Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fenntarthatóság Ausztriában: működő példák a téli turizmusban

2022.11.08. austria.info

Amikor Ausztriában fenntarthatóságról beszélünk, akkor nemcsak az ökológiai dimenziót, hanem a társadalmi-kulturális és gazdasági komponenseket is egyformán bevonjuk. Itt jönnek képbe Ausztria házigazdái és az osztrák vendégszeretet is.
Fotó: Österreich Werbung / Harald Eisenberger
Fotó: Österreich Werbung / Harald Eisenberger

Mit tesznek az osztrák hegyi vasúttársaságok és síközpontok az erőforrások felhasználásának és a CO2-kibocsátás minimalizálása érdekében?

A technikai fejlődésnek köszönhetően a hóágyúzás energiafogyasztása az elmúlt években jelentősen csökkent. Az energia nagy része megújuló forrásokból származik (vízenergia és zöldáramú erőművek). Az ingyenes transzferek, a síbuszok és a közlekedési szolgáltatók, például az ÖBB csomagajánlatai (vasúti utazás + szállás + helyi transzferek + síbérlet) segítenek csökkenteni az egyéni utazást. Ausztria-szerte számos szállodaprojekt tekinthető példaként. Íme néhány tipp a példaértékű kezdeményezésekhez.

Amit a télen üdülők tehetnek

A vendégeknek is van hatalmuk és felelősségük. Ha az utazók tudatában vannak annak, hogy nyomot hagynak maguk után, és hatással vannak a lakosság életkörülményeire, valamint a felkeresett természeti és kulturális látnivalók állapotára, akkor az üdülőhelyek a jövőben is vonzóak és vendégszeretőek maradhatnak.
Fotó: Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Fotó: Österreich Werbung / Peter Burgstaller
A fenntarthatósági elvek sikeres megvalósítása tehát az Ausztriában vendégeskedőkön is múlik: ahhoz, hogy az utazásszervezők fenntartható utazási ajánlatokat állítsanak össze, szükség van az erre irányuló keresletre is az utasok részéről.

A következő intézkedések a téli üdülést is éghajlat- és környezetbarátabbá teszik:

  • Az utazáshoz és az üdülőrégióban tett kirándulásokhoz tömegközlekedési és környezetbarát (pl. elektromos autó) közlekedési eszközöket használhatunk.
  • Olyan régiókat és helyeket választhatunk az üdüléshez, ahol a gazdaság éghajlat- és környezetbarát, és amelyek kellőképpen figyelembe veszik a lakosság érdekeit és részvételét a gazdasági fellendülésben az idegenforgalom révén.
  • Foglalás olyan utazásszervezőknél, utazási irodákban és szállodákban, amelyek elismert fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkeznek.
  • A szabadidős és sporttevékenységek összeegyeztethető módon történő szervezésével a természet és a környezet iránti tiszteletről lehet tanúbizonyságot tenni. A fenntartható sípályán kívüli tevékenységekkel (hótalpas túrázás, téli túrázás, szánkózás, lovas szánozás, téli lovaglás, sítúrák és sífutás) a téli üdülés klímabarátabbá válik.
  • Síeléskor előnyben részesíthetjük a helyben és a régióban előállított termékeket; ez az éghajlatot is védi (kevesebb áruszállítás), és erősíti a regionális értékteremtést.
Fotó: Österreich Werbung / Michael Stabentheiner
Fotó: Österreich Werbung / Michael Stabentheiner

Példa #1
Klimaberg Katschberg - új energiával való feltöltés CO2-semleges módon

A Klimaberg Katschberg régió a világ első turisztikai régiója, amely vállalta, hogy 2030-ra CO2-semleges legyen: elkerülje, csökkentse és kompenzálja a regionális szintű kibocsátást. A legfontosabb a CO2-kompenzáció az e4f éghajlati talaj használatával. Az e4f klímatalaj mikroorganizmusokkal dúsított szén-dioxiddal rendelkezik. Nemcsak nagy mennyiségű vizet és tápanyagot képes tárolni, hanem elősegíti a humuszképződést, véd az erózió ellen, és több száz évig megköti a CO2-t. A Klimaberg Katschberg régióban a legelőket, szántóföldeket, sípályákat, lapostetőket és magaságyásakat e4f-klíma talajjal gazdagítják. Így közvetlenül a helyszínen kompenzálják a CO2-kibocsátásukat.

