Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

15 méter vastag hóval nyit májusban a norvég síterep

2020.04.22. Bata Attila

Rekordmennyiségű havat kell eltakarítaniuk az üzemeltetőknek, de keményen dolgoznak, hogy május elsején már síelőket fogadhasson a norvég gleccser.
Kép forrása: folgefonn.no
Kép forrása: folgefonn.no
A Fonna gleccser (Folgefonna) csak a nyári időszakban tart nyitva, télen a hatalmas hótorlaszok miatt megközelíthetetlen. Idén április 13-ra tervezték a nyitást, de a koronavírus miatti intézkedések miatt ez meghiúsult. Utána a május 15-i nyitásra készültek, de a norvég kormány nemrégen enyhített a korlátozásokon, így a nyitás napját is előrébb hozták.
Helyzet április 20-án (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Helyzet április 20-án (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
A síterep az utóbbi évtizedek legjobb havával büszkélkedhet. A síterep vezetője szerint próbáltak leásni a gleccser jegéig, de azt még 10 méter mélyen sem találták meg. Helyenként a gépeik 11-12 méteres mélységbe is eljutottak, ahol még mindig 3-4 méter vastagon áll a hó méréseik szerint. Ezek szerint akadnak részek a síterepen, ahol 15 méter vastagon torlódott össze a hó az egész téli szezon alatt.
Még lesz mit kiásni.. (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Még lesz mit kiásni.. (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Ennyi hó alól kell tehát kiásni a lifteket, megtisztítani a parkolókat, miután átvágták a síterephez vezető úton feltorlódott hófalakat.

Miután a síterep a helyi hatóságokkal egyeztetett, május 1-től ismét megnyitja kapuit, természetesen jó sok szabályt betartva. A zsúfoltság elkerülése érdekében csak napi 300 jegyet adnak el. A bérleteket csak az interneten lehet vásárolni, amelyet névre szóló borítékokban a helyi kölcsönző mellett kapnak meg. A kölcsönzőnek jószerint ez lesz az egyetlen funkciója, hiszen a kölcsönzés szünetel.

A csákányos lifteken egyszerre csak 1 személy utazhat, kivéve, ha családtagok. Vendéglő, büfé és a mosdók is zárva lesznek. Sérülések elkerülése érdekében a parkot sem nyitják meg.
Fonna: az országút megtisztítása
Norvégia három gleccser síterepéből az első tehát kinyit. Nem gleccser, de szintén havas szezont maga mögött tudó Røldal síterepe öt héttel ezelőtt volt kénytelen bezárni, akkor hat méter vastagon állt a hó. Ők már ezen a hétvégén beindítják a lifteket.

Arról már beszámoltunk, hogy Csehországban is újraindult a síelés. Két síterep is újra kinyitott a könnyítések után. Figura - Praděd még most is nyitva tart, Červenohorské sedlo ugyan már bezárt, de a csehek büszkesége, a síelésben és snowboardban is olimpiai bajnok Ester Ledecka reggel hattól 8:30-ig itt gyakorolt, amíg kitart a maradék hó...
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.