Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lomnici-csúcs: 75 éves a lanovka a Magas-Tátrában

2016.12.24. Bata Attila

Jubileumhoz érkezett a Magas-Tátra ikonikus kabinos liftje. A síterep ezen a héten ünnepli a falutól a csúcsig tartó liftrendszer üzembe helyezésének 75. évfordulóját. Az akkori liftek a világ egyik legmodernebb liftjeinek számítottak és számos rekordot tartottak.
A pályázatok lezárása után 1936-ban, szinte egy időben kezdődött el az alsó (Tátralomnic-Kő-pataki-tó) és a felső szakasz (Kő-pataki-tó-Lomnici-csúcs) építése. Egyik szakasz építése sem volt könnyű.

Az alsó részt a tesztek után 1937. december 22-én adták át a nagyközönségnek. Az átadása után egyre több probléma jelentkezett, két héttel később 1938. január 8-án egy súlyos baleset (a lefelé tartó kabint nem tudták lefékezni és belerohant a Start állomásba) után ideiglenesen be is kellett zárni.

A felső rész igazából már 1940-től használható volt, de akkor jobbára a csúcson zajló építkezések kiszolgálására használták, az Obszervatóriumhoz szükséges építkezési anyagokat és a munkásokat szállították. Közben itt is voltak gondok, hol megnyitották a nagyközönség előtt, hol bezárták a vonalat.

A helyi lifttársaság 1941. december 21-ét jelölte meg a lomnici liftek "születésnapjának", abban az időben világviszonylatban is figyelemreméltó eredményeket ért el a lift. Azon felül, hogy megépítésekor a legmodernebbek közé tartozott, a leghosszabb liftnek is számított a faluból a csúcsig a magas hat kilométer hosszával. Szintén világrekordnak számított akkor, hogy egy átszállással lehetett leküzdeni 1715 méternyi szintkülönbséget.

Út a Lomnici-csúcsra
A kezdeti "üzembiztonságtól" kissé megrendült az akkori nagyközönség. Valahogy rá kellett őket venni a lanovkázásra. Tovább nehezítette az üzemeltetők helyzetét, hogy a jegyek ára is igencsak borsosnak tűnt abban az időben. Turisztikailag is vonzó építkezésekbe (pl. sípályák) fogtak a Kő-pataki-tó környékén, hogy az embereket felcsábítsák. Ez elég jó sikerült, a következő évtizedekben, és gyakran napjainkban is már előre kell jegyeket foglalni a legfelső szakaszra. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.