Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milyen vitaminkomplexeket válasszunk, ha fizikailag aktívak vagyunk?

2023.03.15. (x) szponzorált cikk

A fizikai aktivitás, függetlenül attól, hogy mennyire intenzív, mindig fokozott munkát jelent a szervezet számára. A testmozgás és például az izzadás során értékes tápanyagok, például vitaminok és ásványi anyagok távoznak a szervezetből.
Emiatt elengedhetetlen a szervezetből kiöblített tápanyagok megfelelő pótlása, mivel ellenkező esetben számos hiányállapot alakulhat ki, ami súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet. A szervezetből az izzadsággal kimosódó tápanyagok pótlásának egyik módja az úgynevezett vitaminkomplexek. Érdemes tehát tudni, hogy mit kell figyelembe venni a megfelelő multivitamin kiválasztásakor.

Mi alapján válasszon multivitamint?

Az első és legfontosabb a vitaminkomplex összetétele lesz. Az ilyen rossz minőségű multivitamin készítményeknek az a tulajdonsága, hogy tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek kölcsönösen kizárják egymás hatását, vagy nagy mennyiségű összetevőket, nagyon kis dózisban. Az ilyen típusú termékek, nem fognak működni minden fizikailag aktív ember számára. Ezért érdemes ismerni a szervezetünket, vizsgálatokat végezni és már az elején kivizsgálni, hogy van-e már vitamin- vagy ásványianyag-hiányunk.

Ha ez a helyzet, ez jelzi, hogy mely tápanyagokra kell összpontosítani, és olyan vitaminkomplexeket kell keresni, amelyek a legtöbbet tartalmazzák a hiányos anyagból. Ezután természetesen a szóban forgó étrend-kiegészítő minőségét is figyelembe kell venni.

A másik fontos dolog, hogy a multivitaminokat csakis hivatalos forrásból, jó hírű cégektől vásároljuk. Használhatja a közeli gyógyszertár választékát, vagy nézze meg az ALLNUTRITION üzlet széles kínálatát, ahol nagyszámú, különböző összetételű multivitamin készítményt talál. Ezek sokféle esetben hasznosnak bizonyulnak, és egyszerűen érdemes szem előtt tartani ezt a kínálatot.

Milyen multivitamin összetétel fontos a sportolók számára?

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a sportolók milyen vitamin- és ásványianyag-hiányokra különösen hajlamosak. Ez azzal lesz összefüggésben, hogy ezek közül melyeket választja ki a szervezet az izzadsággal. Tehát mire kell különösen odafigyelni?

Kálium - többek között ez felelős a szervezet vízháztartásáért és szabályozza az izomműködést. A kálium minden egyes mozdulattal elfogy, ezért fontos a megfelelő szint biztosítása, különösen intenzív testmozgás esetén.

Kalcium - elengedhetetlen a megfelelő izomműködéshez, valamint a fogak és a csontok egészségéhez. Ha az izzadással elvész, még a fiataloknál is csontritkulás kialakulásához vezethet.

Magnézium - az egyik legfontosabb úgynevezett elektrolit. Tartalékát az izommozgáshoz használjuk, és megfelelő mennyiségű energiát is biztosít.

Ez természetesen csak néhány példa a fontos ásványi anyagok közül, amelyek az izzadsággal kiöblülnek. A nátriumot, a klórt, a foszfort vagy a cinket is érdemes megemlíteni. Ezek az ásványi anyagok azonban kisebb mennyiségben ömlenek ki, és hiányuk kevésbé valószínű. Érdemes azonban a vízben oldódó vitaminokat is szem előtt tartani, mivel a fizikai aktivitás során általában nagy mennyiségű vizet fogyasztunk.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.