Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: porhavas gleccserkörkép, nagy havazás érkezhet

2023.11.09. Stánicz Balázs

Nyakunkon november második hétvégéje, az osztrák gleccserek a múlt heti nagy havazásoknak és a hóágyúzásnak köszönhetően egyre több sípályát és felvonót nyitnak meg, ráadásul jövő hét szerdáig akár 50 cm hó is eshet.
Kaprun a hétvégén - Fotó: Szűcs Attila (Bergrettung Saalfelden)
Kaprun a hétvégén - Fotó: Szűcs Attila (Bergrettung Saalfelden)
A legutóbbi mediterrán frontok Kaprunt, Mölltalt, illetve Hintertuxot és Stubait temették be leginkább hóval. A magashegységekben átlagosan 50-100 cm-es, elkezdődött a téli hótakaró kialakulása, ami már ebben a magasságban meg is marad.
Mölltal ma reggel - Fotó: foto-webcam.eu
Mölltal ma reggel - Fotó: foto-webcam.eu
Mölltalon jelenleg két sípályán, a hatüléses melletti 3-as és 9-es pályán csúszhatunk, egészen az Eisseebahn kabinos aljáig. Hétvégén a 8-as pálya is színesíti a kínálatot, amit a duplaüléses Klühspies szolgál ki, továbbá a 9-es pálya aljánál megnyitásra kerül a kezdők kedvence, a Stübele gyakorlólift.

Kaprunban jelenleg nyolc felvonó üzemel, a Gletscherjet 1-2-3-4 láncolata (kabinos, illetve nyolcüléses), a Kitz gleccserliftek, a Magnetköpf húzólift, a gleccsersikló és a Langwied négyüléses.
Kaprun kedden - Fotó: Gletscherbahnen Kitzsteinhorn
Kaprun kedden - Fotó: Gletscherbahnen Kitzsteinhorn
A pályák a gleccser tetejétől egészen az Alpincenterig, azaz 2450 méterig nyitva vannak, 1, 1a, 4b, 4a. Mölltalhoz hasonlóan az előttünk álló hétvégén itt is több pályát és liftet terveznek megnyitni. Szombattól a kínálatot gazdagíthatja a Kristallbahn hatüléses, a Schneehasen gyakorlólift és a hozzá tartozó pályák (15,13,12).

A tiroli Hintertuxon jelenleg 13 felvonó és 27 km pálya üzemel és egészen a Tuxer Ferner Hausig síelhetünk snowboardozhatunk, ami 2660 méteren fekszik. A legendás Tuxer Ferner sípályát még nem teljes pompájában használhatjuk, egy kerülő síúton juthatunk le a Ferner Hausig. Az alsóbb részeken igyekeznek hóágyúzni, a Sommerbergig (2100 m) várhatóan a jövő héten nyitják meg a sípályákat.

A többi tiroli gleccseren, azaz Stuibaion, Söldenben, Kauntertalon és Pitztalon is jók a hóviszonyok, a stubaiaknak már egy egész komoly funparkot is sikerült összehozni. Ha már a funparkoknál tartunk, Tuxon is nyitva a park, a kapruni pedig ma nyitott ki.
Hintertux a szerdai napsütésben - Fotó: Hintertuxer Gletscher
Hintertux a szerdai napsütésben - Fotó: Hintertuxer Gletscher
Ami az időjárást illeti az osztrák gleccsereken november eleje óta mínuszok röpködnek és ez a továbbiakban is így marad, ami garancia a porhóra. Ráadásul holnaptól északnyugatiasra fordul az áramlás, ami folyamatosan hófelhőket hajt az északi osztrák hegyekbe. Szerdáig 50-80 cm friss hó sem kizárt Kaprunban, Hintertuxon, Söldenben, de Stubaion vagy éppen Pitztalon is hasonló mennyiségek várhatók. Mölltalon a déliesebb fekvése miatt ennél várhatóan kevesebb, 30-50 cm jöhet össze.
Stubai gleccser ma délelőtt - Fotó: Stubaier Gletscher
Stubai gleccser ma délelőtt - Fotó: Stubaier Gletscher
Hétvégén kifejezetten hideg lesz napközben is -10 fok alatti értékekkel 3000 méteren. Vasárnapról hétfőre nyugatias szelek érkeznek, amik enyhülést hoznak, ekkor a hóhatár 1600-1900 m közé emelkedik, vagyis a gleccsereken továbbra is havazás várható. A hétvégén nyitó alacsonyabb osztrák síterepek; Kitzbühel és Reiteralm átmenetileg hó helyett esőt kaphatnak.

Most úgy tűnik, hogy a jövő hét második felétől egy ismételt hidegfront hozhatja vissza a novemberi telet 2000 méter alatt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Sporthotel Cristall csillagcsillagcsillagcsillag
A magyar alkalmazottakkal üzemelő szálloda a Stubai-völgyben, Fulpmesben található, 1,5 km-re Schlick 2000-től, a gleccser pályáitól pedig 23 km-re. Kétágyas szobák, családi apartman és hatalmas lakosztály várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.