Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Donovaly: türelem, ha nagy havazásban utazunk a síterepre

2019.12.17. Bata Attila

Az idei szezontól környezetvédelmi okokból már nem sózzák a Donovaly síterep hágójához vezető utat hatalmas havazás esetén sem. Több türelmet kér a hatóság az autósoktól.
Sok ilyen havas napot szeretnénk a hegyen, az úton ennek már nem örülünk.
Sok ilyen havas napot szeretnénk a hegyen, az úton ennek már nem örülünk.
Szabály szerint eddig sem lehetett volna a Staré Hory utáni részen (16,5 és 27,5 kilométer között) vegyi anyagokat használni a téli nagy havazások idején, de vészhelyzetben ezt nem mindig tartották be. Idén azonban változik a helyzet, hatalmas havazás és komoly fennakadás esetén sem vetnek be vegyszereket, így zúzalékkal, hótolókkal és jégtörő lapátokkal próbálják megtisztítani az utat.

A legfőbb ok, hogy a környék több százezer fogyasztó számára vízellátást biztosító vízbázis közelében terül el. Ezért mostantól jóval szigorúbban veszik, hogy mi kerül az ivóvízbe.

Észak-Amerikában, az Alpokban, de már más szlovákiai hágókon is alkalmaznak magnézium-kloridot tartalmazó szóróanyagot. Ez már nagy hidegben is működik, anélkül, hogy káros lenne a fákra és a növényzetre. Azonban a helyi hivatal ragaszkodik ahhoz, hatástanulmányok készüljenek arról, hogy a magnézium-klorid mennyire veszélyes az vízkészletre. Mivel ilyen tanulmány nem készült, és az idő rövidsége miatt ebben a szezonban már nem tudják elkészíteni, így ennek a használata is tiltott.

A helyi rendőrség több türelmet kér a télen idelátogató síelőktől, hiszen nagy havazások esetén várhatóan gyakrabban lesznek kénytelenek lezárni a síterephez vezető utat.
KOMMENTEK
csemmyboy | 2019.12.17. 17:47
Sajnos a Dobsinai-tetötöl (Dedinky-Mlynky elágazas) lefelé a Stracena völgyben, majdnem a 67/66os ut elagazasig katasztrofalis, jégbordas, nehol 10-20 centis szintkülönbség is volt az úton XII.15-én.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Sport Hotel Donovaly csillagcsillagcsillag
A 2016-ban felújított, gyerekbarát szálloda Donovaly központi részén, a sípályáktól 400 méterre található. Donovaly legnagyobb wellness részlege itt található szaunákkal, medencével, jacuzzival és sok más szolgáltatással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Gloria csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Donovaly Nová Hola oldalán, 300 méterre a legközelebbi lifttől. Háromféle szobatípus 2-4 fő részére modern berendezéssel, LCD TV-vel és wifi internettel. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.