Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új hobbit, sportágat keresünk? Ezekre készüljünk fel, ha síelésre adtuk fejünket!

2024.01.30. (x) szponzorált cikk

Mi a hobbid? – egy szokásos ismerkedő kérdés, ugye? Erre valami frappánsat, meghökkentőt szeretnénk válaszolni. Mi számít 2024-ben ritka dolognak? Mivel a síelés egy költségesebb sportág – így kevesebben űzik – talán érdemes kipróbálni, ha még nem lennénk a sípályák mesterei. De vigyázzunk! Ez nem egy egyszerű sport, komoly felkészülést igényel a sítúrát megelőző időszak.

Amikor megkérdezzük valakitől a magyarok körében, hogy kinek mi a hobbija, feltételezhetően nem a síelés lesz az első válasz, amit kapunk. Ennek oka lehet többek között az, hogy kevés a magyarországi síterepek száma, illetve az, hogy ez egy költséges szabadidős tevékenység. Amennyiben eldöntöttük, hogy mégis bele szeretnénk vágni ebbe a mozgásformába, érdemes megfelelően felkészülni rá.

Az egyik talán legfontosabb, hogy mielőtt a pályára „tévedünk”, megfelelő edzettségi állapotban legyünk. Amennyiben olyan munkánk van, ami kevesebb mozgást igényel, komolyabban fel kell készítenünk testünket. A kellő erőnlét megszerzéséhez érdemes már két hónappal az utazás előtt rendszeresen edzeni, hogy állóképességünk megfelelő állapotban kerüljön. A síelésre való felkészüléshez elég a legegyszerűbb mozgásformákat alkalmazni. Erre ideális lehet a futás, könnyű erősítések, lépcsőzések és a nyújtás.

 

A nyújtás többek között azért is kulcsfontosságú, mert a hidegben izmaink könnyebben merevvé tudnak válni, lassabban reagálnak, és kisebb lesz a mozgás tartományuk. Egy megfelelően kivitelezett nyújtási gyakorlattal megelőzhetjük, hogy megránduljon, vagy kificamodjon a bokánk.

 

A jó síeléshez a biztonságérzetünk növelése elengedhetetlen. Ennek érdekében az egyensúly érzékünket is érdemes fejleszteni.

 

A következő pont a megfelelő ruházat kiválasztása. Itt már inkább pénztárcánk vastagságához kell igazodnunk. A különböző sportáruházak rendkívül széles kínálattal rendelkeznek. Ha meg kell fognunk a garast – és mégis eme költségesebb sporthoz ragaszkodunk – érdemes körül nézni a Pepco online újságban, szezonális termékek közt találunk jó, vastag ruházatot. A hideg időjárásra réteges öltözködéssel tudunk a legjobban felkészülni. Síelés közben könnyen kimelegedhet az ember, így készülhetünk egy vagy kettő réteggel, amiből az egyik lehet egy magasnyakú felső. Kabátból az a legjobb, ha vízhatlant választunk. Aláöltözetként egy jégeralsó, vagy harisnyanadrágot érdemes viselni. Kesztyűből inkább az ötujjas fajtát preferáljuk, mint az egy-, kétujjasat. A biztonságos sportolás velejárója, hogy egy jó bukósisakot is választunk.

 

Leégni nem csak a tengerparton, hanem a sípályán is le lehet! Nyári hónapokban egyre ajánlottabb használni fényvédő krémet. Télen mind csak örülünk, ha kisüt a nap, de egész nap a tűző napnak kitenni arcbőrünket a siklások alkalmával… inkább kenjünk magunkra egy réteget. Akik könnyen hajlamosak arra, hogy felfázzanak, ne feledkezzenek meg a derékmelegítőről.

 

A síléc és a síbakancs ára akár többszázezer forint is lehet, ezért ha először megyünk síelni, érdemes a bérlést választani inkább. A sípályák közelében található síkölcsönzőkben dolgozó személyzet szakszerű segítséget tud nyújtani a megfelelő eszközök kiválasztásában. Ha soha nem volt még síléc a lábunkon, fontos, hogy részt vegyünk egy síoktatáson. Szakképzett oktatóval garantáltan olyan tudást fogunk megszerezni, amivel utána magabiztosabban tudunk mozogni a sípályán, és nagyobb sikerélménnyel tudunk elindulni a pályán. Oktatásnál többféle kategóriát tudunk választani: vannak egyéni, illetve csoportos oktatások is. Mindegyiknek megvan a maga előnye, illetve hátránya.

 

Intenzív testmozgás közben könnyebben meg tudunk éhezni. Mielőtt a pályára mennénk érdemes alaposan megreggelizni, illetve a zsebünkbe elvinni magunkkal 1-1 szelet müzlit, ami segít, ha hirtelen leesne a vércukorszintünk és megéheznénk. Forró teát vagy forralt bort egy termoszban ideális vinni, mivel jól tartja a meleget. Az alkohollal legyünk óvatosak! Bár a hidegben biztosan jól esik egy-egy kupica rövidital, ne higgyük azt, hogy az alkohol hatása a sípályán figyelmen kívül hagyható! Lassulhatnak a reflexeink és a mozgáskoordinációs képességek, ami nem válik előnyünkre síelésnél.

 

A sípályák többsége messze van, így szükséges szállást is foglalni. A sípályákhoz közeli szállásokkal sokkal kevesebb logisztikai kérdést kell megoldanunk, azonban ezeknél a szállásoknál borsosabb összegre kell számítani! A távolabbi szállásoknál menetrendszerű buszokat is igénybe tudunk venni, de ez nem mindenhol lelhető fel. Emiatt érdemes az interneten tájékozódni, mielőtt kiválasztjuk a sípályát.

 

Ha kevés is, biztosan van olyan ismerősünk, aki ennek a sportnak hódol. Beszélgessünk el vele az élményeiről, s egyeztessünk közös túrát. Jó társasággal jobb a napvégi lazulás. S a helyben, az esti borozás alatt kapott tanácsok jól beépíthetők lesznek másnap a lejtőkön.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.