Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újratöltve: hókáosz Ausztriában

2012.01.21. Stánicz Balázs

Újratöltve: hókáosz Ausztriában Alig szálltak el a legutóbbi hófelhők, helyükre újak érkeztek. Ma estig akár egy méter feletti friss hó is eshet a nyugati tartományokban. A nagy hó miatt több magasabb út járhatatlan, Tirolban síterepeket is lezártak.
Mínusz negyven fok a hegyekben

A hét eleje „szibériai” hideget hozott a mélyen behavazott alpesi völgyekbe. Csípős reggelre ébredtek Ausztria nagyobbik felén; -15 és -20 fok közti értékeket mértek, az ország leghidegebb lakott települése a lungaui St. Michael volt, itt -26 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála a hét első napjaiban. Még ennél is alacsonyabb, már-már sarkvidéki zimankó uralkodott Funtensee-ben, ahol -40 fokot mutattak a hőmérők. Funtensee a Steinernes Meer hegységben fekszik, közel a bajor-salzburgi határhoz.

120 cm friss hó vasárnap estig

Vasárnap estig 120 cm friss havat várnak az Arlberg térségében, ezzel együtt a lavinaveszély is emelkedett, jelenleg 4-es, azaz nagy lavinaveszély van érvényben a sípályán kívüli területeken. Az elmúlt 36 órában Salzburgban 50-80 cm, helyenként egy méter friss hó esett (ezek még ma reggeli adatok, azóta az intenzív havazásnak köszönhetően újfent tekintélyes hómennyiség hullott le). Tirolban és Vorarlbergben 24 óra leforgása alatt 30-70 cm esett, a legtöbb Arlberg és Silvretta hegyeiben.

Felső-Ausztriában az egy nap alatt leesett friss hó vastagsága 30-50 cm közt mozog, Stájerország északi részein csütörtök óta 50-80 cm hónak örülhetnek a téli sportolók. Alsó-Ausztriát ma este éri el a nagy havazás, itt holnap délig akár 50 cm is lehullhat, elsősorban az Ybbstali Alpok térségében (Hochkar).

Elzárt települések és síparadicsomok Tirolban

A nagy hó és az ezzel összefüggő lavinaveszély végett több nyugat-tiroli síterep és település elérhetetlen; köztük Ischgl, Galtür, Steeg (Lech völgye). Szombat délutántól nem lehet megközelíteni Lech, Zürs, St. Anton üdülőhelyeket sem. Salzburg tartományban minden út lezárásra került Mühlbach am Hochkönig irányába, egyrészt a nagy lavinaveszély, másrészt az útra dőlt fák miatt.

Több út csak hólánccal járható

A magasabb hegyi utak kivétel nélkül csak hólánccal járhatók (így Obertauern és Katschberg is), továbbá St. Johann és Wagrain közti út, Raurisnál Hainbach és Bucheben közt, Schladming és Filzmoos útszakasz. Wagrain Flachau irányából elérhető hólánc nélkül, de a nagyobb járműveknek (7,5 tonnától) már itt is láncolniuk kell.

