Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbühel: a világ legkeményebb síversenye

2015.01.23. Bata Attila

Mától kezdetét veszi a kitzbüheli hétvége, ahol több versenyt is rendeznek, többek között a szombati lesiklást, amely talán a világ legismertebb alpesi lesikló versenye. Az idén kedvezőek az előjelek, van elég hó, jó állapotban van a pálya, bár nőtt a veszély, az egyik ugratót kissé átalakították.
Az idén 75. alkalommal rendezik meg a Hahnenkamm versenyt a Streif pályán és a jubileumot brutális pályával ünnepelhetik meg a versenyzők. Több versenyző is megjegyezte, hogy a pálya rég volt ennyire durva. Ezt még Bode Miller is bevallotta, aki a tegnapi edzésen a hatodik legjobb időt csúszta. Ennek ellenére Miller még sem áll rajthoz a pénteki szuper-G-ben, de a verseny előtt mégiscsak lecsúszik egy kamerával a tévések kedvéért, hiszen ezt a versenyt még az USA-ban is élőben közvetítik. Miller szerint nyolc héttel a műtét után őrültség lenne holnap is rajthoz állni, de az ő esetében ebből nem derül ki egyértelműen, hogy akar-e indulni szombaton.

A traverz: kritikus pont, nagy sebességgel kell bevenni a balos kanyart majd keresztbe csúszni a hegyoldalon, lehetőleg minél fentebb síelve
A traverz: kritikus pont, nagy sebességgel kell bevenni a balos kanyart majd keresztbe csúszni a hegyoldalon, lehetőleg minél fentebb síelve
A pálya pedig roppant nehéz. Az idén újra a klasszikus útvonalon versenyeznek, tavaly sajnos kimaradt a traverz rész, mert annyira perzselte a Nap, hogy ki kellett kerülni egy síúthoz hasonló pályán. Az idén lesz traverz, ezt már a nagy esélyesnek tűnő Kjetil Jansrud is megtapasztalhatta. A norvég megnyerte a két edzést, az előző wengeni versenyen is esélyes volt, de a leglaposabb részen elkövetett hibájáért durva árat fizetett. A tegnapi edzésen a traverzen átcsúszva hozta rá a frászt mindenkire, csoda, hogy bukás nélkül megúszta, de még így is első lett.

Korábbi pályatérkép a szombati versenyre. Az átépített ugrató az 1-es pontnál, most hosszabb ugrásokat várunk. A lenti kép ugratója a 7-es pontnál, a traverz 8-as ponton, ez a két rész tavaly kimaradt.
Korábbi pályatérkép a szombati versenyre. Az átépített ugrató az 1-es pontnál, most hosszabb ugrásokat várunk. A lenti kép ugratója a 7-es pontnál, a traverz 8-as ponton, ez a két rész tavaly kimaradt.
Jansrud egyébként elégedett a pályával, a felső részen magasan ő síelte a legjobb időt, az útvonalát valószínűleg sokan fogják kopírozni. Tetszik neki az átalakított ugrató a Mausefalle részen (ez nem a sok baleset miatt lerövidített ugrató a célegyenes előtt), itt is egy más nyomvonallal készül a többiekhez képest. Vannak néhányan, akik annyira nem örültek, hogy itt most már nagyobbat lehet ugrani. Többen is buktak az edzéseken, volt, akit még kórházba is kellett vinni.

Abból a házikóból indul a pénteki szuper-G verseny
Abból a házikóból indul a pénteki szuper-G verseny
Ma a kombinációs versenyt rendezik (szuper-G 11:30-kor, villanyfényes szlalom 16:45-kor). Az edzők és a jó lesiklók máris háborognak, hiszen szombaton pokoli futam lesz és péntek este még mindig síelniük kellene. Számos lesikló már most bejelentette, hogy a szlalomot biztosan kihagyja. Tavaly ezt a párosítást vasárnap rendezték, az idén hozták előre péntekre, amely sokaknak nem tetszik.

Az idén mozifilm is készült a versenyről
A pálya tényleg brutális lesz. Már több hete építik a szervezők, múlt hét hétfő óta emberi halandó már nem síelhetett rajta. Az előző hétvégén érkezett 30 cm hó, azt már eldolgozták. A felső rész tükörjég és hihetetlenül buckás. Külön-külön sem a hobbisíelők álma, így együtt már a versenyzőknek is kihívás lesz. Aztán a középső rész alatt már a Nap fogja sütni a pályát, a jeges pálya helyett jóval puhább szakasz következik, amelyhez verseny közben kell majd alkalmazkodni.

A versenyre a helyi meteorológiai intézet is készül. Külön mérőállomásokat telepítettek a pálya három pontján, hogy a lehető legpontosabb előrejelzésekkel szolgáljanak. A mostani ígéretek szerint nem lesz gond az időjárással.

Ilyen ugrató után érkeznek a traverz bejáratához. Látszik, hogy milyen sokat kell keresztbe csúszni a célegyenes irányába.
Ilyen ugrató után érkeznek a traverz bejáratához. Látszik, hogy milyen sokat kell keresztbe csúszni a célegyenes irányába.
Ezt már sokszor megírtuk, Ausztriában ez a versenyek versenye. Szinte mindenki itt lesz, aki számít az osztrák vagy a német társadalmi életben. A három nap alatt közel 100 000 nézőt várnak a helyszínen, 500 millió nézőt a tévék előtt. Ha szombaton Ausztriában síelünk, ne csodálkozzunk, hogyha a tömegtől nem férünk be a pálya melletti hüttékbe, a tévék elé.

A versenyeket az Eurosport 1 és Eurosport 2 felváltva élőben közvetíti. Szombaton 11:45-kor a lesiklást. Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nők versenyeit (Miklós Edit!) is közvetítik szombat-vasárnap Svájcból!
KOMMENTEK
Pulmy | 2015.01.23. 09:59
Szerintem Miller inkább azért nem indul a hétvégén,mert félti a védett ranglistás helyét. Nem akarja ellőni a 2 lehetőség egyikét,jó lesz az a VB-re !
huligan | 2015.01.23. 10:18
Miller a VB-re gyúr!
Klóci | 2015.01.23. 20:57
Háát ezt látni Kell! Hatalmas élmény.... Ott nem számít, hogy Bode vagy Carlo, vagy bárki más! Ajánlom mindenkinek, hogy egyszer nézze meg élőben!
PEDRO | 2015.01.24. 12:03
Persze teniszt mutatnak.
Bata Attila | 2015.01.24. 12:08
havazik :) + köd is van
halasztják :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.