Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák, koreai vagy orosz Olimpia lesz 2014-ben?

2006.06.22. Bata Attila

Megszületett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése és három város maradt továbbra is állva a 2014-es Olimpiai Játékok megrendezéséért folytatott versenyben. Pontosan egy év múlva derül ki, hogy a továbbjutott Salzburg, Szocsi és Pjongcsang közül ki lehet a befutó.

A hét pályázó közül három ország az egykori Szovjetunió utódállamai közül került ki. Közülük kiesett a kazak Almati és a grúz Borjomi, azonban az orosz Szocsi továbbjutott a következő körbe. A Fekete-tenger partján fekvő város komoly fejlesztések előtt áll. Tehetős orosz milliárdosok fektettek be az utóbbi időben a téli üdülőhelyek infrastruktúrájának építésébe és az orosz kormány is komoly pénzösszeget szán a terület fejlesztésére, amennyiben elnyerik az Olimpia rendezését. Szocsi korábban már kétszer is pályázott és a helyiek szerint mindkétszer a fejletlen infrastruktúra miatt vesztett. A pályázat érdekessége, hogy a jelenlegi orosz elnök, Vlagyimir Putyin, kedvenc téli üdülőhelye a környék és az elnöknek igencsak szívügye a síelés és az Olimpia megrendezése is.

A másik két kieső a spanyol Jaca, és a bolgár főváros Szófia. A spanyolok már negyedszerre esnek ki a küzdelemben, és ha a 2018-as Olimpiára is pályázni akarnak, akkor sokkal jobb anyagot kell majd letenniük az asztalra. A bolgároknak hosszabbtávú céljaik vannak, talán egy későbbi Olimpia megrendezésében bízhatnak. A mostani jelentkezéssel az ország erősíteni szerette volna a külföldi befektetőkben kialakult kedvező képet, hogy milyen nagyszabású fejlesztések történtek a bolgár síterepeken az utóbbi időkben.

A második továbbjutó a koreai Pjongcsang, amely a 2010-es Olimpia megrendezését három szavazattal vesztette el a kanadai Vancouverrel szemben. A város a fővárostól kétórás autózással elérhető, rendeztek már itt komolyabb ázsiai kontinensbajnokságokat és 2009-ben itt lesz a hódeszkások világbajnoksága.

A legnagyobb esélyesnek azonban az osztrák Salzburg számít, amely a bizottság értékelése szerint a legalkalmasabb a versenyek megrendezésére. Az előző pályázaton harmadik helyen végzett osztrákok, most 8,5 ponttal az első helyen állnak. Szinte minden tekintetben a legjobbnak tűnik Salzburg, kivéve azt a tényt, hogy a helyi lakosság itt ellenzi leghevesebben a versenyek megrendezését.

Az alábbi táblázat, amely a bizottság nyilvános értékelésében található, az összes vizsgált tényező után kialakult végső sorrendet mutatja:

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.