Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: ismét méteres friss hó és kemény mínuszok

2023.12.04. Stánicz Balázs

A hétvégén ismét nagyobb havazás terítette be Ausztriát, ezúttal a keletibb országrészben is szépen havazott és Bécsben is összefüggő hótakaró alakult ki. Rövid idő (24-30 óra) leforgása alatt sok helyütt 40-50 cm hó esett a völgyekben és méter feletti friss hó a hegyekben.
Kaprun vasárnap 2000 méteren - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Kaprun vasárnap 2000 méteren - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
A legjobban egyes tiroli, salzburgi és északnyugat-stájer régiók jártak, de vastagon havas a táj Felső-Ausztriában és Alsó-Ausztriában egyaránt, a tegnapi napsütésben a felsőosztrák Hochficht síterepe akár lehetett volna valahol Finnországban is, vastag hó alatt roskadoztak a fenyvesek.
Hochficht (Felső-Ausztria) a vasárnapi naplementében - Fotó: Hochficht
Hochficht (Felső-Ausztria) a vasárnapi naplementében - Fotó: Hochficht
A hirtelen jött nagy hó átmeneti fennakadásokat okozott a közlekedésben, az A21-es autópálya csaknem fél napig zárva volt a keresztbe fordult kamionok miatt. A stájer Mura völgyében 20 000 háztartás volt egy napon keresztül áram nélkül. A salzburgi 311-es főutat szombaton Lofer és Weißenbach közt irányított lavinarobbantás miatt lezárták, utoljára ilyen a 2019-es évben fordult elő.
Az Arlberg régióban már az egy héttel ezelőtti havazás után is hatalmas hó volt - Fotó: Unwetterfreaks
Az Arlberg régióban már az egy héttel ezelőtti havazás után is hatalmas hó volt - Fotó: Unwetterfreaks
Időközben sikerült az ideiglenesen lezárt utakat, autópályákat megnyitni, a közlekedés mindenhol zavartalanul zajlik, a hegyvidéki területeken, magasabb útvonalakon természetesen télies útviszonyokra, havas útfelületekre készülhetünk, bár a főbb útvonalak immáron ezen a részeken is száraz vagy sónedves aszfaltcsíkok.
Zell am See szombaton, a hegyen méteres hó esett - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Zell am See szombaton, a hegyen méteres hó esett - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Két méter feletti a hóvastagság Arlbergben, Pitztalon, Söldenben. 150-200 cm hó fedi a lejtőket Obertauernben, Kaprunban, Hintertuxon, Zillertal Arenaban, Kleinarlban, Dachstein gleccseren. Említést érdemel a felső-osztrák Wurzeralm, ahol 160 cm a jelenlegi hóvastagság. A havazással a legjobban az Arlberg környéke, egyes magasabb tiroli síterepek (így Sölden, Pitztal), az innsbrucki Nordkette, továbbá a Zillervölgyi-Alpok jártak.
Galsterbergalm (Schladming völgy) tegnap
Galsterbergalm (Schladming völgy) tegnap
Salzburgban szinte minden síterep jelentős havat kapott, a stájeroknál Dachstein, Schladming völgye és a Hochschwab, Veitschalpe, Wildalpe régió járt a lejobban.

Karintiában sajnos az erős déli áramlás nagyon magasra tolta a havazást, sok helyütt még szombat délelőtt is 2000 méterig az eső esett. Később megérkezett északról a lehűlés, így több karintiai síterep 20-30 cm havat kapott, ennél lényegesen többet Mölltal gleccser és Heiligenblut.

A havazás után kellően hideg lett, már vasárnap reggel -20 fok alatti hőfokokat mértek 3000 méteres magasságban és a völgyekben is -10 fokok röpködtek. Hétfőre még inkább lehűlt az idő. Az alacsonyabb, 1000 méter alatti völgyekben -20 fok alá süllyedt ma reggelre a hőmérő higanyszála. -24,2 C fokot mértek az alsó-ausztriai Schwarzau im Freiwaldban. Közel -20 C fokot Radstadtban (Salzburg tartomány), -18 C fok körüli hőmérsékletek jellemezték a reggeli órákban Aigent (Schladming mellett) és Zell am See-t (Salzburg tartomány).

A sípályákat intenzíven hóágyúzzák, kifejezetten csodás szezonstartot hozott a december Ausztriába.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.