Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Mátrában évek óta akadozik a közműszolgáltatás

2017.04.28. sielok.hu

Az elmúlt hetekben kialakult rendkívüli helyzet még aktuálisabbá tette azt a problémát, mely már hosszú ideje fennáll a mátrai térségben. A síterepek, hotelek és vendéglátóhelyek rendszeresen küzdenek az ingadozó közműellátás problémáival - hangzott el az érintettek által tartott sajtótájékoztatón.
A közműhálózat nem követte az elmúlt években megvalósult mátrai fejlesztéseket, ezért a térség idegenforgalmi szereplői - szállodák, síparkok, vendéglátóhelyek - rendszeresen küzdenek az ingadozó áramellátás, a rossz minőségű utak, a hiányzó gázszolgáltatás és a kifogásolható ivóvízszolgáltatás következményeivel - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen az érintett települések polgármesterei és a Mátra idegenforgalmi szereplői segélykiáltást fogalmaztak meg a térségért.

Mindenkit köszönet illet, aki az elmúlt napokban a Mátrában kialakult rendkívüli helyzetben segítette a lakosságot, a turistákat – kezdte a gyöngyösi sajtótájékoztatón a város polgármestere, aki szerint azonban a havaria-helyzet ismét rávilágított egy évek óta fennálló problémára, az áramszolgáltatás sérülékenységére.
Néhány nap alatt 50-80 cm hó hullott a Mátrában, április közepén
Néhány nap alatt 50-80 cm hó hullott a Mátrában, április közepén
Hiesz György úgy fogalmazott: az ilyen évtizedenként legfeljebb egyszer előforduló rendkívüli időjárást is könnyebb elviselni, ha az alapvető infrastruktúra működik, így például van áram. Az áprilisi havazásban ugyanis napokig szünetelt a szolgáltatás a Mátrában, mintegy kétezer fogyasztási helyen nem volt áram, és bár a szolgáltató aggregátorok segítségével próbálta orvosolni a problémát, az nem nyújtott kielégítő megoldást.

A mátrai szállodákban azonban nem csak rendkívüli időjárási viszonyok között ingadozik az áramszolgáltatás, az üzemeltetők szinte havi rendszerességgel találkoznak a problémával, ami az anyagi kár mellett és jelentős presztízsveszteséget okoz a térségnek - egészítette ki a városvezető szavait Hoffmann József, a mátraházai Hotel Ózon tulajdonosa.

Palik Tibor, a sástói Oxygen Adrenalin Park és a Sástó Hotel Mátra tulajdonosa úgy vélte: az elmúlt években megvalósult több tízmilliárdos magánberuházásokat nem követte az infrastruktúra fejlesztése, így a Mátrába érkező vendégek leromlott úthálózattal találkoznak, mobiltelefonjaik lefedettség hiányában nem működnek, az ivóvíz minősége kifogásolható, a hiányzó gázszolgáltatás miatt pedig a vendéglátóknak jelentős többletköltségük keletkezik, így versenyhátrányba kerülnek az ország más területein működő szállodákkal szemben.

Stuller András, Mátraszentimre hat felső-mátrai települést képviselő polgármestere elmondta: a problémát már évekkel ezelőtt is felvetették, és néhány település esetében az áramszolgáltató plusz betáplálással enyhített is a helyzeten, de a többi településen élő ötszáz ember, a közel 1600 szállodai férőhely és ugyanennyi hétvégi ház esetében még ma is gyakran szünetel az áramellátás. A településvezető szerint a légkábelek földkábelekre való cseréje jelenthetne megoldást, ez azonban máig nem valósult meg.

Hiesz György gyöngyösi polgármester úgy fogalmazott, Gyöngyös a Mátra fővárosaként gesztorszerepet vállal abban, hogy a Mátrában élők és a több mint háromezer munkahelyet biztosító, folyamatosan bővülő mátrai idegenforgalom érdekét érvényesítsék, ezért egy közös levélben fordulnak majd a politikai és gazdasági döntéshozók felé, amelyben kérik a mára tarthatatlanná vált helyzet megoldását.

Forrás: www.gyongyos.hu
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.