Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így néz ki most az Alpok egyik legmeredekebb pályája

2024.02.05. Bata Attila

Idén már nem ez az első eset, hogy megcsúszott a sípályán a hóréteg és szabályszerűen „kettétört” a pálya. Fentről úgy néz ki, mintha valaki szándékosan árkot ásott volna a pálya közepére. Múlt héten ez az eset ismétlődött meg az Alpok egyik legmeredekebb pályáján.
Kép: Glacier 3000
Kép: Glacier 3000
Január 30-án jelentette be a svájci Glacier 3000 síterepe, hogy kénytelenek voltak lezárni a „Black Wall” nevű pályájukat, mert nem tudják biztonságosan üzemeltetni. A helyi lavinakutatóintézet szakértője szerint a törés keletkezéséhez több tényező is hozzájárult.
Kép: Glacier 3000
Kép: Glacier 3000
Valamikor november végén a „relatíve enyhe” hőmérsékletű talajra hullott hatalmas mennyiségű hó, amely azóta is megmaradt. A talaj azóta sem tudott lehűlni a tömörített hó hőszigetelő képessége miatt. Később esőt is kapott a pálya, amely leszivárgott a mélybe, de nem tudott megfagyni. A szakértő szerint a vastag réteg nedves hó nehezen tud megtapadni a „meleg” talajon.
St. Anton tavaly decemberében
St. Anton tavaly decemberében
Ez nemcsak itt fordult elő, hanem az Alpok több részén is az idei szezonban. Az internetet bejárta a fenti kép, amely december közepén az ausztriai St. Anton pályáján készült. Ezzel egyidőben a Kirchberg és Hoch-Imst pályáin is hasonló jelenségeket figyeltek meg. Még a síugrósánc alatti részen, ahol a síugrók landolnak, is megindult a hóréteg a Négysánc-verseny egyik színhelyén decemberben.
Az alagút bejárata (Kép: Glacier 3000 )
Az alagút bejárata (Kép: Glacier 3000 )
A Black Wall (fekete fal) névre keresztelt pályát tavaly adta át a síterep és Svájc legmeredekebb, karbantartott pályájának hirdetik. Építettek egy 256 méter hosszú alagutat, amelyen keresztül a pálya teteje megközelíthető. A pálya kb. 3 kilométer hosszú és legmeredekebb részén eléri a 46 fokot (104 %-ot). A pályát a következő nagyobb havazásig lezárták.
A pálya. Az alagútnál, 4:55-nél kezdődik.
KOMMENTEK
csabeszka | 2024.02.05. 12:52
Hát nem tűnik úgy, mint amit agyon oda-vissza járt a ratrak! (de biztos 15.00 órakor készült a felvétel, amikor már összetúrták)
pongormiki | 2024.02.05. 23:27
Múlt héten Les 3 Vallées síterepen Meribelben láttam hasonlót. Szerencsére ott nem a pályán csúszott le a hótömeg, hanem az egyik felvonó mellett a hegyoldalon. Az is megdöbbentő volt. Készítettem róla képet, megpróbálom feltölteni.

Itt a kép:
https://sielok.hu/fotoalbum/les3val...lees-2024/kep/42/
(szerk.)
GERIHIGH | 2024.02.09. 22:26
Ilyen jelenséget kb.12-13éve is láttunk Franciaországba, csak nem ennyire közelről. Most már legalább tudom mi volt:-)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.