Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az oroszok rendeznek téli olimpiát 2014-ben

2007.07.05. Bata Attila

Ma hajnalban Guatemalavárosban eldőlt, hogy az oroszországi Szocsi rendezheti a 2014-es téli olimpiát. Putin elnök ígéretei, a makettek, és a több milliárdos tervek meggyőzték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjait, hogy az oroszok szinte a nulláról indulva hét év alatt képesek lesznek mindent megépíteni.

Akár be is jegyezhetjük a naptárunkba, hogy 2014 február közepén a fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban rendezik meg a téli olimpiát, olyan színhelyeken, amelyek egyelőre csak a számítógépes prezentációkon léteznek. A város eddig inkább a pálmafás tengerpartjairól volt ismert, mint a közelében fekvő havas hegyeiről.

A szavazáson az oroszok az osztrák Salzburgot és a dél-koreai Pjongcsangot előzték meg. Salzburg már az első szavazási körben kiesett, de ezzel inkább csak az osztrák szervezőket döntötte letargiába, hiszen az osztrák pályázat leggyengébb pontja a lakossági támogatás hiánya volt. Létesítmények tekintetében az osztrákok akár már holnap is megrendezhetnék a versenyeket, de a nyugodt és kényelmes élethez szokott tartomány lakosai nem lelkesedtek az olimpiáért, ezért vélhetően őket nem nagyon rázta meg a vereség híre.

Salzburg vereségének leginkább a németek örülhetnek, akik komolyan készülnek a következő, 2018-as olimpia rendezésének megpályázására és egy esetleges salzburgi siker minden álmukat összetörte volna. A csalódott osztrákok szerint a hagyományok és az értékek kevésnek bizonyultak az oroszok által beígért hatalmas pénzekkel szemben, amely nem sok jót jelent a jövőre nézve, így köszönik szépen, de egy ideig biztosan nem fognak pályázni.

Pénz tekintetében a dél-koreaiak sem panaszkodhatnak, az utóbbi években sokat költöttek síterepeikre. Most már azzal is meglepetést okoztak, hogy az első szavazási kör után ők álltak az első helyen, de aztán a kiesett Salzburgra szavazó tagok inkább a közelebbi Szocsi mellett döntöttek. A prezentációjukban az olasz Alberto Tombát is bevető dél-koreaiak mindössze négy szavazattal vesztettek a végén.

Az oroszokra hatalmas munka vár az elkövetkező években, hiszen jelenleg csak a nyitó és záró ünnepségeknek otthont adó nyitott stadion áll készen, igaz ez is felújításra szorul. A koncepció hasonlít a 2010-es kanadai olimpiához. Itt is a központban (Szocsi) rendezik a fedett versenyeket, míg a havas számokat a 45 percre található Krasznaja Polana település közelében. Ez valamivel jobbnak tűnik, hiszen Kanadában legalább másfél órát kell utazni a két helyszín között.

Ha a tervek megvalósulnak Krasznaja Polana környéke lesz a világ legmodernebb síkörzete, több modern síközponttal. Kanadaiak tervezik és építik meg az alpesi versenyeknek otthont adó, a falutól hat kilométerre felépülő Rosa Khutor síterepét. Összesen 40 sípályát fognak építeni, 15 liftet (ebből 3 kabinos, négy darab hatszemélyes és két négyszemélyes ülőlift). Az 1470 méter szintkülönbségű tervezett síterepen jelenleg még egy fát sem vágtak ki, a tervekről és az építkezésről hamarosan részletesen is beszámolunk.

Az biztos, hogy az oroszok Putin nélkül sosem kapták volna meg a rendezés jogát. Személyes részvétele a pályázatban és az a tény, hogy parancsszavára az orosz állami cégek pl. Gazprom dollármilliókat költenek a fejlesztésekre sok szavazatot jelentett. Mindenesetre a 12 milliárd dolláros beruházás végét már nem kell az elnöki székből vezényelnie a jövőre leköszönő orosz elnöknek. Akkor talán majd több ideje lesz, hogy kedvenc időtöltésének, a helikopteres síelésnek hódolhasson.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.