Az e-mobilitás és az e-autómegosztó szolgáltatás bővítésével a régió hozzá kíván járulni a 2030-ig megvalósítandó CO2-semlegesség ambiciózus céljának eléréséhez és a forgalom csökkentéséhez. Minden vasúton utazónak 50 euró visszatérítés jár a vonatjegyre. A térségben az éghajlatbarát mobilitás érdekében elektromos járművek – autók, kerékpárok, rollerek – állnak rendelkezésre.

Kulináris szempontból a régió figyelmet fordít a szezonalitásra, a regionalitásra, a minőségre és az éghajlatbarát jellegre. Ezenkívül klímamenüt is kínálnak az étlapokon. Ez tisztán növényi alapú és valódi kulináris élvezet, továbbá hatalmas mennyiségű erőforrást, például CO2-t, vizet és termőföldet takarítanak meg.
Fotó: Österreich Werbung / Sebastian Stiphout
Fotó: Österreich Werbung / Sebastian Stiphout

Példa #2
A természetes hó varázsa a Planneralm-on

A Planneralm innovatív természetes hó koncepciójának köszönhetően a téli üdülők már a szezon kezdetétől a természetes hó összehasonlíthatatlanul magas arányán alapuló hó- és pályaminőséget tapasztalnak, amely a völgyekben található helyekhez képest jellegzetesen eltér. Sőt még jóval tavasszal is tapadósabbak és kevésbé jegesek a lejtők, mivel az előkészített hó kevesebb nedvességet ad le, és az olvadási időszak is később kezdődik.

Stájerország legmagasabb fekvésű sífalvának innovatív természetes hókezelése azon alapul, hogy a gépi úton előállított hó vékony (legfeljebb 30 cm), hideg alapot biztosít, amelyen a természetes hó korábban megmaradhat.

A korszerű hóágyúrendszer már a szezon előtt biztosítja a havat. Erre a célra a legmodernebb hóágyúkat használják, amelyek nagyon energiahatékonyan működnek. Mivel a hóágyúzótó olyan magasan van, kevesebb szivattyúzási energiát kell alkalmazni – energiatakarékos és 100%-ban zöldáram-mixből származik.

A tegnapi hóból holnapi hó lesz. Tavasszal, amikor a hőmérséklet emelkedik, az olvadékvíz csak a gravitáció segítségével (külső szivattyúerő nélkül) áramlik a tóba, és a következő télen ismét hó készítésére használják fel.

Információk Ausztriáról: austria.info
KOMMENTEK
magnum56 | 2022.11.08. 12:02
"innovatív természetes hó"

Bánkúton évtizedek óta ezt használják.


"Mivel a hóágyúzótó olyan magasan van ... Tavasszal, amikor a hőmérséklet emelkedik, az olvadékvíz csak a gravitáció segítségével (külső szivattyúerő nélkül) áramlik a tóba..."

A víz gravitáció segítségével áramlik fel a magasan fekvő tóba.
Nem semmi. A sógorok rájöttek valamire? ;)
TZoli | 2022.11.09. 10:31
Van olyan, hogy visszafelé folyik a patak. Elég, ha felduzzasztod. Lehet itt is valami olyanféle van. Kérdés, hogy mit szólnak a gazdák, mikor elzárják a legelőkről a vizet.
Azt tudomásul kell venni, hogy bármit is csinálnak, az soha nem lesz a fenntarthatóság része. Az valahol mindig bele fog avatkozni a természet rendjébe. Ezt tudomásul kell venni. A kérdés, csak az, hogy ez mennyire károsít, arányban van-e az elért eredménnyel.
Szeretek síelni. Mert jó. A szabadság érzetemet hozza vissza. De nagyon nem szeretem mikor ezért szét túrják a gleccsert, nagy energiabefektetéssekkel technikai műhavaznak azért, hogy meglegyen az éves bevételük. Inkább akkor és ott síelek, amikor és ahol természetes hó van. Ha ez nincs, akkor még mindig van más.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Fischer Ferienhaus
Családi apartmanház Obertauern és Grosseck síterepek között, Twengben. A pályák akár saját autóval, akár a sí kártyával ingyenesen használható síbusszal (90 m) is elérhetők. Igényesen bútorozott apartmanok, összesen 24 vendégággyal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Cristallo csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A Falkensteiner Hotel Cristallo****S 1.600 méteres magasságban, közvetlenül a sípályák mellett található, mintegy 2000 m2-es wellness és vízi élményvilággal. A gyermekek szórakozásáról külön wellness és játszórészleg gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grizzly Sport & Familien Resort csillagcsillagcsillagcsillag
Igazi pályaszállás Katschberg - Aineck-i oldalán, a kétüléses lift völgyállomásánál található wellnessel, étteremmel. A szobák ára a 3/4 "kényeztető" panziós ellátást tartalmazza!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.