Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hokkaido: ilyen korán még nem havazott a japán szigeten

2018.08.20. Bata Attila

A hatalmas havazások és a pályán kívüli síelés szerelmeseinek valószínűleg nem kell bemutatni a japán Hokkaido régiót. Rengeteg síelő bakancslistáján szerepel, hogy egyszer ide eljusson valamelyik télen, amikor nyakig érő hóban lehet csapatni a hegyekben. Az idén nagyon korán megérkezett az első havazás.
Kezdjük azzal, hogy nem normális, amit az idei nyáron az időjárás Japánban produkált. Talán még emlékszünk a forró júliusra. Egész Japán szenvedett a hőségtől. Megdőlt az abszolút melegrekord 41,1 fokkal. Kyotoban egy héten keresztül naponta 38 fok felett volt a maximumhőmérséklet. Sokan elkezdtek aggódni, hogy mi lesz itt két év múlva, ha 40 fokban kell olimpiát rendezni.

Ez a meleg július végén Hokkaidoban is 35 fokos kánikulát hozott. Azonban múlt hét közepére megérkezett a lehűlés és már havazott is a szigeten is. 1500 méter felett három fokra csökkent a hőmérséklet, de az alacsonyabban fekvő településen is előkerültek a kabátok.

A lenti képek az 1984 méter magas Kuro-hegy oldalában, a csúcshoz közel kb. 1900 méter magasan található menedékház mellett készültek, amelyeket a síterep tett közzé a közösségi oldalán.

A szigetre érkezett lehűlésre kissé irigykedhettek Japán többi részén, hiszen Tokióban továbbra is 30, Nagojában pedig 35 fokot mértek.

Szokás szerint a japán meteorológusok azonnal szolgáltatták a precíz adatokat. Itt 1974 óta regisztrálják az adatokat, de ilyen korán még sosem érkezett meg a havazás az elmúlt 44 évben. Az eddigi legkorábbi havazást 2002. augusztus 21-én jegyezték fel. Tavaly szeptember 28-án havazott először, és az eddigi évek átlaga alapján az első havazás "statisztikailag" szeptember 18-ra esik.

Hokkaido tavaly is jó telet zárt, az egyik meteorológiai mérőállomáson (Horokanai) megdőlt a hóvastagság rekord, 312 cm vastag hó borította a tájat. Az ezt megelőző öt évben Niseko síterepén átlagban szezononként 12 méter hó hullott. Azért csak ennyi, mert a 2016/2017-es szezonban "csak" 668 cm esett, amely lefelé húzza az átlagot. Ez az érték egy 2000 méter körüli síterepen az Alpokban már egy havas telet jelent. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.