Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nyáron is gyártanak havat az amerikai síterepen

2016.06.23. Bata Attila

Inkább hókészítőnek nevezzük ezeket a gépeket, mint hóágyúknak. Az Európában már több helyen használt megoldást az idén először próbálják ki az Egyesült Államokban, a Boreal Mountain síterepén található Woodward Tahoe részen. Augusztus 6-ig tart a nyári síelés, ha kell, naponta gyártják a havat.
A "snowfactory" az olasz Techo Alpin cég terméke, de hasonló elven működik, mint az izraeli cég találmánya, amellyel Zermatt vagy Pitztal gleccserein gyártanak havat a szezon elején.

Így működik a gyakorlatban
Az olaszok Németország, Svájc és Norvégia után most Észak-Amerikában, Kalifornia és Nevada határán, építették meg az USA első hógyárát. A hagyományos hóágyúzással szemben itt nem hóágyúk fújják a havat a pályára, hanem a hókészítés egy zárt épületben (konténerben) történik, ahonnan a havat az épület mellé halmozzák kisebb dombokban, és azt ratrakkal szállítják a pályára, vagy jelen esetben a parkba.

Az eltérő technológiának köszönhetően itt nincs szükség alacsony hőmérsékletre, azaz akár 30 fokban is tudnak havat gyártani. Erre valószínűleg nem sokszor kerül sor, hiszen ebben a magasságban (2195 és 2347 méter között) a Boreal-hegységben ritkán kúszik 30 fokig a hőmérséklet.

Snowfactory | Kép: Woodward Tahoe
Snowfactory | Kép: Woodward Tahoe
A Woodward Tahoe terület a park rajongók egyik kedvenc része. A hógyártásnak köszönhetően június 12-től augusztus 6-ig folyamatosan használhatják a snowboardosok és a síelők a park ugratóit és egyéb építményeit.

Sokan figyelik majd árgus szemekkel az első amerikai hógyár sorsát. Amennyiben sikeres lesz a nyári üzem, más észak-amerikai síterepen (gleccseren) is bevezethetik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.