Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mindent a magyar autópálya matrica típusokról

2023.12.20. (x) szponzorált cikk

Pontosan milyen kategóriák és típusok vannak érvényben idehaza? Van-e már egynapos opció? Honnan tudom, új gépjárművekre milyen matricát kell váltanom? Már írjuk is a válaszokat, hogy a gyors és kényelmes utazás Magyarország fizetős útjain 2024-ben is garantáltan büntetésmentes lehessen!

Először is tisztázzuk az alapokat: az autópálya matricákkal kapcsolatban többféle kategória is létezik. Megkülönböztetjük a díjkategóriákat, járműkategóriákat, és az autópálya-matrica típusokat. Ezek között könnyedén eligazodhatunk aza utopalyamatrica.hu oldalon, ahol a vásárlást is intézhetjük. A matrica hu árak keresőszavakkal már landolhatunk is az oldalon – vagy beírjuk a honlap pontos címét a böngészőbe. Ennyire egyszerű!

Járműkategóriák és díjkategóriák

Minden gépjármű, ami felhajthat díjköteles útszakaszokra – autópályákra, gyorsforgalmi utakra, bizonyos esetben főutakra –, egy-egy járműkategóriába sorolódik. A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet részletezi a besorolásokat, de szerencsére nem kell felkutatnunk a törvényt. Az adott járműkategóriára vonatkozó információt minden jármű forgalmi engedélyének „J” mezőjében megtaláljuk.

Ám ahhoz, hogy a gépjárműre a megfelelő díjkategóriát válasszuk ki, figyelembe kell még venni az érvényes forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben (J – járműkategória, F.1 - megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 - szállítható személyek száma), vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtáját és műszaki adatait is.

A magyar díjkategóriák

Az e-matrica díjkategóriák az alábbiak: D1, D1M, D2, B2, illetve U. A D1 a személygépkocsiké: legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, maximum 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi, valamint annak vontatmánya. A D1M kizárólag a motorkerékpárokra vonatkozik. A D2 kategóriába kerül minden olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles járműnek. A B2 az autóbuszoké: ide tartoznak a 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsik. Végül az U, mint utánfutó. A D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik.

Az autopalyamatrica.hu honlapon, ahol magát az e-matricát is megvásárolhatjuk, részletesebb tájékoztatót találunk. Fontos, hogy az autópálya-matrica vásárlásakor a megfelelő díjkategóriát válasszuk ki, mert ha ezt tévesen adjuk meg, akkor jogosulatlan úthasználatot követünk el, és pótdíj megfizetésére kötelezhetnek bennünket.

E-matrica típusok

Heti (10 napos): Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes, a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi: Hazánk összes fizetős útszakaszára érvényes, a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve azzal megegyező nap 24 óráig.

Vármegyei: A vásárló által megadott megye összes útjára korlátlan számú utazásra jogosít. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érdemes szem előtt tartani, hogy a 2023-as slágermatrica az autopalyamatrica.hu oldalon továbbra is „megyei” néven szerepel. Országos: Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes, a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.