Bár az osztrák közútkezelő szolgálat folyamatosan dolgozik, ennek ellenére nem kizárt, hogy vasárnap reggelre lavinaveszély és útra dőlt fák miatt újabb útszakaszok és ezzel együtt települések válnak elérhetetlenné. Aktuális információkat az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) honlapján találunk.
KOMMENTEK
Tihanyi Zsolt, Kalandbázis | 2012.01.21. 20:42
Obertauern-ben nincs azért szükség hóláncra, takarítják az utat rendesen.
Rekiii | 2012.01.21. 20:56
Hintertuxot is takarítják, bár az emberek előszeretettel szerelik fel a hóláncot, én közlekedek nélküle. Bár ahogy havazik, reggel szerintem már kelleni fog.
Szekely Szilard | 2012.01.21. 21:10
En meglepodtem Schladmingban, januar 10 korul havazott, de azert nem volt tobb 3-5 cm honal az uton, sot helyenkent aszfalt volt es megis az auto kozel egyharmada lanccal,jart. Koztuk meg 4x4 terepjarok, pl X5 BMW
boardza | 2012.01.21. 21:27
Ma Klippitz is kapott valamicske havat, de az ország ezen része meglehetősen hóhiányos. Hólánc a kocsiban maradt.
tothlevente | 2012.01.21. 21:28
Hasonló képekkel lehetett találkozni St-Johann és Wagrain között is 2 hete.
Stani | 2012.01.21. 21:41
@Zsolt, a völgyből hólánc nélkül tegnap se lehetett felmenni (tapasztalat), nyilván négykerekes autók más téma.
Friss hír, hogy St Johann-Wagrain közti út zárva (17-es km)
norboi17 | 2012.01.21. 21:46
Én tegnap értem haza Wagrain-ból. Az utak lánc nélkül is jól járhatóak, de a kamionok elakadása miatt egy órát kellett állnunk Wagrain és Flachau között. Szóval az utakat takarítják, de ilyen zsebkendőnyi méretű hópelyhek között nem sok eséllyel. A faluban szép nagy hó van (majdnem 2 méteres), aki erre a környékre megy az nézze meg, hogy mi alá parkol.
Stani | 2012.01.21. 22:00
Tegnap még viszonylag laza volt az az út (bár havas), az intenzív havazás csütörtök estétől péntekre virradóra, majd péntek reggeltől egész nap tartott. Amúgy tényleg nagy hó van ott is, ráadásul a hét elején még gyönyörű napsütés volt.
Wagrainba mindig a St Johanntól vezető út, ami havazás esetán kritikus, mert végig emelkedik. Ha Flachau felől közelíted meg, ott nem lehet gond (szgk) a kis szintkülönbség miatt.
jalo | 2012.01.21. 22:24
Ma értem haza Schladmingból.Rengeteg hó esett egyetlen nap alatt és bár a ma reggeli induláskor sütni kezdett a nap, mára is ígértek jócskán havat a meteorológusok! Az utakat szépen takaritották, nem volt probléma a közlekedéssel!
stelvio | 2012.01.22. 06:05
Az időjárás egyelőre megbízhatóan teljesít, azt hozza, amit az előrejelzések alapján várni lehet. Két hete jeleztem, hogy erre a hétvégére ismét jelentős havazás várható Nyugat-Ausztriában. A pontos előrejelzés nem wudu őseimnek köszönhető, hanem a megbízhatóan működő zonalitásnak.
A következő időszakban szerdáig gyengébb havazás lehetséges Ausztriában, helyenként 20 centit is elérhet a további friss hó, aztán szerda és csütörtök várhatóan naposabb lesz. Péntektől ismét lehet havazás, de nem számottevő. A markáns zonalitás gyengül, egy brit anticiklon épül ki, amely teret nyit az észak-kelet európai hidegnek. Ennek a keleti oldalán február elején mediciklonok is kialakulhatnak, s az Magyarországra is meghozhatja a havat. Mivel ez már 10 napos intervallumban van, erősen bizonytalan, hogy talpas hideg alakul ki nálunk, vagy mediciklon teszi izgalmassá a telet. A mediciklon valószínűleg kialakul, de az útvonala teljesen bizonytalan. Jelenleg egy délebbi pálya tűnik valószínűnek.
szabobi | 2012.01.22. 10:01
Tegnap reggelre 30-35 cm esett Vordere Ramsauban, de már péntek este is csak hólánccal tudtunk felmenni Schladmingból.
Pip | 2012.01.22. 10:19
Este értünk haza Livignoból. Irdatlan mennyiségű hó esett. Hazafelé Linzig hófalak mindenütt + folyamatosan esett. Utána Pestig eső + viharos szél. Az utakat takarítják, nem tettük fel a láncot, de ettől függetlenül sokan elakadtak. A turnusváltás miatt a 900 km-t 16 óra alatt sikerült megtenni, pedig korán indultunk...sosem volt még ilyen borzalmas hazautunk :D
WéberF | 2012.01.22. 10:46
Azért ez még mindig jobb, mintha hóhiányban szenvednénk. Így van remény, hogy hosszú lesz a szezon. Március végéig biztosan kitart nagyon sok helyen. WFeri
Szekely Szilard | 2012.01.22. 11:06
Milyen vilagot elunk, meg kell lepodjunk, ha januar kozepen az Alpokban tel van:). Ennyire elszoktunk volna a normalis teltol?
hómániás | 2012.01.22. 13:45
Csatlakozom Zsolthoz, Obertauernben a síbuszok miatt is minden hamar tisztává válik, ám sofőrök eszetlen tempóban mennek a szurdok szerpentinjein!!! Ott legalább tél van, és ennek tessék igazán örülni, és nem magyar módon hozzáállni! Igen, ők, ott, tudják kezelni! Együttérzek Pip-pel, piszok fárasztó lehetett!!!
hu1zam | 2012.01.22. 16:01
Tegnap este Aflenztől majdnem Grazig, még az autópályán is havon jöttem. Nem zavart, mert január van = tél. Megfelelően odafigyelve, ilyen körülmények között is lehet közlekedni, sőt, ami fontosabb, a sípályákon növekszik a hómennyiség...
sazsolti | 2012.01.23. 09:14
Csak Nassfeld szenved. Sajnos..:((
porszi | 2012.01.23. 20:26
21.-én jöttünk Serfaus mellé.
Hóesés az volt a Tiroli régióban,de semmivel sem volt nehezebb eljutni ide mint máskor.A pályák jó része le volt zárva,és csak ma 23.-án nyitottak meg jó párat.A pályákon a gépek folyamatosan dolgoznak,de így is rengeteg a hó.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.