatra is hitel felvétel) és természetesen a költségeket a társadalom tagjai fizetik meg a nevükben felvett egyre nagyobb hitelekkel.

Amit a Covid korlátozásokon "megnyert" magának a világ a csökkenő fogyasztás által, azt már rég eltüzelték, elszállították, áttranszformálták ebben az évben, de közben nagyon aggódnak azok a környezetért, akik két kanállal ettek, profitáltak belőle az elmúlt évtizedekben és most is felelősök a lehetőségek elherdálásáért.
fezso6 | 2022.12.11. 12:17
Láttam cím és a cikk közti eltérést, és az helyett, hogy osztanám a valamit utána néztem sípálya hivatalos oldalán!
A völgyállomás déli oldalán egy napelemes rendszer biztosítja a zöld napenergiát az irodák, WC-k és társalgó padlófűtésének működtetéséhez. https://www.saalbach.com
Egyszer voltam Saalbachban, és nem utoljára, fantasztikus hely, jó pályák, felvonók, hütték!
bouquetk | 2022.12.12. 09:32
Ahogy Kósa Lali mondaná, felvonó nem mehet napelemmel, mert mi van ha nem süt a nap?

Szállástippek
Saalbach Suites
2022 decemberi átadású, 2-7 fős, elegáns szobák és lakosztályok Saalbach-Hinterglemm, vorderglemmi sípályái mellett! Szolgáltatások: parkoló, wifi, wellness részleg, reggeli. Az szálláshely egy saját bárral is rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tannenhof
A családi vezetésű barátságos panzió Leogangban, hangulatos szobákkal és apartmanokkal várja vendégeit Saalbach-Hinterglemm-Leogang sípályáitól 6-7 km-re. Reggelis és félpanziós ellátás is kérhető, a pihenésről panorámás szauna gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienresort Rehrenberg
Modern, tágas, kandallós 2-10 fős apartmanok jól felszerelt konyhával Saalbach és Zell am See között, 600 m-re a Zellamseexpress felvonótól. Ingyenes parkolás, wellness-részleg kültéri fűtött medencével, szaunákkal, étterem, kinti-benti játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.