Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Hóvadász topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
Koty
862 élménybeszámolót írt
862
17 éve tag
2015.02.06. 19:49
Másnap meg is csúsztuk még párszor.
De azon túl is van élet, sőt patakmeder nélküli leérkezés is :)
Előzmény: (pakere 179667)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2015.02.05. 22:00
Az utolsó csúszás. Azt legközelebb nem szabad kihagyni :)
Készül a videó és ámulok, hogy milyen szép helyen jártunk és milyen szerencsések vagyunk.
Előzmény: (pakere 179667)
pakere
2 élménybeszámolót írt
2
14 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2015.02.05. 19:50
Na akkor meglett a tisztás végül :)
Kár, hogy nekünk kimaradt, de majd legközelebb!
Előzmény: (golo 179395)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2015.02.04. 08:51
Neked már elmondtam, de leírom itt a fórumon is, hogy miért hagytam abba a videózást. Persze a kivételes alkalmakra ismét felteszem a kamerát. Mint legutóbb Filzmoosban is.

A freeride egy nagyon közeli kapcsolat a heggyel és a természettel. Ilyenkor megszűnik minden más, nincsenek más gondolatok, és csak arra figyelek, hogy minél optimálisabb útvonalon csúszhassak. A terep hívásának engedelmeskedek, arra csúszok, amerre felkínálja magát. Csak hagyni kell. Mivel nincs semmi zavaró gondolat, teljesen átadhatom magam ennek az érzésnek. Egy különös, semmihez sem hasonlító lelki állapotba kerülök, amikor az érzékek kiélesednek és a hirtelen irányváltások döntései már nem tudatosak, hanem ösztönösen sikerülnek. Ezért nem megyek már neki soha a fáknak. :)

Ebbe zavar bele a kamera. 10%-ot, de lehet hogy többet is elvesz a csúszás élvezetéből. A figyelem megoszlik. Átvágtam egy havas fenyő alatt: vajon rátapadt-e a hó? Inkább megállok, és letörlöm. Koppant egy ág a sisakon: elfordult-e a kamera? Megállok, ellenőrzöm. Várni kell a társakra: kikapcsoljam? Ahhoz nekem le is kell húznom a kesztyűt. Nem folytatom.

A lényeg, hogy éppen arra a 10% pluszra van szükség, amennyivel jobban élvezem kamera nélkül a csúszást. Olyankor nem kell a technikával törődni, hanem minden olyan, mint régen, amikor ez még nem volt. Az emlékek felvétel nélkül is megmaradnak.
Előzmény: (Koty 179478)
Koty
862 élménybeszámolót írt
862
17 éve tag
2015.02.03. 20:27
Várom a videót! Az enyémet is. :)
( Talán hétvégén lesz időm összedobni )
Előzmény: (golo 179395)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2015.02.03. 00:19
Filzmoos, 2015.01.31-02.01
Ez a hely a másik titkos kedvenc. Miközben tömegek vonultak az autópályán Schladming és a többi felkapott és a kiszolgálásukra képes síközpont felé, mi letértünk egy árnyékos völgyben vezető kanyargós kis útra. Patak, régi házak, fatelepek, a fákon és a tetőkön vastag, puha hótakaró. Ez a völgy mindig elvarázsol a csendjével és a nyugalmával. Egy teljesen más világ.

A parkolóban szombaton, szép napos időben, délelőtt fél tízkor közvetlenül a lift mellett még szabad helyeket találtunk. Igen, ezért is szeretjük. Nem sokan ismerik, vagy túl kicsi és ezért nem ide jönnek. Mindegy, nekünk jobb így. A pályán csak természetes hó van, de a legjobb minőségű, amivel ebben a szezonban pályán eddig találkoztam. Igaz, nem használtuk sokat, csak hogy az erdőből kijutva visszatérhessünk a felvonóhoz.

Az erdő. Ide csak ezért jövünk. Sajnos nem túl gyakran. A legmagasabb pont is csak 1600m, ezért ritkán van jó hó. Most azonban az elmúlt napok frontjaiból, több kisebb adagban már összejött annyi, hogy ne csalódjunk. Úgy néztek ki a fák a törzsükre rátapadt hótól, mint a mesében.

A hegytetőn jobbra indul el a pálya, mely később balra fordul és egy nagy ívben tér vissza a hegy aljában a felvonóhoz. Ez azért jó, mert ha balra letérünk, akkor alul biztosan keresztezni fogjuk, így nem lesz gond a visszatéréssel. Persze ezt sokan kipróbálják, így ezen a részen (viszonylag) több a nyom. De az ismert helyekhez képest még mindig sokkal kevesebb.

A felvonótól balra is elindulhatunk. A balra tartás szögét variálgatva próbáltuk elkerülni a patakokat. Ez nem mindig sikerült. Azonban a két élvezetes felső szakaszért az izzasztó alsó rész egy elfogadható ár, még ha kissé fárasztó is volt.

Amikor a többiek feladták én még elhatároztam, hogy felmegyek a régi sífutóúton, hogy egy magasabb és távolabbi pontból indulva teljesen érintetlen terepen csúszhassak le. (Ezek azok a csúszások, amik felejthetetlenek maradnak.) Már a gyaloglás is egy élmény volt. A lemenő nap fényében szikrázott a hó. A fák között kitekintve a távoli hegycsúcsok fehéren vakítottak a sötétkék ég háttere előtt. A mély hóban megtaláltam a sítúrázók nyomait. Ezen indultam el, hogy egy indulásra megfelelő helyet találjak. Rá kellett jönnöm, hogy fent a gerincen alig van lejtése a hegynek, így ez nem is volt könnyű. Végül felcsatoltam és szép lassan elkezdtem csúszni talpon, lágyan a puha hóban. Aztán kezdett begyorsulni a lap, de hopp, már vége is, mert kereszteztem a másik sífutóutat, amin napközben sétáltunk, hogy indulási helyeket találjunk. Aha, szóval nem érdemes ennyit fáradozni, hogy a hegytetőről indulhassunk el. De a legjobb rész csak ezután kezdődött. Előttem egy hatalmas, teljesen érintetlen tisztás, kis fenyőkkel, felfújásokkal. Sikerült nem elrontanom, pedig nagy tempóban engedtem lefelé, szinte végig esésvonalban, a fiatal fenyők közötti szűk sávokon. Őrületesen jó csúszás volt.

Nem kellett sokat tanakodnunk, hogy hova jöjjünk a következő napon. Ide vissza. Ezen a napon az alsó, új sífutóúton gyalogoltunk még feljebb, hogy teljesen érintetlen részeken indulhassunk el. El voltunk kényeztetve, mert kicsivel távolabb még mindig teljesen szűz tisztásokat és erdőket találtunk.

A társak azt mondták, hogy toplistás volt ez a két nap. Igen, de én voltam 2012-ben is, így számomra a 10 pont még mindig annak van fenntartva.

Képek: https://sielok.hu/vetites/galeria/161403/1/

(9/10)
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.