Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: méteres hóval tér vissza a tél

2024.02.23. Stánicz Balázs

Egy kiterjedt mediterrán frontrendszer érte el péntekre virradóra Ausztriát, ami északias áramlással találkozott. Avagy tökéletes recept a nagy havazáshoz, azonban lokálisan, leginkább Karintia és Salzburg illetve Tirol egyes részein várhatók tekintélyes hómennyiségek.
Kalkstein (Kelet-Tirol) 1600 méteren - Fotó: megacam
Kalkstein (Kelet-Tirol) 1600 méteren - Fotó: megacam
Péntek hajnal óta intenzíven havazik Ausztria bizonyos részein. Karintiában leginkább az osztrák-szlovén határon emelkedő Karavankákban (Nassfeld) és az olasz-osztrák határon magasodó Karni-Alpokban (síterepek: Kartisch és Obertilliach), továbbá Felső-Karintiában (Heiligenblut, Mölltal, Ankogel).

Salzburg tartományban a Magas-Tauern kapja a havazás nagyját, azaz síterepek szerint Weißsee, Kaprun, Rauris, Gastein (különösen Sportgastein). Ezeken a helyeken szombat reggelig 60-80 cm, helyenként méteres vagy kicsivel feletti friss hó sem kizárt.
Brenner hágó péntek dél óta zárva - Fotó: verkehrsinfos.it
Brenner hágó péntek dél óta zárva - Fotó: verkehrsinfos.it
Nem szégyenkezhet Tirol sem, ahol elsősorban a déli részeken szakad a hó, a Brenner hágónál közel 55 cm hó esett a déli órákig. A havazás intenzitása kelet felé haladva folyamatosan csökken és itt a hóhatár is magasabb. Míg nyugaton és Karintiában több helyütt 500 méteren is szép fehér a táj, így Bischofshofen vagy éppen St Johann im Pongau környékén is, addig Stuhlecken jelenleg (18 óra) 1300 méteren is az eső szakad.
A fuschi völgy ma késő délután (Kaprun - Zell am See régió)
Salzburg tartományban a mérőállomások szerint (17 órás adatok) eddig 65 cm hó esett Kaprunban az Alpincenternél (2452 m). Karintiában Nassfelden 1600 méteren 60 cm friss hó. A hóesés egészen szombat hajnalig folytatódik, így a szerencsésebb helyeken jó esély van a méteres álomhatár eléréséhez.
Kolm Saigurn (Salzburg tartomány) 1600 méteren - Fotó: foto-webcam.eu
Kolm Saigurn (Salzburg tartomány) 1600 méteren - Fotó: foto-webcam.eu
A hirtelen jött tél átmeneti fennakadásokat okozott a közlekedésben, a tiroli Brenner hágón átvezető autópályát a déli órákban lezárták, de a légi közlekedés sem volt zavartalan. Az innsbrucki repülőtéren a Londonból és Münchenből érkező gépek sem tudtak leszállni.

Bár a hegyekben komoly mínuszok vannak, 3000 méteren napközben is -10 fok alatt volt a hőmérő higanyszála, addig az alacsonyabb völgyekben a nulla fok körüli hőmérsékletek mellett nehezebb hó esik, Tirolban több száz háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.
Falkert (Karintia) 1850 méteren - Fotó: foto-webcam.eu
Falkert (Karintia) 1850 méteren - Fotó: foto-webcam.eu
Karintiában lezárták a Wurzen hágót Villach és a szlovén Kranjska Gora közt, illetve a villachi alpesi utat (Villacher Alpenstrasse). Több magasabb hegyi út csak hólánccal járható, így Turrach, Nassfeld és Katschberg felé vezető utak. A szomszédos Salzburg tartományban hólánccal közelíthető meg Obertauern, Hochkönig, Weißsee és Hochkrimml is, ahogy a gasteini sírégióban az Angertal sícentrum.

A hétvégén 2000 méteren -3 és -4 fok körüli maximumok várhatók és a napsütés is előtérbe kerülhet, azaz ideális síelős hétvége következik.
KOMMENTEK
Nemethf | 2024.02.23. 19:30
Csak az a kár, hogy ebből 60-80 cm hóból jövő hét szerdára 2000 m alatt semmi sem marad, ugyanis szerdán már + 3-4 fok meleg lesz ezen a magasságon.
takacs19 | 2024.02.23. 20:30
Szerencsére 60 cm hó +3-4 fokon is hetekig megmarad.
Nemethf | 2024.02.23. 21:22
Persze, kásázni jó lehet benne 60-70 eurós napijegyért. Én maradok inkább a porhónál, vagy a kifagyott ratrakolt pályáknál.
nagyapa | 2024.02.24. 20:38
Éppen időben, holnap indulunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Chalet Kammleitn
Tradicionális alpesi panzió Karintiában, a nassfeldi sítereptől 4 km-re. 2, 3 és 4 ágyas szobák félpanziós ellátással, szaunázási lehetőséggel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Almhotel Kärnten csillagcsillagcsillagcsillag
Az új 4 csillagos Almhotel Kärnten 1.500 méteren, közvetlenül Nassfeld síterepe mellett várja vendégeit, kétágyas és családi szobákkal, félpanziós ellátással. Síelés után a modern szauna részlegben pihenhetünk meg, panoráma kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenhäuser Marcius csillagcsillagcsillagcsillag
A Marcius alpesi házak a Nassfeld szívében, közvetlenül a pályák mellett fekszenek, 1413 méteren. A hagyományos stílusú, kandallós házakban 2-4 és 4-6 személyes, önellátásos apartmanokat kínálnak a vendégeknek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.